10 august 2022

concursdirectori.edu.ro – noua platformă dedicată concursului de directori din învăţământul preuniversitar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Educaţiei alături de asociaţia CivicNet lansează platforma concursdirectori.edu.ro, unde, anul acesta, se va desfăşura o serie de activităţi ale concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Până în data de 26 septembrie 23:59., titularii interesaţi să participe la concurs, îşi pot crea cont, se pot înscrie şi pot încărca (în format digital) actele necesare dosarului, în câteva minute,, la orice oră din perioada înscrierilor, accesând https://concursdirectori.edu.ro.

Cum funcţionează platforma şi ce activităţi din calendar vor fi desfăşurate aici

Contul de utilizator poate fi creat simplu, prin introducerea unei adrese de email, urmând ca instrucţiunile de acces să fie primite rapid pe mail. Odată logat în platformă, candidatul are apoi acces la un formular de „Înscriere”, unde i se va cere să completeze nume, prenume, CNP, număr de telefon şi şcoala la care este titular. O recipisă va fi primită pe mail cu datele introduse, precum şi confirmarea acceptării/respingerii cererii de înscriere.

Când cererea de înscriere este acceptată, candidatul poate accesa secţiunea „Dosar”, unde, conform Metodologiei, candidatul trebuie să încarce 14 documente, două fiind opţionale. Candidatul poate adăuga, şterge şi modifica documentele încărcate la dosar, până la finalul perioadei de înscriere (26 septembrie 23:59), atâta timp cât nu apasă pe butonul „Trimite”. Pentru verificare, în platformă au fost prevăzute etape de revizuire înainte de a trimite datele finale, unde se vor vedea rapid documentele/datele lipsă.

Tot prin intermediul platformei, conform calendarului concursului, dosarele astfel completate şi transmise de candidaţi vor fi evaluate în perioada 27-29 septembrie de către comisiile formate la nivel judeţean/naţional. Pe 7 octombrie, candidaţii află rezultatele privind evaluarea dosarului atât prin intermediul listelor oficiale publicate, cât şi prin intermediul unui mail trimis din platformă.

Examenul scris, interviul şi contestaţiile rămân în continuare activităţi care se desfăşoară offline, însă notele obţinute de către candidaţi la acestea vor fi introduse şi vizibile, de asemenea, şi în platformă. Candidaţii vor fi, totodată, înştiinţaţi şi pe mail de publicarea notelor în platformă.

Despre CivicNet şi motivaţia din spatele dezvoltării platformei

CivicNet este o organizaţie neguvernamentală românească, fondată cu scopul dezvoltării de soluţii şi proiecte de interes civic, prin intermediul tehnologiei digitale. Echipa CivicNet consideră că impactul cel mai puternic al tehnologiei apare atunci când soluţiile dezvoltate adresează nevoi reale ale societăţii în care trăim.

Viziunea CivicNet urmăreşte îmbunătăţirea relaţiei dintre cetăţean şi instituţiile statului, prin dezvoltarea unei generaţii mai bune de servicii digitale de utilitate publică, încurajând parteneriatele şi colaborarea între sectoarele public, civic şi privat.

La dezvoltarea platformei concursdirectori.edu.ro au lucrat, voluntar, Dan Bărbulescu, Elena Găină şi Ionuţ Popa, crezând în utilitatea platformei şi exemplul de bună practică pe care aceasta îl poate oferi.

„Ne bucură orice iniţiativă de digitalizare a instituţiilor statului şi suntem gata să contribuim cu tot ce ştim mai bine, acolo unde există deschidere, înţelegere şi cooperare. De ce? Pe lângă faptul că aceasta este întocmai misiunea asociaţiei noastre, un astfel de proiect porneşte de la o nevoie acută de eficientizare a unor procese, de „debirocratizare”, de reducere a timpilor „morţi” şi de acces rapid la informaţie în relaţia stat-cetăţean. Ştim că nu este întotdeauna uşor să te obişnuieşti cu un instrument digital nou şi tocmai de aceea am pus accent pe simplitate în utilizare.

Ca de fiecare dată şi ca la orice proiect dezvoltat, lucrurile sperăm să nu se termine aici; ne dorim ca platforma să fie folosită din nou la următorul concurs şi adaptată şi pentru alte astfel de procese din Ministerul Educaţiei şi, de ce nu, din alte ministere şi instituţii de stat. Aşteptăm din partea instituţiilor interesate de dezvoltare în acest sens un lucru la fel de important precum determinarea: crearea unor cadre propice eficiente de cooperare între mediul civic şi stat. Salutăm pe această cale buna colaborare pe care am avut-o pentru acest proiect cu Ministerul Educaţiei, prin Cabinetul de Digitalizare şi cel pentru Învăţământul Preuniversitar.” Elena Găină, Preşedinte CivicNet.

Puteţi sprijini activitatea CivicNet şi dezvoltarea mai multor astfel de platforme gratuite, prin donaţii sau sponsorizări la https://civicnet.ro/#donate.