23 mai 2022

Concert MOZART, MENDELSSOHN şi WAGNER la SALA RADIO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vineri, 28 ianuarie 2022 (de la ora 19.00), Sala Radio va fi gazda unui frumos concert simfonic ce reuneşte lucrări semnate de MOZART, MENDELSSOHN şi WAGNER, interpretate de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU.

Cu doar 2 luni înainte de moartea sa prematură (la 35 de ani), pe 30 septembrie 1791, MOZART dirija într-un teatru din Viena premiera uneia dintre creaţiile sale, ce avea să devină un reper în repertoriul de operă: Flautul fermecat. Până în noiembrie 1792 se dăduseră deja 100 de reprezentaţii, dar Mozart nu se mai putea bucura de succesul creaţiei sale, care continuă să fie astăzi una dintre cele mai des interpretate opere din toate timpurile. În programul serii de la Sala Radio veţi asculta uvertura operei Flautul fermecat, urmată de o altă lucrare ce poartă semnătura genialului Amadeus: Concertul în La major pentru clarinet şi orchestră, prilej de a-l aplauda ca solist pe clarinetistul ADRIAN DUMINICĂ, membru al Orchestrei Naţionale Radio.

În continuarea serii, veţi asculta uvertura Frumoasa Melusina, creată de FELIX MENDELSSOHN în 1834, ca un dar pentru ziua de naştere a surorii sale, lucrare inspirată de o cunoscută legendă germană a timpului, despre o iubire fantastică între un conte şi o fiinţă supranaturală.

Seara se va încheia cu o altă lucrare ce a constituit iniţial un… cadou al creatorului său! WAGNER a compus Idila Siegfried ca un dar pentru cea de-a doua sa soţie (Cosima), de ziua de naştere a acesteia, după aducerea pe lume a fiului lor Siegfried. Ca o surpriză pentru Cosima, un mic ansamblu a interpretat lucrarea în ziua de Crăciun (pe 25 decembrie 1870), chiar pe treptele vilei din Elveţia unde cei doi locuiau! Ulterior, creaţia a fost inclusă în opera Siegfried, parte a celebrei tetralogii wagneriene Inelul Nibelungilor.

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, NICOLAE MOLDOVEANU este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zurich (unde s-a dedicat artei dirijorale) şi apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care îl leagă o colaborare deosebită se află English Sinfonia şi London Mozart Players.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, şi în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în ţară.