18 octombrie 2021

Companiile farmaceutice ascund informații despre eficacitatea și siguranța vaccinurilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Companiile farmaceutice nu au publicat toate informațiile necesare pentru a efectua o analiză științifică a eficacității și siguranței vaccinurilor împotriva coronavirusului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Toronto și de ONG-ul german „Transparency International”.

Ei au publicat doar 45% din datele studiilor clinice privind vaccinul, iar dintre aceștia, 41% au contribui la trasarea concluziilor. Cu alte cuvinte, ceea ce știm despre ele este nesemnificativ.

Concluziile se bazează pe analiza datelor clinice din studiile de eficacitate a aproximativ douăzeci de vaccinuri, inclusiv pe cele ale Pfizer, AstraZeneca și Moderna, și pe 183 de contracte între guverne și companii farmaceutice.

Opacitatea studiilor legate de vaccin și cenzura existentă asupra contractelor guvernamentale europene cu companiile farmaceutice nu este o noutate, în ciuda faptului că transparența, în studiile clinice, este singura modalitate de a verifica siguranța și eficacitatea acestora.

În ceea ce privește contractele, „Transparency International” critică faptul că dintre puținele care au fost făcute publice, aproape toate includ omisiuni semnificative de informații cheie, cum ar fi prețul total de plătit, prețul fiecărei doze și programul de livrare, precum și contraindicații.

Doar 7% dintre contracte au fost difuzate prin intermediul canalelor oficiale, dintre care doar unul nu a fost cenzurat. Cu toate acestea, se știe că țările sărace plătesc mai mult pentru același vaccin decât cele mai dezvoltate. De exemplu, Africa de Sud a plătit cu 25 la sută mai mult pe doză decât Uniunea Europeană.

„Transparency International” îndeamnă industria farmaceutică să facă publice protocoalele studiilor clinice, anunțând rezultatele generale către mass-media și punând toate detaliile la dispoziția oamenilor de știință și a revistelor specializate pentru revizuire.

Redactor Ciprian Pop