27 mai 2022

Componenta asistenței integrate acordate persoanelor care consumă droguri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

CEA DE-A DOUA SESIUNE DE CONSULTARE A ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE, PE COMPONENTA ASISTENŢEI INTEGRATE ACORDATE PERSOANELOR CONSUMATOARE DE DROGURI – Agenţia Naţională Antidrog a organizat marţi, 10 mai a.c., în format hibrid, cea de-a doua sesiune de consultare a organizațiilor neguvernamentale, pe componenta asistenței integrate acordate persoanelor care consumă droguri, în contextul aprobării de către Guvernul României, prin H.G. nr. 344 din 16 martie 2022, a Strategiei Naţionale în domeniul drogurilor 2022 – 2026 și a Planului de acțiune pentru implementarea acesteia.
Întâlnirea a avut loc și din perspectiva noilor programe ce urmează a fi lansate, respectiv Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri (PN) și Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri (PIN), pentru ca acestea să conțină o viziune clară și articulată a măsurilor necesare pentru reducerea cererii de droguri, prin prevenirea consumului de droguri, atât la nivel național, cât și în comunitățile locale.
Sesiunea de consultare a avut ca scop prezentarea priorităților PN – componenta de asistență integrată acordată persoanelor consumatoare de droguri, precum și acțiunile propuse spre finanţare nerambursabilă din fonduri publice care urmează a fi lansate în cadrul viitorului PIN – supbprogramul asistenţa integrată acordată persoanelor care consumă droguri.
Totodată, cu această ocazie, a fost prezentat și regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, prevăzut în Legea nr. 350/2005, cu modificările și completările ulterioare.
În cadrul sesiunii de consultare au participat reprezentați ai societății civile din cadrul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS) și ai Asociației „Christiana” din Cluj-Napoca.
Reamintim faptul că Agenția Națională Antidrog, prin demersurile realizate, prin colaborarea constantă cu societatea civilă și prin intermediul mecanismului de finanțare, din bugetul public, a Programului de interes naţional de prevenire şi asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri, vine în întâmpinarea organizațiilor neguvernamentale, pentru a răspunde nevoilor comunității în ceea ce privește reducerea cererii de droguri.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE