Publicat: 7 Decembrie, 2014 - 15:07

Sâmbătă, 6 Decembrie, la Palatul Naţional al Copiilor, legendara trupă Phoenix a oferit un concert magic, dovedind, încă odată, renaşterea celei mai îndrăgite formaţii rock din România, din propria-i cenuşă, aidoma creaturii mitice al cărei nume îl poartă.

 

Concertul a marcat o dublă lansare - a albumului "Vino, Ţepeş!" şi a volumului al doilea al istoriei formaţiei, "PHOENIX. Giudecata înțelepților", scris de Nicolae Covaci, geniul din spatele trupei, cel care a creat şi făcut posibilă continuarea existenţei formaţiei, cel care îşi ajutase colegii de trupă să părăsească lagărul comunist, făcând tot posibilul să îi ducă în Germania şi care fusese ulterior părăsit de o parte dintre aceştia, de cei care credeau că îşi pot depăşi maestrul, odată ce nu mai aveau nevoie de ajutorul acestuia.

Programat iniţial pentru data de 17 Noiembrie, concertul fusese amânat din cauza unei laringite acute ce îl afectase pe solistul Costin Adam.

Schimbarea datei concertului a avut şi o semnificaţie deosebită, Nicu Covaci, liderul trupei, serbându-şi astfel onomastica înconjurat de fanii săi, care au avut parte de cel mai frumos cadou posibil de Sfântul Nicolae - un concert fantastic, al unei trupe de vis, care a reuşit să împlinească visul lui Nicolae Covaci - acela de a îi face pe cei prezenţi ca, cel puţin pe durata a două ore şi jumătate, cât a ţinut concertul, să simtă mândria de a fi români.

La apariţia pe scenă a trupei, fanii de toate vârstele (cel mai tânăr fiind Ştefan, de patru ani, în spatele căruia se afla o doamnă în vârstă de 78 de ani) s-au ridicat în picioare şi au cântat "Mulţi ani trăiască" lui Nicolae Covaci, care a mulţumit, declarând că îşi dorea "o seară prietenească, în care să ne simţim bine", şi care, împreună cu restul trupei, şi-au răsplătit admiratorii cu un concert divin.

Concertul a început cu piesa "Balada", pe muzica lui Ciprian Porumbescu, interpretată magistral de Nicolae Covaci şi cel mai tânăr membru Phoenix, fenomenalul Andrei Cerbu, care, în vârstă de doar 12 ani, reuşeşte să impresioneze publicul la fiecare concert, prin modul desăvârşit în care, cu chitara sa, reuşeşte să impresioneze întreaga audienţă.

Nicolae Covaci a anunţat publicul că vor urma "piese vechi, cu care ne identificăm, cântece noi şi piese care nu au mai fost interpretate", exprimându-şi speranţa "că ne vom simţi bine toată seara".

Spectacolul a continuat cu "Nunta", piesă interpretată de Costin Adam, urmată de "Mugur de fluier", una dintre piesele de suflet ale acestuia.

Primul invitat special al trupei Phoenix a fost Bogdan Munteniţa, alături de care aceasta a prezentat celor prezenţi "Mica Ţiganiadă", altă piesă cunoscută şi dragă publicului român.

Costin Adam a primit din public un tricolor, pe care l-a adăugat vestimentaţiei sale, iar concertul a continuat cu "Fată verde" şi "Strunga", despre care Costin a declarat că este una dintre puţinele piese care îţi transmit emoţia ei.

"În umbra marelui URSS", o piesă fantastică a lui Nicolae Covaci, a impresionat profund publicul, aceasta vorbind despre singurătatea fantasticului artist şi spunând povestea acestuia - "Hulit, de cei ce i-am iubit", referire la trădarea acestuia de către foştii colegi pe care îi formase, îi făcuse celebri şi care îl părăsiseră...

Un alt invitat Phoenix a fost Moni Bordeianu, care a interpretat "Vremuri" şi "Floarea stâncilor", în aplauzele celor prezenţi.

Publicul a putut asculta şi "Gypsies On The Run", o piesă recentă a trupei, după care Bogdan Munteniţa a interpretat un colind, urmat de alte două cântece, în compania lui Nicolae Covaci, împreună cu care a cântat şi "Iovano, Iovanke", piesă disponibilă pe albumul "International".

Publicul a simţit acel sentiment deosebit, pe care Nicolae Covaci, îşi dorea să îl creeze, odată cu interpretarea pieselor de pe noul album, cântece precum "Vino, Ţepeş!", "Paşa Hassan", "Bucovina", "Cântec (Ştefan şi Mihai)", "Năluca", amintind celor prezenţi momentele de glorie ale acestui popor, momentele sale de luptă.

Nicolae Covaci a dedicat piesa "Liber" prietenilor "ce se simt liberi pe două roţi", concertul continuând cu "Apocalipsa", "Baba Novac" şi "Negru Vodă", pe cea din utmă, membrii trupei rock unice în muzica românească, atât prin calitatea deosebită a pieselor sale cât şi prin valorile naţionale pe care aceasta le readuce în inimile ascultătorilor, au prezentat solouri deosebite, fiecare dintre ei dezlănţuinţuindu-se într-o explozie artistică, sub privirile mentorului lor, aceştia încheind piesa împreună.

Magicul concert s-a încheiat cu piesa "Phoenix (Fie să renască)", dar, în urma aplauzelor publicului, care oferise, pe toată durata concertului, dovada admiraţiei pentru cea mai importantă trupă din muzica Românească, membrii Phoenix au revenit pe scenă, interpretând "Nunta".

Din holul Palatului Naţional al Copiilor fanii au putut cumpăra cele două volume ale istoriei Phoenix, tricouri şi insigne ale formaţiei lor preferate şi au obţinut autografe din partea membrilor trupei.

Concertul "Vino, Ţepeş!" a fost oferit de Die Deutsche Kneipe şi DB Schenker.

 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.4159926, 26.117447