Publicat: 28 Noiembrie, 2016 - 14:14
Share
– Rezultatele vizitei inopinate a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului, prin Domeniul pentru prevenirea torturii, a efectuat, în 25 septembrie 2015, o vizită inopinată la Complexul de servicii destinat Protecției Copilului nr. 1 – Centru de tip rezidențial pentru copiii cu dizabilități – Cluj Napoca pentru verificarea condițiilor de cazare, a asistenței medicale, sociale, psihologice și a tratamentului acordat beneficiarilor unității respective. În urma vizitei, au fost emise mai multe Recomandări la care Centrul a trimis, în 18 aprilie 2016, o serie de răspunsuri, după cum urmează:
Recomandarea nr.1 Examinarea posibilității extinderii timpului petrecut cu copiii în intervenții specifice pentru recuperare.
      Instituția a răspuns că, în urma adoptării Hotărârii nr. 229 din 29 septembrie 2015 privind reorganizarea unor unități specializate din structura DGASPC Cluj, s-a aprobat înființarea a două case de tip familial cu o capacitate de 12 locuri fiecare care vor funcționa în cadrul Complexului Comunitar de Servicii pentru Copilul cu Handicap – beneficiarii acestor case fiind 24 de copii din cadrul Complexului de Servicii destinat Protecției Copilului nr.1 Cluj. În acest context toți copii din Casele de Tip Familial beneficiază de evaluare psihologică detaliată în vederea identificării nevoilor pe toate ariile de dezvoltare, întocmindu-se planul de intervenție în recuperare de către echipa multidisciplinară. Copiii din Centru beneficiază de servicii de recuperare în cadrul Centrului de Recuperare și în cadrul Complexului Comunitar Județean
Recomandarea nr.2 Evaluarea și pregătirea profesională a personalului, cu precădere în privința intervențiilor minimale în recuperarea limbajului, motricității fine etc.
      Instituția a transmis că la începutul anului 2016 s-a întocmit planul de pregătire profesională care cuprinde propunerile de pregătire pe fiecare specializare în parte.
Recomandarea nr.3 Angajarea personalului calificat: psiholog, logoped, kinetoterapeut, psihoterapeut pentru desfășurarea activităților specifice, astfel încât acestea să se poată asigura constant.
          Instituția a angajat un psiholog și un asistent social, celelalte servicii terapeutice fiind asigurate de către specialiștii Centrului de Recuperare, respectiv Centrului Comunitar Județean din cadrul DGASPC Cluj.
Recomandarea nr.4 Derularea de programe de voluntariat pentru creșterea abilităților sociale care ar putea duce la o mai bună integrare a copiilor în societate.
      Instituția a comunicat că în Casele de Tip Familial nou înființate se derulează mai multe programe de voluntariat adresate copiilor în baza a două convenții de colaborare cu Fundația Pas cu Pas, respectiv Asociația Alfa-Grup, în cadrul Proiectului ”Schimbă Vieți”. În cadrul acestor proiecte, se desfășoară activități cu scopul de a cunoaște și a interveni asupra nevoilor emoționale și spirituale ale acestora prin organizarea de jocuri, însoțirea la filme, spectacole, centre de agrement sau la biserică, organizarea de întâlniri educative și petrecerea timpului liber, sărbătorirea zilelor de naștere. Aceste activități oferă copiilor oportunități de dezvoltare personală, creșterea șanselor de integrare socială, îmbunătățirea deprinderilor de viață, independență, diminuarea efectelor instituționalizării. Activitățile de mentorat sunt realizate cu scopul prevenirii comportamentelor cu risc pentru sănătate la copii, orientându-i pe aceștia mai degrabă înspre resursele pe care le au și utilizarea acestora în vederea dezvoltării unor comportamente funcționale și benefice. Au fost încheiate contracte de voluntariat cu trei persoane: un psiholog și două asistente medicale care desfășoară activitate de voluntariat în cadrul caselor.
Recomandarea nr.5 Reexaminarea repartizării beneficiarilor în paturi, având în vedere situația constatată la momentul vizitei, când o fetiță cu hemipareză ocupa un pat de la nivel superior, ceea ce îi afecta parțial mobilitatea.
      Instituția a răspuns că în urma înființării celor două Case de Tip Familial s-a ținut cont, la repartizarea copiilor, de particularitățile de vârstă, sex, dizabilitate, nevoi și interese comune ale acestora, în camere fiind doar paturi individuale.