29 ianuarie 2022

Concluziile Târgului de Ecoturism

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primul Târg de Ecoturism din Judeţul Sibiu

Săptămâna trecută a avut loc primul Târg de Ecoturism din judeţul Sibiu, organizat de către Consiliul Judeţean Sibiu în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, în cadrul Programului „Anii Drumeţiei”. Târgul a reunit oferta ecoturistică din întreg judeţul Sibiu: experienţe autentice, gusturi locale, echipamente sportive şi oportunităţi de petrecere a timpului liber în natură, prin practicarea de activităţi sportive, recreative şi culturale.

Evenimentul a adunat sub umbrela sa expozanţi din întreg judeţul, operatori comerciali şi producători locali, dar şi specialişti în ecoturism şi domenii conexe, precum: protecţia mediului, biodiversitate, drumeţii şi mişcare outdoor, arii naturale protejate.

Ecoturismul – o nişă în plină ascendenţă

Târgul a relevat faptul că în Judeţul Sibiu există o tendinţă de creştere a ofertei de servicii ecoturistice şi de adaptare a acesteia la sezonul toamnă – iarnă. Operatorii comerciali se axează tot mai mult pe sustenabilitate şi grijă pentru mediul înconjurător, promovând colecţii din materiale reciclate şi reciclabile, produse realizate la nivel local şi regional, susţinând o nişă care se află în continuă creştere.

Dincolo de dimensiunea comercială, una dintre misiunile Târgului de Ecoturism a fost aceea de a promova activităţile şi iniţiativele locale în rândul publicului, dar şi de a facilita colaborarea între operatorii prezenţi şi de a crea contextul propice pentru construirea de noi oferte ecoturistice. Astfel, în cadrul evenimentului s-au generat idei şi s-au legat parteneriate, pentru oferirea de experienţe autentice, care contribuie la extinderea şederii turiştilor în judeţ.

Se observă, de asemenea, o creştere a interesului pentru autorizarea Punctelor Gastronomice Locale în unităţile administrativ teritoriale ale Judeţului Sibiu, datorită accesibilităţii şi a procedurii simplificate. Campania de informare pe care am desfăşurat-o în acest sens va avea rezultate notabile în perioada imediat următoare, printr-o creştere a numărului de PGL-uri autorizate. În acest sens, Consiliul Judeţean Sibiu a înfiinţat un compartiment de Dezvoltare Durabilă, care are rolul de a susţine şi promova producătorii locali, inclusiv sprijinirea acestora în procesele de avizare.

„Viziunea noastră de dezvoltare a turismului în judeţul Sibiu se îndreaptă spre un turism sustenabil prin care ne dorim să protejăm peisajele culturale şi naturale care dau caracterul unic al regiunii, limitând presiunile negative asupra mediului înconjurător, pentru a atrage acei turişti care pun preţ pe experienţe de calitate.

Am demarat la începutul acestui an Programul „Anii Drumeţiei” tocmai pentru a pune în practică această viziune, întrucât judeţul nostru are din plin peisaje naturale de excepţie, specii de faună şi floră de interes european, comunităţi rurale care pot prospera trăind în armonie cu natura, iar pentru asta am investit în îmbunătăţirea infrastructurii de drumeţie şi promovăm activităţi specifice ecoturismului.

Primul Târg de Ecoturism din judeţul Sibiu ne-a arătat că mai avem ceva care ne diferenţiază: iniţiative de ecoturism şi oameni cu multă experienţă care ne pot ghida în explorarea naturii. Cu ajutorul lor, putem să dezvoltăm un turism mai apropiat nevoilor noastre de azi.”, declară Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Concluzia evenimentului este că ecoturismul reprezintă o nişă aflată în continuă creştere, care trebuie susţinută, atât prin dezvoltarea infrastructurii locale, cât şi prin crearea contextului de colaborare între principalii actori şi promovarea acestora. O rezoluţie formulată în cadrul evenimentului este de a asigura vizibilitate ofertele locale şi serviciilor ecoturistice din zona rurală, în cadrul Centrului de Informare Turistică al Municipiului Sibiu.

Susţinerea eforturilor de promovare a iniţiativelor şi producătorilor locali

În cadrul Programului „Anii Drumeţiei”, Consiliul Judeţean Sibiu va continua acţiunile de promovare a producătorilor şi a operatorilor locali, prin dezvoltarea de noi produse ecoturistice şi expunerea acestora pe o platformă comună. În acest sens, va fi dezvoltată o aplicaţie pentru mobil care va include, alături de harta traseelor de drumeţie din judeţ, activităţile sportive şi recreative ce pot fi experimentate în Judeţul Sibiu, cu posibilitatea de planificare a vacanţei.

Târgul de Ecoturism se află la prima ediţie, dedicată ofertelor de turism sustenabil pretabil pentru sezonul toamnă – iarnă. Evenimentul îşi doreşte să devină unul cu tradiţie pentru scena locală, urmând să fie organizat bianual, pentru a acoperi ofertele ambelor sezoane turistice: primăvară – vară, toamnă – iarnă.

Programul „Anii Drumeţiei” este iniţiat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăţi infrastructura de drumeţie din judeţ şi de a promova activităţi specifice ecoturismului.