18 octombrie 2021

Concert-omagiu dirijat de trei discipoli ai maestrului Celibidache: Antoni Ros-Marba, Mark Mast şi Enrique Garcia Asensio

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole aduce un omagiu lui Sergiu Celibidache la 25 de ani de la moartea sa

Madrid, 7 iulie 2021

* Un concert-omagiu dirijat de trei discipoli ai maestrului Celibidache: Antoni Ros-Marba, Mark Mast şi Enrique Garcia Asensio

* Vor fi interpretate lucrări de Ros-Marba, Sergiu Celibidache şi Anton Garcia Abril

* Vineri, 9 iulie, la ora 20:00 la Teatrul Monumental din Madrid

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, comemorează printr-un concert extraordinar aniversarea a 25 de ani de la moartea maestrului Celibidache, care a dirijat această orchestră în numeroase ocazii.

Concertul va avea loc pe 9 iulie la Teatrul Monumental din Madrid, cu participarea a trei discipoli ai maestrului Celibidache, dirijorii Antoni Ros-Marba, Mark Mast şi Enrique Garcia Asensio.

Concertul va fi înregistrat şi difuzat la Televiziunea Naţională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 şi la Radio Clasica.

Programul concertului include 3 opere: Meditacion al Viernes Santo („Meditaţie în Vinerea Mare”, lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marba şi dedicata maestrului Celibidache), Der Taschengarten, lucrare în 13 părţi, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania şi Celibidachiana de Anton Garcia Abril.

A doua piesă este o suită orchestrală compusă de Sergiu Celibidache şi va fi propusă publicului din Spania în premieră la acest concert. Piesa a fost înregistrată în 1979 de Orchestra Simfonică Radio Stuttgart într-o producţie caritabilă UNICEF pentru copii. Această lucrare este împărţită în 13 părţi, iar primele şase vor fi interpretate sub bagheta dirijorului Antoni Ros-Marba, care va lăsa apoi pupitrul maestrului Mark Mast în cea de a doua parte. A treia şi ultima operă din concertul Orchestrei Simfonice RTVE este o piesă a compozitorului spaniol Anton Garcia Abril, intitulată „Celibidachiana”, compusă la cererea Orchestrei Naţionale a Spaniei în 1982 şi dedicată, după cum indică numele său, lui Sergiu Celibidache. La pupitru va fi dirijorul Enrique Garcia Asensio, cel care a susţinut de la început ideea acestui eveniment muzical unic, fiind şi autorul unui volum despre tehnica lui Celibidache.

Maestrul Asensio a subliniat importanţa istorică a acestui concert în care participă primii doi dirijori titulari ai Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole, numiţi în 1966 (Ros Marba şi Garcia Asensio) şi dirijorul orchestrei din Munchen, unde a fost titular Celibidache, toţi legaţi profund de maestrul lor şi tehnica sa.

Dat fiind caracterul excepţional al concertului, vor asista de asemenea fiul şi nepotul maestrului Celibidache, alături de numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor culturale spaniole şi europene, autorităţi, melomani şi critici muzicali din capitala Spaniei.

Enrique Garcia Asensio- născut în Valencia (Spania), a studiat vioară, muzică de cameră, armonie, contrapunct si compoziţie la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid.

La vârsta de 11 ani este violonist în orchestra Conservatorului, în care devine mai târziu concertmaestru şi dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. A fost dirijor titular al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole şi a desfăşurat o intensă activitate pedagogică, prezentând programul TVE „El Mundo de la Musica” (Lumea muzicii) între 1976 şi 1980, ceea ce l-a făcut foarte cunoscut în Spania.

Activitatea profesională internaţională este prodigioasă, desfăşurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveţia, Anglia, Portugalia, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă şi Slovacia. Are o discografie extinsă în Spania şi Anglia.

Enrique Garcia Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaţionale de dirijat din Bologna (Italia), Munchen (Germania), precum şi la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susţinut Sergiu Celibidache (1960, 1961,1962 si 1963), câştigând în ultimul an premiul „Cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena.

În străinătate, a susţinut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar şi în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Bunol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixo, Montroy, de Algar Palancia şi Pinoso, în Valencia. A fost numit Director Onorific de către numeroase asociaţii de prestigiu precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) si Societatea de Artă din Bunol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir şi Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia.

Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tată. Este autorul unei cărţi despre tehnica lui Sergiu Celibidache: „Direccion musical: la tecnica de Sergiu Celibidache”.

Mark Mast- născut în 1963 în Freudenstadt (Germania), a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. Mai târziu a studiat şi chitară şi saxofon. După terminarea liceului în 1982, a început să studieze Muzicologia şi Literatura germană la Universitatea din Heidelberg.

În 1983 a început studiile de Educaţie Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor a luat parte la numeroase ore de dirijat susţinute de Leonhard Bernstein, dar a şi dirijat Heidelberger Streicherensemble şi Junge Musikfreunde, precum şi Corul Renegaten din Mannheim.

În 1987, Mark Mast a primit o bursă de la Richard-Wagner-Stipendienstiftung, care i-a fost acordată şi pentru a doua oară în 1993. Astfel el a început studii intensive de dirijat cu Sergiu Celibidache. Acest lucru l-a condus de la Orchestra Academică din Schleswig-Holstein-Musik-Festival (1987 şi 1988), via Mainz şi Paris, la master classes susţinute de maestrul Sergiu Celibidache în Munchen. Pentru a-şi continua studiile cu Celibidache i s-a acordat o bursă de un an de către Fundaţia Kathe-Dannemann în 1991.

Din 1990 până în 1992, Mark Mast a fost dirijorul principal al Schumann Orchestra din Munchen şi a dirijat de asemenea Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen la al optulea Festival din Monflanquin – Musique en Guyenne. In mai 1993 a preluat conducerea Orchestrei de Tineret din Munchen. El este invitat în mod constant să dirijeze orchestre din Germania, precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonică din Baden-Baden, Orchestra de Cameră Heilbronn din Wurttemberg, Orchestra Simfonică din Nurnberg, Hofer şi Munchen Symphony Orchestra, dar şi orchestre internaţionale precum Camerata din Atena, Grecia, Orchestra Naţională Letona din Riga, Orchestra Naţională şi Orchestra Teatrului Sloven, Ansamblul Kanazawa din Japonia. A fost director muzical al Festivalului Orff de la Andechs.

În 2001 a fost numit director al Fundaţiei Sergiu Celibidache din Munchen, iniţiind şi organizând pentru prima dată în 2002 Festivalul Sergiu Celibidache, a cărui a doua ediţie a avut loc în 2004 în Munchen. Al treilea Festival Sergiu Celibidache a avut loc în octombrie 2006 la Iaşi. In luna mai 2010, a fondat „Orff-Tage der Bayerischen Philharmonie” în Teatrul Prinzregententheater din Munchen.

Antoni Ros-Marba- născut în 1937 în l’Hospitalet de Llobregat (Spania), a studiat tehnică orchestrală la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona alături de Eduard Toldra. Mai târziu s-a perfecţionat cu Sergiu Celibidache la Academia Chiggiana din Siena şi cu Jean Martinon la Dusseldorf, unde a câştigat Premiul I la sfârşitul cursului.

În 1966, anul înfiinţării Orchestrei Simfonice RTVE, i s-a acordat prin concurs prima poziţie de dirijor principal. În 1967 a fost numit director al Orchestrei oraşului Barcelona şi în 1978 director muzical al Orchestrei Naţionale a Spaniei. La scurt timp după aceea, a fost numit director muzical principal al Nederlands Kamer Orkest, a cărei dirijor principal a devenit mai târziu. De asemenea, a fost director titular al Real Filharmonia din Galicia şi director al Şcolii de Studii Muzicale din Galiţia.