Publicat: 6 Februarie, 2020 - 09:00
Share
"Enhancing the accession process - A credible EU perspective for the Western Balkans"

La 5 februarie 2020, Comisia Europeană a publicat Comunicarea "Enhancing the accesion process - A credible EU perspective for the Western Balkans" ("Consolidarea procesului de aderare - O perspectivă europeană credibilă pentru Balcanii de Vest"), cuprinzând propunerile sale pentru revizuirea metodologiei politicii de extindere. Documentul trasează liniile principale de acţiune propuse de Comisia Europeană în acest proces.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de propunerile Comisiei Europene. MAE salută reafirmarea, prin intermediul acestui document, a valorii geostrategice a procesului de extindere pentru Uniunea Europeană, ca investiţie într-o Europă unită, puternică şi stabilă. Din perspectiva României, avansarea şi consolidarea politicii de extindere rămân esenţiale pentru credibilitatea UE, pentru succesul proiectului european, dar şi pentru afirmarea rolului global al UE, care începe în vecinătatea sa imediată.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe împărtăşeşte evaluarea Comisiei Europene conform căreia avansarea politicii de extindere şi a perspectivei apartenenţei la UE a statelor candidate reprezintă un instrument care răspunde intereselor politice, economice şi de securitate ale Uniunii, fiind, în egală măsură, un motor de transformare şi reformare care contribuie la întărirea stabilităţii, prosperităţii şi securităţii şi impulsionează procesul de reconciliere în regiune.

Propunerile Comisiei Europene vor fi analizate în continuare, în contextul discuţiilor la nivelul Consiliului UE, astfel încât rezultatul reflecţiei să se concretizeze prin măsuri de eficientizare a procesului de aderare şi să permită parcurgerea mai accelerată a etapelor de negociere, cu respectarea deplină a angajamentelor Uniunii Europene în raport cu statele vizate de procesul de aderare, pe baza meritelor acestora şi a realizării reformelor necesare.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că derularea procesului de reflecţie privind revizuirea metodologiei extinderii trebuie gestionată în paralel cu avansarea proceselor de aderare în curs, fără ca acest exerciţiu să blocheze sau să întârzie procesele de aderare în curs. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul pentru adoptarea cât mai curând posibil, înaintea Summit-ului de la Zagreb privind Balcanii de Vest (7 mai 2020), a deciziei privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, în linie cu poziţia sa consecventă de sprijin pentru acest obiectiv la nivelul Consiliului UE, inclusiv pe durata mandatului României ca Preşedinţie a Consiliului UE, în semestrul I 2019.