Publicat: 20 Iulie, 2012 - 12:39
Share

Barometrul de conjunctură economică realizat în luna Iunie 2012 pune în evidență o percepție prudentă a membrilor comunității de afaceri franco -romane privind evoluția pe termen scurt.

Indicatorul compozit global se pozitioneaza pentru aceasta editie la 3,08 – in scadere constanta de la inceputul anului.

Acest  indicator, rezultat a unei anchete pe un esantion mixt de sefi de companii romani si francezi, reprezentand companiile membre ale CCIFER , trece in revista perceptia asupra evolutiei pe termen scurt a noua indicatori: economic,

politic, social, cifra de afaceri, rentabilitatea, personalul, investitiile, moralul, atractivitatea Romaniei. Aceasta editie a barometrului da ca pronostic o paritate de 4,83 RON/EUR, in crestere cu 13% in raport cu media 2011.
 
Perceptia evolutiei a opt din cei noua indicatori este in scadere fata de 2011, indicatorul social fiind singurul care inregistreaza o crestere notabila, mai ales din punctul de vedere al marilor companii (+13% in raport cu media 2011).

Moralul sefilor de companie pare cel mai afectat, mai ales in cazul companiilor de talie medie, unde indicatorul scade cu cca 10% in raport cu media 2011. In ciuda acestei tendinte, sefii de companie estimeaza ca atractivitatea Romaniei ramane neschimbata in ansamblu.
 
  In ceea ce priveste evolutia perceptiei in functie de sectorul de activitate, tendinta generala este de asemenea in scadere. Cu toate acestea, o evolutie pozitiva se inregistreaza in sectoarele turism, constructii si energie. Cresterea de

13% anticipata pentru turism este fara indoiala influentata de trendul sezonier, care justifica cresterea cifrei de afaceri si a rentabilitatii. Sectoarele cele mai optimiste pentru aceasta editie (in raport cu media de 3,08) sunt turismul, energia si industria.
 
Sectorul cel mai prudent est cel bancar/ financiar, cu un indicator de 2,89 (in raport cu media editiei de 3,08) si cel care a inregistrat scaderea cea mai semnificativa in termeni de perceptie este sectorul serviciilor (-7% in raport cu

media 2011).
 
O analiza a comentariilor sefilor de companie care insotesc statisticile pune in evidenta, pe de o parte, preocuparea pentru evolutia economica generala, si pe de alta parte, evolutia contextului local. Daca pentru 2012, situatia pare sa ramana stabila, prognosticurile trebuie revizuite pentru 2013.