17 august 2022

Concert extraordinar de Ziua Culturii Naţionale susţinut de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Vest din Timişoara este mereu aproape de valorile artistice româneşti şi de promovarea culturii naţionale. De aceea, vă invităm să celebrăm împreună Ziua Culturii Naţionale printr-un concert extraordinar de muzică simfonică românească, susţinut de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru, care va avea loc sâmbătă, 15 ianuarie, ora 19:00, la Filarmonica de Stat „Banatul” din Timişoara. Difuzarea evenimentului va fi realizată în direct pe canalele TVR Timişoara şi TVR 3.

Acest regal de muzică simfonică românească, oferit timişorenilor de către Universitatea de Vest, este înnobilat şi de prezenţa în postură solistică a maestrului Alexandru Tomescu, conferenţiar universitar la Facultatea de Muzică şi Teatru, iar conducerea muzicală va fi realizată de lectorul universitar Sebastian Felea.

Acest concert a avut loc pentru prima dată într-o zi cu mare încărcătură simbolică, Ziua Naţională a României, în capitala Italiei, ţara în care se află una dintre cele mai mari comunităţi româneşti din diaspora, în prestigioasa sală „Petrassi” din „Auditorium Parco della Musica”.

„Concertul susţinut în această zi specială de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara este un prilej de a simţi frumuseţea culturii române, mereu diversă şi îmbogăţită de un spirit multietnic. Cei prezenţi în sala de concerte a Filarmonicii „Banatul” vor avea în faţă una dintre cele mai tinere orchestre din ţară, iar răsplata nu va întârzia să apară, pentru că energia şi dăruirea acestor tineri sunt realmente impresionante.

Concertul dedicat Zilei Culturii Naţionale este evenimentul de debut din seria activităţilor culturale desfăşurate sub egida „La UVT, Cultura e Capitală!” din acest an. În Capitala noastră, nimic nu este mai important decât să fim uniţi prin artă. Să fim, aşadar, împreună, bucuroşi şi luminaţi de armonia muzicii!”, a declarat rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Programul concertului este alcătuit din următoarele lucrări:

– Marţian Negrea – Tarantella din Suita prin Munţii Apuseni
– George Enescu – Giga din Suita nr. 2 pentru orchestră în Do major, op. 20
– Balada pentru vioară şi orchestră, op. 4a
Solist – Alexandru Tomescu

– Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară şi orchestră
Solist – Alexandru Tomescu

– Constantin Dimitrescu – Dans ţărănesc
Solist – Alexandru Tomescu

– Bela Bartok – Dansuri populare româneşti

– Paul Constantinescu – Olteneasca

– Tiberiu Brediceanu – Patru dansuri româneşti

Biletele pentru concert se pot procura de la casieria Filarmonicii „Banatul”, Bulevardul C. D. Loga nr. 2, Timişoara, iar accesul se va realiza conform normelor sanitare în vigoare.

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara
Departamentul de Comunicare, Imagine şi Marketing Instituţional
horea.bacanu@e-uvt.ro
https://uvt.ro/ro/

Comunicate de presă


https://uvt.ro/ro/revista-presei/
https://www.facebook.com/uvtromania
http://univ-unita.eu/