Publicat: 24 Iulie, 2015 - 09:09
Share

Prin modificarea Legii nr.133 a noului Cod Silvic, intrat în vigoare începând cu 13 iulie a.c., Jandarmeria Română și alte instituții (Poliția de Frontieră și Agenția Națională de Administrare Fiscală) au reprimit dreptul de a constata și de-a aplică sancțiuni în domeniul silvic. Până acum, Jandarmeria nu avea dreptul să constate sau să aplice sancțiuni pe linie de pază în domeniul silvic, ci doar personalul Poliției și Ocolului Silvic. După opt ani acest drept este din nou valabil.

Astfel, personalul Jandarmeriei Română a primit competența de a constata infracțiuni silvice și de a efectua controlul circulației materialelor lemnoase.

Materialele lemnoase, indiferent de proveniența lor, se transportă numai însoțite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienței acestora. Materialele lemnoase găsite în circulație fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă proveniența legală se confiscă și se valorifică potrivit legii.

De asemenea, prin legea nr. 149/ 2015 a fost modificată și completată legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, lucrătorii Jandarmeriei Române fiind abilitați, începând cu data de 24 iulie a.c., să constate faptele ce constituie infracțiuni și contravenții în domeniul cinegetic.

În executarea acestor atribuții prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici și cu personalul cu atribuții în domeniul cinegetic.

În acest sens, la sediul Jandarmeriei Maramureș s-au desfășurat activități de pregătire împreună cu lucrători din cadrul Direcției Silvice Maramureș și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Cluj Napoca, fiind discutate particularitățile privind constatarea infracțiunilor și contravențiilor la regimul silvic, urmând a fi executate în teren și acțiunile specifice pentru combaterea tăierilor ilegale din pădurile județului nostru.

Informare, Relații Publice și cu Publicul
Comunicat de presă - IJJ Maramureș