Publicat: 29 Decembrie, 2019 - 15:44
Share
MCV nu este obligatoriu, iar SSIJ ar putea fi desființată doar cu motive plauzibile

În mai multe cauze aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), având ca obiect obligativitatea implementării recomandărilor MCV sau desființarea SIIJ, conform unor documenteoficiale rezultă că poziția Comisiei Europene este următoarea

1. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii pentru România.

"Rapoartele întocmite de Comisie în temeiul articolului 2 din Decizia 2006/928/CE, și în special recomandările formulate în aceste rapoarte, nu produc efecte juridice obligatorii pentru România", spune Comisia Europeană în concluziile trimise la CJUE.

2. Poziția Comisiei Europene privind înființarea SIIJ este că aceasta, la modul cum susține Comisia că este înființată secția (argumentele din poziția Comisiei sunt nefondate), ar încălca independența instanțelor "în măsură în care înființarea unei astfel de structuri nu este motivată, în mod plauzibil, de considerațîi legate de buna administrare a justiției".

Cu alte cuvinte, dacă există motive "plauzibile" pentru înființarea acestei secții în vederea bunei administrari a justiției, independența instanțelor nu ar mai fi încălcată.

Din argumentele prezentate de Comisie rezultă că aceasta fie nu a avut acces la datele privind problemele generate de anumite anchete abuzive ale DNA împotriva judecătorilor, fie a ignorat datele primite. Această dilemă ar trebui clarificată de Ministerul Justiției și CSM.

 

Tag-uri Institutii: