16 octombrie 2021

Competiţia BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival s-a încheiat şi patru filme sunt câştigătoare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Competiţia oficială a Buzău Internaţional Film Festival, care a prezentat publicului patru secţiuni cu filme de scurtmetraj şi lungmetraj (ficţiune şi documentar) din peste 20 de ţări s-a încheiat, iar juriile (lungmetraj şi film documentar – producătorul de film grec George Kalomenopoulos, Valentina Iusuphojaev, director al CNC Republica Moldova şi producător de film şi criticul de film Alin Ludu Dumbravă; scurtmetraj şi film studenţesc – regizorul din Republica Moldova Dumitru Grosei, producătoarea de film Laura Baron şi blogger-ul Mihai Vasilescu) au anunţat câştigătorii în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de pe 17 septembrie, ce a avut loc la Sala Teatrului George Ciprian.

Câştigătorul competiţiei de lungmetraj este The Son / Fratele mai mare (R. Ines Tanovic, Bosnia Herţegovina – Croaţia – România – Slovenia – Muntenegru, 2019, 1h 46m), drama propusă de Bosnia Herţegovina la cea de-a 92-a ediţie a premiilor Oscar şi nominalizată la festivalul de film de la Sarajevo în 2019.

Sinopsis: Fiul adoptat Arman (18) are un caracter instabil şi nu poate găsi pace în lupta pentru identitatea sa. Părinţii şi fratele său mai mic, Dado (14), care s-a născut după adopţia lui Arman, suferă din cauza neliniştii sale şi a energiei enorme pe care o lasă să iasă la suprafaţă în diferite moduri. Jucă săracă, ia droguri, deturnează un tramvai şi se îndrăgosteşte de Milica, o fată sârbă din Sarajevo de Est. Adolescenţa este dificilă pentru ambii fraţi, dar este cel mai mic care este imperceptibil şi din ce în ce mai atras într-un cerc vicios de dependenţă, din dorinţa de a se auto valida şi de nevoia de a fi la fel de cool ca fratele său mai mare.

Motivaţia juriului: O poveste puternică şi dramatică de maturizare, dezvoltată cu atenţie pentru detaliu şi pentru performanţa actoricească a tânărului Dino Barjovic în rolul lui Arman. Un echilibru perfect intre detaşare şi implicare.

Filmul va intra şi în cinematografele din România, începând cu 24 septembrie.

Documentarul câştigător este A portrait on the search for happiness / Un portret în căutarea fericirii (R. Benjamin Rost, Germania, 2020, 1h 13m), ce urmăreşte trei căutători de diamante din Africa de Sud, pe urmele pietrei preţioase care le va schimba viitorul pentru totdeauna iar juriul şi-a motivat decizia astfel: pentru modul regizoral de abordare a subiectului, pentru imaginea impresionantă, coloana sonoră şi atmosfera generală transmisă de film, dar mai ales pentru empatia transmisă şi recepţionată de public.

Câştigătorul competiţiei de film studenţesc este Arabian Night / Noapte Arabă (R. Pierre Mouzannar, Marea Britanie, 2019) pentru modul de realizare şi calitatea producţiei, impresionantă pentru un film studenţesc, dar şi pentru coerenţa poveştii şi calitatea regizorală, aşa cum a menţionat juriul, iar scurtmetrajul premiat în 2021 este Da Yie / Noapte Bună (R. Anthony Nti, Ghana, 2019), pentru sensibilitatea cu care tratează un subiect dificil de transpus pe marele ecran şi pentru calitatea regizorală şi tehnică, modul de a interacţiona cu personajele şi calitatea generală a filmului.