29 iunie 2022

Concurs cu tematică rutieră în cadrul proiectului naţional „Să circulăm corect”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În ziua de 28 martie a.c., poliţiştii de la Siguranţă Şcolară, Prevenire şi Rutieră s-au deplasat la Grădiniţa cu Program Normal Maxenu pentru jurizarea probei teoretice a activităţii cu tematică rutieră din cadrul Proiectului „Să circulăm corect” ediţia a VII-a.

Proiectul se derulează în cadrul Concursului Naţional „Alege viaţa, circulând corect !”.

Astfel, poliţişti, împreună cu ceilalţi membri ai juriului – cadre didactice, au corectat fisele cu tematică rutieră pe care copiii participanţi le-au avut de completat.

În competiţie au intrat 355 de unităţi de învăţământ, din 32 de judeţe, fiind participanţi inclusiv din Republica Moldova.

Au fost apreciate aproximativ 700 de lucrări ale elevilor din diverse etape de şcolarizare, juriul concursului acordând premiile I, II, III, menţiune şi premiu special pentru fiecare categorie de vârstă, copiii dovedind că şi-au însuşit regulile de circulaţie rutieră şi de siguranţă personală în trafic.

La finalul competiţiei, toţi participanţii vor primi diplome de participare din partea organizatorilor.

În contextul activităţii de mai sus, poliţiştii reiau câteva sfaturi adresate părinţilor, pentru a le fi reamintite copiilor:
Să circule numai pe trotuare;
Să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
Să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat;
Să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;
Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
Să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani.

Reţineţi şi meditaţi:
Învăţându-i pe copii să circule corect, fiecare clipă în care sunteţi departe de ei va deveni mai lipsită de griji şi mai uşor de suportat până la caldă revedere !

* * *
Cinci bărbaţi reţinuţi de poliţiştii buzoieni specializaţi în combaterea delictelor silvice

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii specializaţi în combaterea delictelor silvice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au reţinut 5 bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 61 de ani, toţi din Nehoiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, bărbaţii, printre care şi un angajat silvic, ar fi tăiat fără drept şi ar fi sustras din suprafaţa împădurită a zonei Nehoiu, 449 de arbori din diverse esenţe, cu un volum de 452 de metri cubi.

Prejudiciul este estimat la 175.000 de lei.

În data de 24 martie a.c., în urma administrării materialului probator, instanţa a emis mandat de arestare preventivă pentru unul dintre bărbaţi, în vârstă de 61 de ani, din Nehoiu, respectiv continuarea cercetărilor faţă de celelalte patru persoane sub măsura arestului la domiciliu.

* * *
Nu a respectat itinerariul de deplasare către instanţă şi acum este cercetat pentru încă o faptă penală/ Poliţiştii i-au întocmit dosar penal unui buzoian pentru evadare

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evadare.

Protagonistul este un buzoian în vârstă de 37 de ani, care se afla în executarea măsurii preventive a arestului la domiciliu.

În data de 24 martie a.c., buzoianul nu ar fi respectat itinerariul de deplasare în către instanţa la care era citat.

Bărbatul a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, pentru săvârşirea infracţiunii de evadare şi, totodată, a fost informată instanţa competentă pentru a dispune cu privire la măsura preventivă.

* * *
Nereguli în trafic constatate de poliţişti

În data de 28 martie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 178 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 21 de permise de conducere că urmare a abaterilor rutiere constatate.

Poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi, cât şi în afara acestora.

În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 75 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 13 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90 de zile.

Cu cea mai mare viteză – 180 km/ h- a fost înregistrat de aparatele radar, autovehiculul unui bărbat de 46 de ani, din Râmnicu Sărat, ce rula pe DN2E85, în afara localităţii Racoviţeni.

Alte 8 permise de conducere au fost reţinute pentru neacordare de prioritate, pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare, pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului şi pentru circulaţia pe sens opus.

Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (19), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (15), dar şi 30 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 70.000 de lei.

Tot ieri poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

În acest caz, este vorba despre un bărbat de 54 de ani, din Braşov, depistat de poliţişti la volanul unui autoturism pe DN10, în localitatea Chirlesti. În urma testării cu aparatul etilotest acesta a indicat o valoare de 0,79 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitatea a alcoolemiei.