Publicat: 13 Aprilie, 2012 - 09:15
Share

 În data de 16 Aprilie, Comisia Europeană și președinția daneză a Consiliului Uniunii Europene vor fi gazdele summitului european „Energie durabilă pentru toți”. Acest eveniment va reuni reprezentanți la nivel înalt ai Uniunii Europene, Organizației Națiunilor Unite, țărilor în curs de dezvoltare, industriei și organizațiilor societății civile, angajați în atingerea obiectivului privind energia durabilă pentru toți până în 2030.

Acest obiectiv ambițios a fost stabilit de un grup de lucru la nivel înalt, condus de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și al cărui membru este comisarul european Andris Piebalgs.

Summitul va fi deschis de președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Sunt așteptați și alți invitați de seamă, printre care Michelle Bachelet (director executiv al agenției ONU Femei), Armando Guebuza (președinte al Republicii Mozambic), Donald Kaberuka (președinte al Băncii Africane pentru Dezvoltare), Werner Hoyer (președinte al Băncii Europene de Investiții) și Dr. Kandeh Yumkella (director general al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială). Comisarul Andris Piebalgs va prezida evenimentul împreună cu Christian Friis, ministrul danez pentru cooperare și dezvoltare. Aceştia vor susține şi discursul de închidere.
În calitatea sa de cel mai mare donator de fonduri pentru dezvoltare, Uniunea Europeană joacă un rol crucial în efortul depus pentru a pune capăt sărăciei energetice în lume. Totuşi, pentru a se asigura accesul universal la energia durabilă va fi nevoie de acțiunea comună a mai multor actori, atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Conferința are ca scop mobilizarea eforturilor tuturor părţilor implicate, pentru a promova creșterea în țările în curs de dezvoltare, prin intermediul accesului la energia durabilă. Se va pune, de asemenea, accentul pe reprezentarea şi accesul femeilor în sectorul energiei durabile. Acest summit va fi important atât pentru pregătirea Conferinței ONU pentru Dezvoltare durabilă (Rio+20), ce va avea loc în Brazilia în iunie 2012, cât și pentru definirea modul în care Uniunea Europenă poate contribui la inițiativa „Energie durabilă pentru toți”.