Publicat: 26 Noiembrie, 2013 - 19:44
Share

Raportul financiar pe 2012, publicat marți, 26 noiembrie, de către Comisia Europeană, arată că 94% din suma totală de 135,6 miliarde euro care reprezintă bugetul UE pe 2012 a fost alocată unor beneficiari din întreaga Europă, cum ar fi cercetătorii, studenții, întreprinderile mici și mijlocii, orașele, regiunile și ONG-urile.

În 2012, bugetul UE a prevăzut o finanțare sporită în domenii care favorizează creșterea, crearea de locuri de muncă și investițiile în cercetare și educație:

Fondul de coeziune a contribuit anul trecut cu 9,6 miliarde euro la construirea a 1.274 km de străzi și a 950 km de căi ferate;
- anul trecut au fost primite 17.374 de cereri de finanțare din UE în domeniul cercetării, 7,8 miliarde euro fiind - acordate prin intermediul celui de Al șaptelea program-cadru de cercetare;
- 1,2 miliarde euro au fost investite în învățarea pe tot parcursul vieții.

Raportul arată, de asemenea, că UE rămâne lider mondial în materie de ajutor umanitar, oferind asistență unui număr de peste 122 de milioane de persoane din peste 90 de țări din afara frontierelor Uniunii Europene.

Ponderea cheltuielilor administrative (salarii, pensii, clădiri...) a rămas stabilă în 2012, reprezentând 6% din bugetul total al UE.

„Deși anul 2012 a fost marcat de dificultăți financiare, bugetul UE pentru acest exercițiu financiar a continuat să furnizeze finanțare și să sprijine investițiile în interesul cetățenilor și al regiunilor Europei”, a declarat dl Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiară și buget. „Gradul ridicat de execuție a bugetului confirmă importanța sporită a finanțării UE acordate în faza redresării economice incipiente”.