Publicat: 27 Noiembrie, 2016 - 16:28

La Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București se desfășoară zilele acestea un concurs internațional de anvergură, menit să desemneze cel mai bun proiect de diplomă de arhitectură din Europa.

În competiția organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (UAUIM), Asociația Europeană pentru Educație de Arhitectură (EAAE) și Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) au fost înregistrate 118 proiecte provenind din 23 de țări, iar în prezent au fost selectate cele 30 de proiecte de pe lista scurtă, penultimul pas înaintea desemnării marelui câștigător.

'Este al doilea an în care găzduim la București această competiție, ai cărei fondatori suntem. Ultimele zile, de la stabilirea listei scurte până la anunțarea câștigătorilor, sunt încărcate de emoție. Echipa mea îi are alături, în juriu, pe unii dintre cei mai renumiți profesori și arhitecți din Europa. Avem în concurs multe proiecte valoroase, așa că misiunea noastră nu este ușoară, însă cu siguranță este foarte plăcută. Scopul nostru este să recunoaștem excelența celui mai bun proiect de diplomă în arhitectură realizat în școlile europene', a declarat Prof. Dr. Arh. Emil Barbu Popescu, președintele de onoare al Universității Ion Mincu și fondatorul concursului.

În afară de marele trofeu — Medalia europeană de arhitectură pentru cel mai bun proiect de diplomă, vor fi acordate trei premii tematice pentru:

— Premiul ACE pentru impact societal;

— Premiul EAAE pentru intensitate și curaj în rezolvarea problemelor;

— Premiul UAUIM pentru calitate artistică.

'Este un concurs de portofoliu, care are valoarea de recunoaștere profesională. Premiem modul în care arhitectura poate să observe o problemă socială, să sesizeze o necesitate, să pună o întrebare', a precizat Conf. Dr. Arh. Françoise Pamfil, managerul competiției.

Cele 30 de lucrări de diplomă finaliste, care pot fi vizualizate la adresa http://eam.uauim.ro, vor fi expuse până pe data de 15 decembrie 2016 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, apoi expoziția va călători în universitățile de arhitectură europene participante la concurs.

Din juriu fac parte Arh. Luciano Lazzari — președinte ACE și președintele juriului, reprezentant ACE, Prof. Dr. Arh. Karl Otto ellefsen — președintele EAAE, reprezentant EAAE, Prof. Dr. Arh Maria Moiceanu — Rector UAIUM precum și doi reprezentanți ai profesiei de arhitect: Arh. Sasa Randic de la Randic and Associates și Arh. Bryan Avery de la Avery Associates Architects.