Publicat: 27 Martie, 2017 - 20:07

Ambasadorul George Cristian Maior, vorbitor la Conferința anuală a Comitetului Americano-Israelian pentru Activități Politice (AIPAC), cel mai mare eveniment de profil, reunind peste 20.000 de participanți

Pe data de 26 martie 2016, ambasadorul George Cristian Maior a fost invitat la Conferința anuală a Comitetului Americano-Israelian pentru Activități Politice pentru a vorbi în cadrul panelului Relațiile cu Rusia: Moscova și Orientul Mijlociu care s-a bucurat de prezența a peste 400 de persoane.

Ambasadorul României a subliniat, în cursul intervenției sale, importanța Mării Negre ca punct de articulare al proiecției de putere a Rusiei atât pe flancul estic al NATO, cât și în Mediterana de Est. În context, a semnalat necesitatea unei abordări integrate pentru combaterea întregului spectru al riscurilor de securitate — convenționale și neconvenționale — subsumate unei viziuni strategice corespunzătoare noului context geopolitic. De asemenea, a punctat contribuția României la aceste demersuri, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB bugetului apărării.

George Cristian Maior a evocat relațiile solide dintre România și Israel, țara noastră fiind singurul stat din Europa Centrală și de Est care a avut relații diplomatice neîntrerupte cu Israelul. Relațiile României cu partenerii israelieni sunt consolidate și de opțiunile strategice de securitate, inclusiv pe fondul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

Conferința anuală a AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) este cel mai mare eveniment de profil, reunind, timp de 3 zile peste 20.000 de participanți, în cadrul a zeci de evenimente organizate în fiecare zi. Printre invitații speciali din acest an ai conferinței se numără vicepreședintele SUA, Mike Pence, speaker-ul Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, liderii democraților din Senat și Cameră, Chuck Schumer și Nancy Pelosi, fostul premier britanic Tony Blair.