Publicat: 13 Februarie, 2020 - 12:22
Share

Prima zi a Reuniunii miniştrilor aliaţi ai apărării, care se desfăşoară în zilele de 12 şi 13 februarie la Bruxelles, a debutat cu o sesiune de lucru dedicată operaţiilor şi misiunilor NATO, precum şi procesului de generare a forţelor.

Au fost purtate discuţii aprofundate privind evoluţia Misiunii NATO din Irak (NATO Mission Iraq - NMI), în contextul actualei situaţii de securitate din Orientul Mijlociu.

Totodată, miniştrii apărării din ţările membre ale Alianţei au abordat subiecte referitoare la modalităţile de creştere a rolului NATO în regiune, printr-o coordonare mai strânsă cu Coaliţia globală de contracarare a Daesh/ISIS, prin extinderea responsabilităţilor NMI în domeniul pregătirii forţelor locale, cu obiectivul consolidării securităţii şi stabilităţii pe termen lung.

Aliaţii au agreat, de principiu, consolidarea NMI. Astfel, într-o primă etapă, vor fi preluate unele activităţi curente de instruire desfăşurate în Irak de Coaliţia globală de luptă împotriva Daesh/ISIS. Miniştrii apărării au agreat, totodată, explorarea modalităţilor de creştere a rolului NATO în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

În privinţa Afganistanului, participanţii la reuniune şi-au exprimat sprijinul deplin pentru eforturile SUA în planul procesului de pace, pe direcţia facilitării discuţiilor intra-afgane. A fost reafirmat obiectivul misiunii NATO "Resolute Support" (RSM) din Afganistan, acela de întărire a forţelor de securitate afgane pentru a fi în măsură să lupte pentru contracararea terorismului şi creare a condiţiilor pentru o pace durabilă. Discuţiile pe subiect vor continua astăzi, 13 februarie, într-o sesiune dedicată RSM.

În intervenţia sa, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a susţinut importanţa acordată de România continuării participării la misiunile şi operaţiile NATO, contribuind astfel la efortul aliat privind proiectarea stabilităţii. În contextul actualei situaţii de securitate din Orientul Mijlociu, au fost evocate menţinerea angajamentului naţional faţă de demersurile aliate, precum şi susţinerea de principiu, de România, a consolidării rolului NATO în Irak şi explorării modalităţilor de creştere a rolului NATO în Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

Ultima serie de consultări în format cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei, s-a axat pe intensificarea cooperării NATO-UE din perspectiva consolidării securităţii europene şi transatlantice. Au fost evidenţiate principalele ameninţări şi provocări comune, fiind subliniat potenţialul consolidării cooperării NATO-UE în contracararea acestora.

A fost salutată invitarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei şi oportunitatea consultării cu noul Înalt Reprezentant /HR al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

 

Tag-uri Institutii: