29 septembrie 2022

Concursul european Daphne Caruana Galizia – pe ultima sută de metri!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

31 iulie 2022 ora 23,59 – termenul limită de depunere a materialelor jurnalistice pentru cei care doresc să câştige premiul în valoare de 20.000 euro acordat de Parlamentul European!

Mai sunt două zile până la expirarea termenului de depunere a materialelor pentru Concursul lansat de Parlamentul European pentru cei care doresc să câştige Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism. Jurnaliştii îşi pot transmite articolul sau articolele online, pe site – https://daphnejournalismprize.eu/
până la data de 31 iulie 2022, ora 23,59. (CEST)

Pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susţine şi sublinia importanţa jurnalismului profesionist în apărarea libertăţii şi egalităţii.

Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. La fel ca în ediţia trecută, din partea României, din juriul internaţional vor face parte profesioniştii selectaţi de către Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind )

Premiul şi suma aferentă de 20.000 euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere. În ultimii ani, Parlamentul a avertizat cu privire la încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în UE, cât şi în afara acesteia. Eurodeputaţii au denunţat atacurile asupra jurnaliştilor, în special din partea politicienilor, şi au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive.

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Ea a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile guvernului maltez cu Panama Papers. A fost hărţuită şi ameninţată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei maşini-capcană pe 16 octombrie 2017. Reacţia publicului la ancheta desfăşurată de autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputaţii au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind
Bucureşti, 29 iulie 2022