Publicat: 28 Noiembrie, 2016 - 13:58
– Rezultatele vizitei inopinate a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului, prin Domeniul pentru prevenirea torturii, a efectuat, în 11 noiembrie 2015, o vizită inopinată la Penitenciarul Spital Dej, județul Cluj pentru verificarea condițiilor de cazare, a dreptului la asistență medicală și a tratamentului acordat beneficiarilor unității respective. În urma vizitei, au fost emise mai multe Recomandări, la care conducerea Penitenciarului Spital a trimis, în 16 mai 2016, o serie de răspunsuri, după cum urmează:
Recomandarea nr.1 Efectuarea demersurilor pentru completarea cu personal medical
      Instituția a răspuns că au fost scoase la concurs 5 posturi de medici pe diferite specialități și un post de asistent medical. Anunțul privind scoaterea la concurs a posturilor a apărut în publicația ”Viața medicală” nr.17/22 aprilie 2016.
Recomandarea nr.2 Achiziționarea mijloacelor de transport necesare pentru transportul pacienților deținuți.
      Conducerea Penitenciarului a transmis că a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor sume pentru achiziționarea unei ambulanțe, dar nu a fost aprobată finanțarea pentru anul 2016, precizând că va reveni cu solicitarea, cu ocazia primei rectificări bugetare din anul 2016.
Recomandarea nr.3 Asigurarea reparațiilor necesare în zonele cu zugrăveala deteriorată.
          Instituția a arîtat că au fost incluse în Planul de reparații curente pentru anul 2016 lucrări de refacere a tencuielilor în camerele a căror zugrăveală este deteriorată (datorită vechimii clădirii), camerele din zona nordică și sudică a clădirii. 
          Penitenciaru Spital Dej a precizat că în luna decembrie au fost achiziționate un număr de 55 de saltele noi, care au asigurat schimbarea saltelelor uzate pe Secția E2, iar în luna aprilie 2016 au fost achiziționate încă 40 de saltele noi care au fost distribuite pe Secția E3. Încă 30 de saltele vor fi achiziționate în trimestrul IV al anului 2016, astfel că până la finele anului toate paturile vor avea asigurate saltele noi.