19 august 2022

Comunitatea Statelor din Caraibe (Caricom) condamnă blocada împotriva Cubei și excluderea Havanei de la Summit-ul Americilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comunitatea Statelor din Caraibe (Caricom) condamnă blocada împotriva Cubei și excluderea Havanei de la Summit-ul Americilor

O declarație a organizației regionale de ieri, 24 mai, evidențiază că, printre acordurile Reuniunii Consiliului pentru Relații Externe și Comunitare, Statele membre au reafirmat nevoia de a pune capăt blocadei economice, financiare și comerciale a Washingtonului împotriva Havanei și au convenit să continue această revendicare.

Miniștrii de Externe ai țărilor membre au convenit asupra necesității de a prezenta activitățile pregătitoare pentru celebrarea celei de-a 50-a aniversări a relațiilor dintre CARICOM și Cuba, pe 8 decembrie 2022, inclusiv o reuniune specială a șefilor de stat din CARICOM și Cuba.

Ei au luat act in legatura cu ultimele evoluții în politica SUA față de Cuba, inclusiv recenta relaxare a unor sancțiuni, reiterând sprijinul CARICOM pentru sfârșitul blocadei economice, financiare și comerciale prelungite impuse de Statele Unite împotriva Cubei și au fost de acord să continue să pledeze pentru aceasta.

În ceea ce privește cel de-al nouălea Summit al Americilor, care va avea loc la Los Angeles, in Statele Unite, în iunie 2022, organizația  a primit informații actualizate cu privire la stadiul pregătirilor și a convenit că va profita de această oportunitate pentru a promova discuția asupra mai multor probleme prioritare, pentru a promova o redresare durabilă, în conformitate cu tema Summit-ului „Construirea unui viitor durabil, rezistent și echitabil”. De asemenea, miniștrii au cerut ca Summit-ul să fie incluziv și să fie garantată participarea tuturor țărilor membre.

De asemenea, ei au subliniat drept pozitive măsurile recente aprobate de Casa Albă în raport cu cea mai mare insula din Antilele (Cuba), printre care se numără eliminarea limitei remitențelor, reautorizarea legăturilor si a vizitelor dintre familii, printre altele.

Cu toate acestea, guvernul cubanez a descris prevederile drept „un pas limitat în direcția bună” pentru ca nu modifică esența blocadei și nici nu scoate țara de pe lista sponsorilor terorismului, potrivit ministrului adjunct de externe de la Havana, Carlos Fernández de Cossío.

La ședința Consiliului pentru Relații Externe și Comunitare desfășurată la Antigua și Barbuda, reprezentanții națiunilor blocului au evidențiat și programul de activități pentru celebrarea a 50 de ani de relații Caricom-Cuba, pe 8 decembrie, care include o întâlnire specială de nivel a șefilor de state și de guverne.

În ceea ce privește cel de-al IX-lea Summit al Americilor, care se va desfășura în orașul american Los Angeles în perioada 6-10 iunie, în declarație se evidențiază solicitarea unui eveniment inclusiv, care să asigure participarea tuturor țărilor membre din bazinul Mării Caraibilor.

Washingtonul a decis unilateral să excludă Cuba, Nicaragua și Venezuela din evenimentul continental, pas care a generat întrebări și respingerea din guvernelor, liderilor politici și sociali, a organizațiilor politice precum si din partea conducerii Comunității Statelor din America Latină și Caraibe, care refuză ferm si energic aceasta masura liata de la Casa Alba.

A consemnat Ciprian Pop
Sursa foto: caricom.org