16 octombrie 2021

Concert aniversar Doina Rotaru la Varşovia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează în data de 23 septembrie a.c. un concert aniversar, dedicat remarcabilei compozitoare Doina Rotaru, reprezentantă de marcă a şcolii componistice româneşti, cunoscută în Polonia în mediul muzicii contemporane.

La împlinirea a 70 de ani ai creatoarei românce publicul varşovian este invitat la un eveniment care leagă cele două culturi, română şi poloneză. Interpreţii concertului care va avea loc în eleganta sală de muzică Nowa Miodowa, nou construită la Varşovia, vor fi flautiştii polonezi Ewa Liebchen şi Rafal‚ Jedrzejewski (care formează ansamblul Flute o’clock) şi pianista Emilia Karolina Sitarz.

La invitaţia Institutului, Doina Rotaru va fi prezentă la concertul din Polonia.

De asemenea, în preziua concertului – miercuri, 22 septembrie, de la ora 12.00 – publicul este aşteptat în salonul Uniunii Compozitorilor Polonezi (Rynek Starego Miasta 27) la o întâlnire cu compozitoarea, moderată de Krzysztof Kwiatkowski.

Cele două evenimente sunt incluse în programul Fringe al Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană” (Warsaw Autumn), cea mai importantă manifestare muzicală din Polonia, organizată în fiecare an de Uniunea Compozitorilor Polonezi. Creat în 1956 de compozitorii Tadeusz Baird şi Kazimierz Serocki şi conceput iniţial ca o ieşire din impasul în care se afla muzica poloneză la acel moment, Festivalul s-a dovedit un refugiu pentru libertatea artistică, oferind totodată spaţiu de exprimare muzicii contemporane cu stilurile, atitudinile şi tehnicile ei diferite. Festivalul „Toamna Varşoviană” continuă să fie unul din cele mai importante şi mai mari festivaluri de muzică contemporană din lume, reunind în fiecare an în jur de 300 de interpreţi şi compozitori din diferite ţări. Începând din 2019, directorul Festivalului este remarcabilul compozitor, pianist şi improvizator Jerzy Kornowicz.

Programul concertului:

DOINA ROTARU
Uroboros (1998/rev. 2013) – pentru două flaute
Jyotis (2017) – na flet solo (premieră poloneză)
Crystals (2002) – na flet i fortepian (premieră poloneză)
Japanese Garden* (2006/rev. 2013) – pentru două flaute şi bandă

*versiunea de duet a lucrării a fost creată de compozitoare ăn 2013 special pentru Ewa Liebchen – flaut, flaut piccolo, Rafal‚ Jedrzejewski – flaut, flaut bas, Emilia Sitarz – pian

Compozitoarea Doina Rotaru lucrează adesea cu arhetipuri şi simboluri pe care le ţese cu grijă în heterofoniile sale, amestecând influenţe arhaice româneşti (în special în tipul de ornamentaţie sau utilizarea frecventă a flautului) cu tehnici şi structuri contemporane.

Născută în 1951, la Bucureşti, Doina Rotaru a studiat compoziţia la Universitatea Naţională de Muzică (1970-1975), avându-i ca profesori pe Ştefan Niculescu şi Tiberiu Olah. În 1991 a primit o bursă în Olanda (Amsterdam), unde a studiat cu Theo Loevendie.

A scris până acum peste 120 de lucrări care acoperă aproape toate genurile muzicale: de la lucrări pentru instrumente solo, de cameră, corale, până la la opusuri pentru orchestră, de la piese care îmbină instrumentele cu muzica electronică până la muzică pentru teatrul de păpuşi. Muzica sa a fost cântată în numeroase concerte şi festivaluri din întreaga lume, din Europa, Extremul Orient, Australia, Canada şi America de Sud.

Lucrările sale au fost comandate de Festivalul de Toamnă din Varşovia, Radio France, Radio Graz, Suntory Hall Tokyo, Ministerul francez al Culturii, diverse ansambluri şi solişti din Austria, Croaţia, Franţa, Germania, Islanda, Japonia, Olanda, Suedia, Elveţia.

A colaborat cu muzicieni de prestigiu precum flautiştii Pierre-Yves Artaud, Mario Caroli sau Ion Bogdan Ştefănescu, saxofonistul Daniel Kientzy, interpretul de shakuhachi Iwamoto Yoshikazu, dirijorii Barrie Webb, Pierre-Alain Biget, Ludovic Bacs, Christian Badea, Horia Andreescu, cu Stockholm Saxophone Quartet, Ergon Ensemble (Atena), Ansamblul Profil (Bucureşti), Cvartetul de coarde Arcadia (Cluj), XXth Century Ensemble(Viena), Caput Ensemble (Islanda), Les Percussions de Strasbourg, Orchestra franceză de flaute (Paris), Orchestra Filarmonicii din Tokyo, Orchestra Filarmonicii din Malmo ş.a.

Doina Rotaru a primit Premiul Academiei Române (1986), Premiul Uniunii Compozitorilor (UCMR, Bucureşti – 10 premii în perioada 1981-2015). În 1994 a primit Premiul I la Concursul Internaţional Gedok – Mannheim (Germania) pentru a Simfonia a II-a.

A fost invitată să conferenţieze despre muzica ei în Germania (la Cursurile de vară de la Darmstadt pentru Muzică Nouă – 1992, 1994), Olanda (Seminarul Internaţional al Compozitorilor „Gaudeamus”, Amsterdam – 1990, 1992), Marea Britanie (Universitatea Huddersfield – 1995, Brighton – 1995) , Japonia (Tokyo – 1998, 2001, Akiyoshidai – 2011), Islanda (Skalholt – 2006), Suedia (Stockholm – 2010), Polonia (Bydgoszcz – 2018), Italia (Bari – 2011, Veneţia – 2019), Spania (Madrid şi Bilbao – 2019).

Doina Rotaru a fost invitată să participe în jurii internaţionale ale unor concursuri de compoziţie sau în comisii de selecţie la festivaluri în Franţa (Paris – 2002, 2006), Slovenia (Ljublijana – Zilele Mondiale ale Muzicii 2004) şi România (Bucureşti – 2006), precum şi la numeroase concursuri de compoziţie româneşti.

Începând din 1990 a predat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a condus Catedra de Compoziţie în perioada 2008-2013. Din 1998 este doctor în muzicologie al aceleiaşi Universităţi, titlu obţinut cu lucrarea Compozitorii contemporani şi tradiţiile arhaice. Este coautoare, împreună cu profesorul Liviu Comes, a două volume didactice: Contrapunct. Manual pentru liceele de muzică (Editura Didactică, 1977) şi Tratat de contrapunct vocal si instrumental (Editura Muzicală, 1986).

În 1998 şi 2009 a fost director artistic al Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi, cel mai important festival de muzică contemporană din Bucureşti.

Lucrările sale sunt publicate de Editura Muzicală (Editura Muzicală) din Bucureşti, Editions Leduc şi Henry Lemoine din Paris, precum şi de Babel Scores.

Institutul Cultural Român de la Varşovia