Publicat: 7 Ianuarie, 2016 - 16:39
Share

Complexul Energetic Hunedoara a intrat oficial în insolvență. Complexul are datorii în valoare de 1,2 miliarde de lei și 6.000 de angajați. Decizia instanței se va aplica de îndată. 

Pasul următor este desemnarea unui administrator judiciar. Cel mai probabil o firmă din Craiova va administra provizoriu complexul până la întâlnirea creditorilor, cei care au de recuperat bani de la CE Hunedoara. 

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut încă de anul trecut lichidarea companiei, însă Guvernul încă mai speră că o poate salva. 

După întâlnirea creditorilor, Remus Borza, care acum este administratorul judiciar la Compania Hidroelectrica, ar putea deveni administratorul judiciar și la CE Hunedoara. 

Însă, trebuie ținut cont că diferențele dintre cele două companii sunt foarte mari. Dacă Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie de pe piață, la CE Hunedoara se întâmplă opusul, scrie digi 24.

Compania și-a cerut voluntar insolvența, în urma datoriilor acumulate. 

Insolvența CEH a fost cerută încă de anul trecut de nu mai puțin de 15 creditori ai companiei de stat. Printre aceștia se găsesc Artec Jilava, firma de avocatură Boștină, Camera de Comerț și Industrie a României, Electrocontact Botoșani, etc.

Intrarea în insolvență a CEH este consecința unei politici de căpușare și de implementare a unor contracte comerciale proaste, fapt recunoscut de actualul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, sau de Remus Borza, avocat specialist in reorganizare, aflat în cărți pentru a administra complexuk pe durata insolvenței.

La finele lunii decembrie ministrul Grigorescu declara: ”Complexul, în situaţia în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil şi orice întârziere sau ezitare sau incapacitate de a face paşii corecţi poate să ducă la o situaţie extrem de complicată, ca să nu-i spunem dezastru”. Potrivit lui, ă CEH are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile, ceea ce creează o presiune imediată asupra capacităţii de plată.