24 ianuarie 2022

Conferinţa „Cele mai bune practici anticorupţie din S.U.A. – educaţie şi prevenire”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 11 ianuarie 2021, doamna comisar-şef de poliţie Manuela – Elena Popescu, director general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie a participat la Conferinţa „Cele mai bune practici anticorupţie din S.U.A. – educaţie şi prevenire”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în cooperare cu Secţia Comercială a Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, la sediul CCIR Business Center, Amfiteatrul Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul, desfăşurat în format hibrid – fizic şi online, a abordat subiectul corupţiei la nivelul mediului de afaceri şi mijloacele de combatere a practicilor neconforme în companiile româneşti. Discuţiile s-au concentrat pe importanţa educaţiei şi a prevenirii, plecând de la modelele de succes de peste ocean, oferite de Biroul Federal de Investigaţii – FBI pentru România şi Moldova, din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Organizatorii şi-au propus în contextul conferinţei promovarea valorilor etice care converg către neimplicarea mediului de afaceri în fenomenul corupţiei şi aplicarea, la nivelul companiilor, a unor mecanisme interne de prevenire şi control adecvate, axându-se pe prezentarea legislaţiei de specialitate alături de studii de caz relevante declasificate.

Prezentările au abordat subiecte precum legislaţia U.S. FCPA (Legea privind practicile de corupţie în străinătate) – istorie, evoluţie şi relevanţă pentru companii, rolul unei bune cooperări între reprezentanţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi companiile din sectorul privat pentru a oferi un mediu de afaceri mai sigur, importanţa angajamentului privat-public pentru FBI, sprijinul FBI pentru combaterea corupţiei atât pe plan intern, cât şi internaţional, actualizări privind rezultatele Programului Internaţional de Corupţie – beneficiile acestuia pentru companiile din întreaga lume, prezentarea unui studiu de caz relevant – o investigaţie internaţională de corupţie, de către FBI.

Contextualizând dinamica celor formulate în cadrul acestei conferinţe doamna director general adjunct, comisar-şef de poliţie Manuela – Elena Popescu, a susţinut, printr-o intervenţie punctuală, necesitatea ca principiu de bază a parteneriatului public – privat în prevenirea corupţiei, consolidat de intrarea în vigoare a noii Strategii Naţionale Anticorupţie (SNA) 2021-2025.

În acest sens, directorul general adjunct al D.G.A. a dat asigurări cu privire la faptul că activităţile subsumate SNA vor fi riguros planificate dar şi monitorizate în rapoartele de progres a rezultatelor activităţilor întreprinse.