27 noiembrie 2021

Condițiile de viață pentru diplomatii aflați la post in Coreea de Nord, in prezent, prin prisma informațiilor vehiculate in presa rusă

harta coreeade Nord
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Agențiile de presa Interfax si Tass au publicat in aceste luni de toamna materiale despre situația de la Phenian, inclusiv informații, sa le spunem, “de prima mana”, interviuri si întrebări adresate, in mai multe ocazii,  Ambasadorului Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, de unde este posibil sa tragem o concluzie pertinenta si obiectiva legat de modul în care trăiesc diplomații aflați la post în RPDC, dar si evaluari in legatura cu  situatia economica a tarii  pe fondul închiderii totale.
Întrebat dacă se simte liber să trăiască acum la Phenian, ca si diplomat si, dacă, având în vedere măsurile luate de autoritățile RPDC pentru prevenirea COVID-19, există vreun motiv pentru ca diplomații ruși să se vaccineze și să poarte măști, Ambasadorul Moscovei la Phenian răspunde ca nu este ușor pentru diplomați în Phenian, avand in vedere ca situația din Coreea de Nord are propriile sale caracteristici. Țara și-a închis complet granițele.
În același timp, spune diplomatul, autoritățile nord-coreene au instituit bariere în calea importului de mărfuri. Până la sfârșitul lunii august a acestui an, conform deciziilor speciale ale conducerii Comitetului Extraordinar Antiepidemic al RPDC, s-a redus masiv importul la produsele de importanță vitală pentru țară, iar după taifunurile din septembrie, importurile s-au oprit complet.
„În general, țara trăiește în condiții unice. Aici se presupune că COVID-19 este un virus special, proprietățile sale nu au fost încă pe deplin înțelese. Acesta este un dușman insidios care, dacă îți relaxezi vigilența, mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul, va pătrunde în țară”, spune ambasadorul rus, cu referiré la punctul de vedere si deciziile autorităților nord coreene. Liderul RPDC a recunoscut deschis că nu există o infrastructură medicală pe scara largă care să îndeplinească cerințele moderne și să fie capabilă să facă față acestui flagel, mai spune diplomatul. De aceea, măsurile restrictive totale introduse la începutul anului trecut nu numai că nu le-au desființat acum, ci le-au întărit și mai mult, inclusiv prin instituirea unor cordoane suplimentare cu paznici înarmați de-a lungul granițelor terestre ale RPDC și ale coastei acesteia, astfel încât nimeni să nu poată pătrunde.
Această autoizolare a afectat negativ atât economia, cât și condițiile de viață ale populației. Fără materiale, materii prime și componente importante, multe întreprinderi si-au limitat activitatea, anul trecut, restabilind parametrii pe parcurs. Copiii, practic, nu au mers la școală un an întreg și au stat acasă, ceea ce, desigur, nu este foarte bun nici pentru studii, nici pentru sănătate, spune Ambasadorul cu ocazia unui interviú oferit agenției de știri Interfax.
Restricțiile introduse au afectat pe deplin străinii care locuiesc și lucrează în RPDC. Anul 2020 a fost marcat de un exod masiv de diplomați și personal al organizațiilor internaționale. Majoritatea misiunilor diplomatice, spune ambasadorul rus,  fie și-au suspendat complet activitățile, fie au lăsat aici unul sau doi angajați esentiali. Unii dintre diplomații ambasadei Rusiei și membri ai familiei s-au întors acasă cu un tren, pe fondul închiderii frontierelor. Nu s-a putut efectua rotația de personal.
“Din ianuarie anul trecut, ni s-a interzis să călătorim în afara Phenianului; nu putem vizita parcuri, muzee, piscine sau folosi transportul public. Copiii noștri au fost instruiți să nu părăsească deloc ambasada. Străinilor li s-a pus la dispoziție o listă cu aproximativ 300 de puncte de vânzare metropolitane și o piață dedicată, care sunt gata să servească oaspeții străini”, spune diplomatul.
Cu toate acestea, de-a lungul lunilor de autoizolare, sortimentele de pe rafturi s-a redus la minimum. Este o sarcină dificilă să cumpărați chiar și produse de bază precum paste, făină, ulei vegetal, zahăr, nu există haine și încălțăminte. Dacă reușiți să obțineți ceva, atunci este de trei până la patru ori mai scump decât înainte de criză. Noi, desigur, nu murim de foame, nu ne plângem și cumva ne adaptăm. Întrucât copiii au crescut foarte mult în ultimul an și jumătate, noi, diplomatii aflați la post aici, dăm mai departe haine și pantofi unul altuia „ca o ștafetă”. Dar, lipsa medicamentelor și incapacitatea de a zbura urgent acasă în caz de boală reprezintă o problemă cu adevărat mare, spune Ambasadorul.
De asemenea, au fost stabilite o mulțime de alte cerințe – de la unitățile de alimentație publică în care nu se pot aduna mai mult de cinci persoane, trebuie să pleci înainte de ora 21:00, să nu stai afară în timpul furtunilor de praf. Și, bineînțeles, purtarea constantă a măștii, dezinfecția mâinilor și termometre la fiecare intrare…aceste elemente reprezinta realitatea nord coreeana a momentului, spune diplomatul.
Suntem obișnuiți cu noile condiții de viață, am învățat să le tratăm cu înțelegere.  Datorită celor mai severe interdicții și restricții, RPDC s-a dovedit a fi singura țară în care această infecție nu a fost prezentă, relateaza diplomatul. Nu am nicio îndoială: dacă s-ar fi întâmplat sa fie măcar un incident de „covid” la Phenian, am fi fost închiși în ambasadă si acum, ca la început- ei nu stau la ceremonie aici cu diplomații. Prin urmare, avem deplină încredere în declarațiile autorităților despre absența covidului în țară, opinează șeful Misiunii Diplomatice ruse la Phenian.
Întrebat in legătură cu punctul de vedere al unor experți straini care își exprimă temerile legat de faptul ca  izolarea completa, aleasă de conducerea RPDC în lupta împotriva COVID-19, ar putea duce la colapsul economic si, in special, dacă împărtășește si Moscova această părere, Ambasadorul a răspuns ca: RPDC trăiește sub sancțiuni internaționale și unilaterale dure de mulți ani, iar din 2017 acestea au devenit cuprinzătoare. Putem spune că republica, chiar și pe lângă măsurile antiepidemice, este închisă într-un inel de blocaj impenetrabil. Țara s-a adaptat, în mare măsură, unei existențe izolate. Unul dintre cele trei sloganuri principale prezentate de Kim Jong Un la ultimul congres al Partidului Muncitoresc Coreean este încrederea în sine.
Aici se face mult pentru a scăpa de dependența de materialele și echipamentele importate. În special, la ambele uzine metalurgice ale țării sunt instalate echipamente pentru topirea fără cocs a fontei , ceea ce va face posibilă producerea combustibilului lichid din abundentul cărbune brun disponibil aici.
Desigur, problemele s-au agravat de la începutul pandemiei, dar coreenii, este de părere diplomatul rus, ”vor putea, în general, să asigure funcționarea economiei lor și să împiedice oprirea ei completă”. Deci, în opinia mea, nu se poate vorbi despre amenințarea colapsului. Mai mult, după un timp, granițele pentru fluxurile de mărfuri vor fi ușor deschise – acum la punctele de trecere a frontierei, inclusiv la granița cu Rusia, se construiesc mari complexe de dezinfecție, care vor asigura livrarea în siguranță a mărfurilor importate.
Într-un alt interviu, de aceasta data pentru TASS, ambasadorul rus semnalează ca, in 2020, Rusia a furnizat RPDC 50 de mii de tone de grâu pe bază bilaterală. În plus, Programul Alimentar Mondial a oferit 7 milioane de dolari. Livrarea de produse petroliere, care este strict legată de cotele stabilite prin rezoluțiile relevante privind sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, s-au ridicat la doar 16,9 mii de tone în 2021.

Intrebat cum se realizeaza comunicarea bilaterala intre cele doua tari, o data cu măsurile de distanțare, ambasadorul semnalează următoarele: “Relațiile ruso-coreene nu au făcut excepție – au intrat și pe internet. Pe parcursul anului nu a fost o singură delegație – nici coreeana la noi în Rusia, nici vreuna ruseasca aici. Toate contactele trec prin ambasade. Comunicăm cu colegii din Ministerul de Externe al RPDC și din alte departamente prin telefon, prin schimb de note, iar pentru cele mai urgente și importante probleme ne întâlnim cu respectarea tuturor măsurilor de precauție anti-epidemie.
Contactele, la cel mai înalt nivel au fost realizate și prin corespondență – scrisorile și mesajele sunt transmise prin misiunile diplomatice.  Există un acord – de îndată ce restricțiile vor fi ridicate, vom începe să restabilim contactele directe temporar înghețate la toate nivelurile și în toate direcțiile.

Din presa rusă mai aflăm si ca  Federația Rusă a predat RPDC peste 5.000 de teste expres. Luând în considerare granițele închise, nu s-a putut oferi nicio altă asistență medicală în ultimele luni, deși asistența umanitară a continuat – in luna mai a anului curent, 25 mii tone de grâu rusesc au au ajuns în portul Nampo (la 50 de kilometri de Phenian), pe coasta de vest a tarii.
Întrebat care este particularitatea măsurilor antiepidemice luate în RPDC, dacă si-au arătat eficiența si dacă există vreo experiență pozitivă care poate fi recomandată pentru utilizare în alte țări, inclusiv in Rusia, ambasadorul răspunde: Principala caracteristică a măsurilor coreene anti-epidemie este închiderea imediată și completă a granițelor. Drept urmare, potențialii purtători ai virusului, inclusiv cetățeni ai RPDC, au rămas în afara teritoriului republicii și nu au adus această infecție aici. Aceasta este o metodă foarte eficientă, deși foarte dură. Mă îndoiesc că se poate aplica și la noi. Dar, ceea ce am putea lua în considerare este izolarea totală și necondiționată a celor care încă au reușit să se întoarcă în patria lor după izbucnirea epidemiei în China. Voi adăuga – și cei care i-au contactat. Timp de o lună, aceste două categorii au fost aici sub supravegherea zilnică a medicilor de la domiciliul lor sau în centre special desemnate, apoi pentru încă 30 de zile au fost obligați să raporteze despre starea lor de sănătate.
Întrebat cum s-a schimbat viața cetățenilor RPDC din cauza măsurilor de carantină introduse, dacă mai au restricții de circulație în oraș, dacă oamenii întâmpină dificultăți cu munca sau cu salariile, cu disponibilitatea alimentelor în magazine și cu petrecerea timpului liber, Ambasadorul spune următoarele: Viața coreenilor s-a schimbat mult, asta e sigur. Pentru majoritatea covârșitoare a populației, nu există restricții de circulație prin oraș, dar cu greu vezi copii pe străzi, așa cum era înainte. Anterior, făceau patinaj în fiecare seară, alergau în parcuri și pe terenurile de sport, jucau volei, iar bătrânii – badminton și tenis. Acum nu este cazul. Cafenelele deschise concepute pentru un număr mare de vizitatori nu funcționează, unitățile care serveau  bere erau un loc preferat de pensionarii care s-au adunat acolo pentru a discuta ultimele știri la un pahar de băutură spumoasă. Parcurile de distracție, teatrele și cinematografele nu funcționează, nu poți înota în piscină, deși complexele de băi publice s-au deschis deja. Majoritatea nu au probleme cu munca sau salariile, întrucât, cu excepțiile enumerate mai sus, au funcționat și continuă să funcționeze toate uzinele mari, fabricile și atelierele, instituțiile publice și tot felul de birouri. Dar, există probleme cu produsele importate și cu bunurile manufacturate. Prin urmare, nu am mai văzut la vânzare, de exemplu, lămâi, portocale și alte fructe de mult timp. Acestea sunt însă compensate de căpșuni coreene si mere, care acum sunt din abundență in piețe.
Cel mai mare inconvenient pentru străini este absența completă din cauza carantinei a legăturilor aeriene și feroviare ale pasagerilor din RPDC cu lumea exterioară. „Mă tem că nu se va întâmpla curând ca zborurile sa se reia. Situația din jurul RPDC – atât în Rusia, cât și în China – rămâne foarte dificilă.  Potrivit prietenilor coreeni, granițele republicii vor fi închise etanș până când situația va reveni la normal la scară globală”, mai semnaleaza Ambasadorul Matsegora.
Rusia, alături de China, Cuba, Egipt, Laos, Mongolia, Palestina, Siria și Vietnamul sunt singurele tari care îsi mentin in octombrie 2021 ambasadele la Phenian, iar informațiile prezentate de presa rusă, mai ales citând oficiali prezenți pe spațiu au un grad ridicat de veridicitate, fiind in masura sa ne ofere o fereastra deschisa asupra realităților coreene ale prezentului.
foto amccef.com

Ciprian Pop