Publicat: 8 Ianuarie, 2019 - 14:30
Share

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită la Filarmonica "Paul Constantinescu" printr-un Concert ce cuprinde trei dintre lucrările marelui compozitor Ludwig van Beethoven: Sonata "Kreutzer", op. 49 pentru vioară şi orchestră - arr. Mircea Luculescu, Sonata op. 90 în mi minor şi Sonata op. 101 în La major, pentru orchestră simfonică - arr. Mircea Luculescu. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Ovidiu Bălan, iar solist va fi violonistul Gabriel Croitoru. Concertul este programat să aibă loc marţi, 15 ianuarie 2019, de la ora 19.00.

Gabriel Croitoru, cel mai important violonist al generaţiei sale şi unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu profesorul Ştefan Gheorghiu. În prezent este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate. Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte şi recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. A susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria şi România. Totodată este solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti şi membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfăşoară şi o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică pe tema: "Pablo Sarasate - Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică", avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma. Este laureat al unor concursuri naţionale şi internaţionale iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială. Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obţinut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

Biletele, în valoare de 20 de lei (adult), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală şi online, de pe www.filarmonicaploiesti.eu

Tag-uri Institutii: