Publicat: 2 Februarie, 2016 - 18:27

Muzeul Național de Istorie a României și-a propus să se reafirme ca un muzeu contemporan de istorie, prin revalorizarea clădirii sale și a relațiilor acesteia cu contextul urban, crescând calitatea expunerii colecțiilor și a serviciilor culturale oferite publicului. În acest scop, Muzeul Național de Istorie lansează concurs internațional de arhitectură, organizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților și cu aportul Ministerului Culturii, în subordinea căruia funcționează această instituție de cultură reprezentativă.

Scopul concursului este să selecteze cel mai bun concept spațial și muzeografic pentru Noul MNIR, demn de un muzeu reprezentativ pe plan național și semnificativ la scară europeană. Câștigătorului concursului i se va atribui contractul de proiectare pentru restaurarea clădirii, reamenajarea spațiilor și expunerea inovatoare și atractivă a colecțiilor.

Intenția este ca acest concurs să deschidă calea către o intervenție arhitecturală de înaltă ținută, care să creeze un cadru contemporan pentru prezentarea istoriei naționale și a discursurilor istoriei într-o manieră reprezentativă și atractivă pentru publicul larg al noului mileniu, pregătind în același timp un foarte important monument istoric al capitalei (Palatul Poștelor) pentru cel de al doilea său secol de existență.

'Se propune căutarea celei mai bune întâlniri între arhitectura veche, de patrimoniu, a Palatului Poștelor cu arhitectura nouă, contemporană, care să creeze fundalul unuia dintre cele mai importante așezăminte muzeale din capitală. Reușita acestei inițiative, transformată în realitate prin lansarea concursului în data de 1 februarie, constă în adoptarea procedurii concursului de arhitectură de autoritățile din România care, din păcate, nu practică această formulă europeană consacrată decât în mod excepțional', remarcă arh. Șerban Țigănaș, președintele OAR.

Însemnătatea concursului este strâns legată de Centenarul 'Marii Uniri' (1 decembrie 1918 — 2018), eveniment care a adus împreună provinciile istorice, la finalul Primului Război Mondial, pentru construcția statului de astăzi. În acest context, concursul pentru Noul MNIR anunță o serie amplă de evenimente dedicate Centenarului național. Concursul, noul proiect care îi va urma și lansarea lucrărilor vor fi gesturi simbolice și promisiuni pentru viitor.

ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA — NAȚIONAL

'Eforturile de generare a acestui concurs au durat câțiva ani și se datorează echipei muzeului, conduse de domnul Ernest Oberlander Târnoveanu, istoric și director MNIR, domnului arh. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, și echipei Ordinului Arhitecților din România, coordonate de doamna prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, vicepreședinte', a adăugat arh. Șerban Țigănaș, președinte OAR.

Prin acest concurs internațional de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România invită arhitecți și echipe de proiectare multidisciplinare să redea Bucureștiului și țării un Nou MNIR, pe măsura remarcabilelor sale colecții și a semnificației sale arhitecturale, urbane și istorice.

Mai multe detalii, pe pagina oficială a concursului, aici: http://oar.squarespace.com/noul-mnir-romana_engleza/

Raluca Ștefan, consilier comunicare