Publicat: 17 Septembrie, 2016 - 13:28
Share

Violonistul Rafael Butaru, unul dintre cei mai cunoscuți concertmaeștri români, acompaniat de Orchestra de Cameră 'Augustin Bena', sub bagheta dirijorului Dan Liviu Cernat

Iubitorii muzicii de cameră sunt invitați, duminică, la un nou concert extraordinar din stagiunea Orchestrei de Cameră 'Augustin Bena' a județului Alba: 'Anotimpurile — Antonio Vivaldi'. Concertul va fi susținut de solistul Rafael Butaru, concertmaestru al Operei Naționale din București, sub bagheta dirijorului Dan Liviu Cernat și acompaniat de orchestra de cameră din Alba. Evenimentul va avea loc, duminică, 18 septembrie, la ora 19,30, în Catedrala Romano—Catolică 'Sfântul Mihail' din Alba Iulia, iar intrarea este liberă. Concertul este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură 'Augustin Bena' Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia.

Programul va cuprinde un buchet muzical de simfonii și concerte ale îndrăgitului compozitor respectiv: Simfonia nr. 1 în Do Major, Simfonia nr. 2 în Sol Major, Concertul nr. 1 în Mi Major — Primăvara, Concertul nr. 2 în Sol Minor — Vara, Concertul nr. 3 în Fa Major — Toamna, Concertul nr. 4 în Fa Minor — Iarna. Cele patru concerte pentru vioară și orchestră 'Anotimpurile' sunt adevărate bijuterii muzicale, iar Antonio Vivaldi rămâne și astăzi unul dintre cei mai ascultați și îndrăgiți compozitori ai barocului venețian.

Violonistul Rafael Butaru, actualmente concertmaestru al Operei Naționale din București, a absolvit Academia de Muzică 'Gheorghe Dima' din Cluj — Napoca în anul 2008, avându-i ca profesori pe Vera Negrean și Nicu?or Silaghi, membru al celebrului Cvartet Transilvan. Rafael Butaru devine la numai 24 de ani, concertmaistru al Operei Naționale din Cluj—Napoca. Astfel, va conduce orchestra în numeroase spectacole dificile și complexe, bogate în momente de solo, prin care talentatul violonist se va evidenția. În afara proiectelor camerale, anul 2016 aduce în cariera tânărului violonist noi provocări și responsabilități. Astfel, în calitate de concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret, susține concerte la Bruxelles, Varna, Milano și Berlin—KonzertHaus, în cadrul unor prestigioase Festivaluri ale Orchestrelor de Tineret ale lumii, susținând dificile pagini solistice, concomitent cu pregătirea orchestrei pentru a fi sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Dan Liviu Cernat a absolvit Liceul de Arte 'Regina Maria' din Alba Iulia fiind unul dintre cei mai merituoși elevi ai acestei școli, obținând numeroase performanțe notabile la olimpiadele naționale și concursurile de muzică. Acest lucru a făcut să fie remarcat de baroneasa Emma Nicholson, care i-a oferit oportunitatea unei burse de studiu la Academia Regală din Londra. După absolvirea Academiei Regale s-a reîntors în țară și a început colaborarea cu Centrul de Cultură 'Augustin Bena' Alba ca solist instrumentist, urmând și studii muzicale la Academia 'Gheorghe Dima' din Cluj-Napoca. Începând din 2013 este dirijorul Orchestrei de Cameră 'Augustin Bena'.

Orchestra de Cameră 'Augustin Bena' a fost înființată în Iulie 2013 ca și departament în cadrul Centrului de Cultură 'Augustin Bena' Alba. Orchestra este condusă de Dan Liviu Cernat și abordează lucrări din creația marilor compozitori cu preponderență din perioada barocului. Orchestra a susținut până în prezent numeroase concerte în Alba Iulia și în județul Alba având invitați de renume printre care amintim pe soprana Daniela Vlădescu, Tadashi Imai, pianist de renume japonez, sau dirijorul Federico Crisanaz (Italia).

Centrul de Cultură 'Augustin Bena' Alba