Publicat: 4 Iunie, 2016 - 12:06
Share

Orchestra de Cameră Radio și invitata ansamblului, soprana Veronica Anușca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Handel. Veronica Anușca a cântat pe scene ca Ateneul Român, Opera Națională București, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Râmnicu-Vâlcea, sala de concerte a Conservatorului din Gdansk — Polonia. Seara barocă se va derula sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, care a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din țară și a fost, de asemenea, prezent la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, a Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova etc. În același eveniment îl veți aprecia și pe trompetistul Sergiu Cârstea.

Programul serii reunește apreciate lucrări ale repertoriului baroc, precum G.F. Handel: ariile pentru soprană, trompetă baroc și orchestră de coarde Eternal source of light divine și Let the bright Seraphim, J.S. Bach: Suita nr. 1 în do major și Concert în re major pentru trompetă mică și orchestră de coarde (după Vivaldi) etc.

ALEXANDRU GANEA este lector universitar și dirijor al orchestrei simfonice Universitaria a Universității Naționale de Muzică București. Este absolvent a două facultăți ale aceleiași instituții: cea de Interpretare muzicală, specialitatea vioară (1995) și cea de Compoziție, Muzicologie și Dirijat, specialitatea dirijat orchestră (2001). A fost apreciat ca violonist — în țară, la București, Craiova, Cluj-Napoca, Brașov, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Reșița și în străinătate, în Italia și Spania și ca dirijor, prin concertele susținute din 1997 până în prezent cu orchestrele simfonice ale Universității Naționale de Muzică București, Orchestra de Cameră Jeunesses Musicales, orchestrele Filarmonicilor din Iași, Brașov, Craiova, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Naționala de Cameră a Republicii Moldova etc. În 1998, apariția Orchestrei de Cameră 'Jeunesses Musicales' dirijată de Alexandru Ganea la Concursul Internațional al Orchestrelor de Tineret de la Haga a fost recompensată cu premiul I și cu înregistrarea unui CD.

Soprana VERONICA ANUȘCA a colaborat cu diferite instituții culturale din România, printre care Opera Națională București, Filarmonica 'George Enescu', Radiodifuziunea Română, Filarmonica 'Ion Dumitrescu' din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Botoșani și este solista Catedralei Sf. Iosif — București. Soprana are un palmares impresionant de premii, printre care: Premiul II la Concursul Internațional de Canto 'Hariclea Darclee' — Brăila, Premiul I la Concursul Internațional de Canto 'Maeștrii Artei Lirice — Petre Ștefănescu-Goangă ' — Opera Națională București, Premiul I la Concursul Național al Liedului Românesc de la Brașov, Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Vocală 'Sabin Drăgoi' — Timișoara, etc.

Pe lângă studiile urmate în Republica Moldova, trompetistul SERGIU CÂRSTEA s-a perfecționat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris. În prezent este șef de partidă în cadrul orchestrei Operei Naționale Române Timișoara, iar printre instituțiile cu care a colaborat de-a lungul anilor se numără și Filarmonica de Stat 'Banatul' Timișoara și Filarmonica de Stat — Chișinău. Activitatea sa solistică înseamnă concerte alături de orhestrele filarmonicilor din Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Botoșani, Cluj-Napoca etc. Între 1992-1993 a fost director artistic al Filarmonicii de Stat din Chișinău.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.