Publicat: 14 Decembrie, 2018 - 18:29
Share

Primaria Capitalei prin Compania Municipala Energetica pune in functiune primele 7 stații de incarcare a masinilor electrice din cele 300 care se vor amplasa in Capitala

Primarul General, Gabriela Firea, impreuna cu primarul sectorul 4, Daniel Baluta, au inaugurat astazi, 14 decembrie, primele statii de incarcare a masinilor electrice din cadrul proiectului „Program multianual de crestere a calitatii aerului si de sprijinire a mobilitatii electrice, nepoluante, prin dezvoltarea infrastructurii pentru incarcarea autovehiculelor electrice in Municipiul Bucuresti”.

Primarul General, Gabriela Firea: "Primaria Municipiului Bucuresti prin Compania Municipală Energetica, în colaborare cu Primăria Sectorului 4 pun astazi în funcțiune primele 7 stații de încărcare a mașinilor electrice, în trei parcări administrate de Primăria Sectorului 4.

PMB lansează astfel Proiectul de Construire a Infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice în Capitală, proiect ce va cuprinde în final 300 de astfel de stații ce vor putea fi folosite de posesorii de autoturisme electrice. Pana la jumatatea anului viitor vor fi montate inca 40 de astfel de statii, in zone precum Victoriei, Universitate, Obor, Piata Alba Iulia, Ateneu etc. Restul, pana la 300, vor fi montate etapizat, pe parcursul a doi ani. Costul estimativ al intregului proiect se ridica la 15 milioane de euro. O statie de incarcare mare costa 31.000 de euro, iar o statie mica 4000 de euro.

Bucureștenii vor putea utiliza aceste stații contra cost, prin intermediul aplicației Polyfazer ce poate fi descarcata gratuit pe telefonul mobil. Tariful perceput va fi de 1,25 lei pe unitatea de încărcare - KWh plus toate serviciile aferente. Costul unei incarcari complete nu va depasi suma de 30 de lei.

Prin derularea acestui program, Primăria Municipiului București aplica prevederile Planului de Mobilitate Urbană Durabilă si ale Planului Integrat de Calitate a Aerului, care presupun un sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să contribuie la decongestionarea traficului și reducerea poluării în regiunea București-Ilfov".

Gabriela Firea a mai explicat ca in acest moment, în România sunt înmatriculate, conform datelor Registrului Auto Român, 1.610 masini electrice, iar 899 dintre acestea sunt înmatriculate în Bucuresti.

Practic, în Capitală circulă peste jumătate dintre mașinile electrice vândute la nivelul țării.

Precizam ca in alte orase din tara acest serviciu este gratuit, intrucat numarul redus de statii montate nu genereaza un consum semnificativ de curent electric ca in cazul Bucurestiului, unde vor fi montate 300 astfel de de statii.

Edilul Sef a reamintit ca Primaria Municipiului Bucuresti a lansat deja licitatia pentru achizitia a 100 de tramvaie, cu finantare europeana prin POR 2014-2020 si are in pregatire documentatia pentru contractarea a 100 de autobuze electrice, cu finantare europeana nerambursabila.

La randul sau, Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a declarat: "Sunt extrem de bucuros ca astazi vedem rezultatul unei colaborari eficiente intre Primaria Sectorului 4 si Primaria Municipiului Bucuresti. Avem acum primele 7 statii electrice iar anul viitor toate cele 12 parcari din sectorul 4, pe care le-am finalizat in proportie de 90%, sa aiba statii de incarcare electrica. Scopul nostru este sa reusim sa stimulam cetatenii, in acest mod, sa achizitioneze masini electrice, consecinta directa a acestui fapt fiind reducerea poluarii”.

Etapele Proiectului

ETAPA 1

·Primele 7 stații complet funcționale montate în 3 parcări ale Primăriei Sectorului 4

- Str. Pridvorului la intersecție cu Str. Secerei (lângă Palatul Copiilor) – 4 stații de încărcare

- 3 stații în sistemul 3, AC (curent alternativ) cu capacitate de 2x22KW, cu două puncte de încărcare

- 1 stație de 70 de KW care permite încărcarea a 3 autoturisme simultan  (conține două puncte de încărcare în curent continuu, DC, cu 3 mufe în cele 3 standarde obligatorii)

- Str. Izvorul Rece – 2 stații în sistemul 3, AC (curent alternativ) cu capacitate de 2x22KW, cu două puncte de încărcare

-Str. Racoviță (lângă depoul Societății de Transport București – 1 stație în sistemul 3, AC (curent alternativ) cu capacitate de 2x22KW, cu două puncte de încărcare - costul investiției – 272.500 lei

ETAPA 2

Prima jumătate a anului 2019 - achiziționarea și montarea a 40 de stații de încărcare mașini electrice în parcările publice stabilite prin HCGMB 265/2017 (ex: Piața Amzei, Herăstrău, Bl. Aviatorilor, Piața Alba Iulia, parcare Ateneu, parcare Piața Victoriei, parcare Opera, parcare Universitate, Bucur Obor, Doamna Ghica)

ETAPA 3

În aproximativ 2 ani – completarea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice până la 300 de stații – stațiile vor fi amplasate pe domeniul public, în toate zonele de interes ale Capitalei.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: