Publicat: 8 August, 2019 - 16:18

Extinderea pestei porcine africane în Bulgaria, care ameninţă întregul sector de creştere a porcilor din această ţară, este îngrijorătoare, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de Reuters.

Autorităţile de la Sofia au raportat deocamdată peste 30 de focare de infecţie în crescătorii industriale sau particulare. Circa 130.000 de porci au fost deja sacrificaţi.

Ministrul adjunct bulgar al agriculturii a declarat miercuri că pesta porcină ar putea impune sacrificarea a circa 600.000 de porci în ţara sa, ceea ce ar însemna pierderea întregului sector de creştere a porcilor.

Situaţia ''este foarte îngrijorătoare'', a afirmat purtătoarea de cuvânt comunitară Anna-Kaisa Itkonen, cerând să fie luate măsuri împotriva a ceea ce ea a numit o ''catastrofală boală a animalelor''. 

Oficiali bulgari estimează că pierderile provocate de epidemia de pestă porcină ar putea ajunge în Bulgaria la circa două miliarde de leva (1,15 miliarde de dolari). Uniunea Europeană va acorda Bulgariei asistenţă financiară în valoare de 2,9 milioane de euro pentru a contracara efectele epidemiei de pestă porcină africană.

Experţi estimează de asemenea că în China răspândirea pestei porcine va reduce anul acesta cu circa o treime producţia de carne de porc a acestei ţări. 

În ultimul an, pesta porcină africană s-a extins în Asia, iar în Europa au fost raportate cazuri în ultimii cinci ani. Această epidemie poate fi periculoasă pentru industria cărnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria şi a extins verificările la graniţă.

Comisia Europeană a avertizat că noile zone cu risc ridicat privind pesta porcină africană sunt Bulgaria, Polonia şi Lituania. Până acum nu s-au înregistrat cazuri în Europa Occidentală.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Tag-uri Institutii: