Publicat: 6 Martie, 2016 - 17:42
Share

Programul YouthBank a devenit un nume arhicunoscut în rândul liceenilor din Sibiu în ultimii 3 ani prin cele 24 de proiecte cu impact în comunitate, create și implementate de către liceeni, care au fost finantate prin acesta.

YouthBank poate fi privit atât din perspectiva unui program educational non-formal orientat pe zone ca antreprenoriatul, managementul financiar si project managementul, care construieste viitoarele generatii de lideri, dar si ca un fond transparent care investeste în comunitate prin proiecte ce vizează arii dintre cele mai diverse, acordând până la 2 000 de lei pentru proiecte propuse și implementate de către liceenii din orașul nostru.

Acest program a reusit, prin munca, dedicarea si implicarea celor 20 de voluntari YouthBank, liceeni si ei la rândul lor, să strângă suma propusă de 1 500 de euro, prin construirea și punerea în practică a unor strategii de strângere de fonduri printre care amintim: organizarea unui spectacol de dans, unde dansatori profesionisti au oferit niste momente artistice o reală calitate, eveniment care a reușit să adune aproximativ 400 de spectatori în sală. Tot ei au organizat o licitatie de experiente inedite care nu pot fi cumparate în niciun alt context, reunind personalități marcante ale Sibiului care cred în potentialul tinerilor în general si al programului YouthBank în particular si care au ales să îsi ofere suportul, oferind experiente iesite din comun pentru care au licitat oamenii generosi aflați în sală. Atmosferă a fost completată de voia bună pe care au adus-o cei 20 de voluntari prin implicarea cu care i-au impresionat pe cei prezenti, fiind dovada vie că altruismul nu cunoaște vârsta. Ei au mai realizat ateliere de creație pentru copii în perioada sărbătorilor de iarnă și au vândut brioșe în câteva licee din Sibiu.

Fondul astfel creat de câte acești tineri extraordinari urmează să fie redistribuit către proiectele colegilor lor, liceenii orașului Sibiu. Suma de 1 500 de euro strânsă de către voluntari este dublat la Sibiu de partenerii locali ai programului, Pro Language — centrul de limbi străine si British Council. Pe lângă suportul partenerilor săi locali, programul YouthBank Sibiu se bucură și de susținerea pe care o primește din partea coordonatorului său local, Fundația Comunitară Sibiu, care se asigură că voluntarii au parte de tot ajutorul de care au nevoie pentru a avea cele mai bune rezultate în încercarea lor de a ajuta comunitatea să se dezvolte. Astfel, tinerii voluntari din echipa YouthBank Sibiu pune la dispoziția colegilor lor liceeni șansa să primească din cei 3 000 de euro (13 200 de lei), o finantare de maxim 2 000 de lei pentru ideile lor de proiect prin care Sibiul devine un oraș și mai frumos pentru locuitorii lui de toate vârstele.

Concursul de proiecte are loc în intervalul 22 februarie 2016 — 11 martie 2016, iar pentru ca proiectele să fie eligibile aplicația la cea de-a patra rundă de finanțări oferite de YouthBank Sibiu presupune îndeplinirea câtorva criterii:

Echipa care aplică trebuie să fie alcătuită din cel putin 3 tineri din liceele din Sibiu;

Proiectele propuse trebuie să se desfășoare în judetul Sibiu;

Suma cerută pentru un proiect trebuie să se încadreze în 2.000 de lei, iar utilizarea lor trebuie să fie specificată în formularul de buget;

Echipa aplicantă trebuie să colaboreze cu o organizație non-guvernamentală (asociație sau fundație) pentru a asigura evidența contabilă și financiară a proiectului, aspect pentru care echipele de proiect primesc ajutor din partea Fundatiei Comunitare Sibiu si a echipei Youth Bank Sibiu;

Aplicația trebuie să fie trimisă până la termenul limită (11 martie 2015, ora 23:59);

Aplicatiile pot fi trimise la adresa [email protected] până la data de 11 martie 2015. Înscrierea se face pe baza formularului-tip de aplicare si a formularului de buget care pot fi descărcate, împreună cu ghidul de finanțare al concursului, de pe site-ul www.sibiu.youthbank.ro.

Sibiu este unul dintre cele 13 orase din România unde programul YouthBank crează oportunități pentru tineri, iar coordonatorul local la programului și entitate sub a cărui tutelă se află acesta este Fundația Comunitară Sibiu, organizatie care a fost alături de program încă de la prima sa editie de la Sibiu din anul 2013. Fundația Comunitară Sibiu este un finanțator privat local care identifică, promovează și finanțează inițiative și proiecte ale comunității sibiene — ONG-uri, grupuri de inițiativă, companii, persoane fizice — contribuind astfel la dezvoltarea locală.

Ana Maria Bugneriu

Coordonator program YouthBank Sibiu

Comunicat de presă - Fundația Comunitară Sibiu