30 iunie 2022

Comisia pentru românii de pretutindeni este solidară cu românii/vlahii din Timoc, Serbia

Ceausescu's Palace, Bucgarest, Romania

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului României a primit cu îngrijorare mesajul de protest pe care l-a transmis Partidul Neamului Românesc din Serbia, sub semnătura preşedintelui său, dr. Predrag Balaşevici, privitor la defăimarea publică produsă recent într-un cotidian din Serbia, la adresa comunităţii româneşti/vlahe din Timoc, unde trăiesc circa 300.000 de etnici români.

Comisia consideră că astfel de texte oferă publicului o imagine distorsionată despre etnicii români/vlahi din Serbia, insultându-i grosolan, iar obiceiuri şi tradiţii româneşti de mii de ani sunt denaturate în mod voit, special pentru a aduce atingere demnităţii românilor din Serbia, dar şi românilor în general.

Din dialogul purtat la faţa locului cu etnicii români/vlahi din Serbia a rezultat că nu este prima dată când astfel de texte extremiste şi xenofobe apar în mass-media sârbă, la care instituţiile competente din ţara vecină nu reacţionează în niciun fel.

Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului României solicită încetarea imediată a unor asemenea practici îndreptate împotriva românilor/vlahilor din Timoc şi care nu fac bine relaţiilor dintre poporul român şi sârb, dintre România şi Serbia.

Sursa foto Pixabay