Publicat: 21 Februarie, 2018 - 15:05
Share

Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă conferinţă cu tematică arheologică în colaborare cu Institutul de Arheologie Iaşi, Academia Română-Filiala Iaşi.

Invitatul, dr. Alexandru Berzovan va prezenta publicului perioada veacurilor V-III î.Hr. care se caracterizează, în spaţiul carpatonistrean prin apariţia marilor cetăţi de pământ ale geţilor. Ridicate de obicei pe înălţimi dominante şi beneficiind uneori de suprafeţe foarte mari, ele puteau oferi adăpost la vreme de restrişte comunităţilor locale. Pe lângă funcţiile militare sau economice, ele marcau în peisaj puterea şi prestigiul comunităţilor care le-au edificat.

Pentru spaţiul est-carpatic al României, cunoştinţele despre această perioadă sunt relativ puţine: singurele cetăţi săpate care au beneficiat de monografii arheologice dedicate sunt cele de la Stânceşti şi Cotu Copălău; chiar şi în aceste două cazuri, suprafeţele excavate sunt foarte mici în raport cu dimensiunile obiectivelor.

Prezenţa fragmentelor de amfore greceşti de diferite tipuri dar şi a mărgelelor se înscrie în tabloul mai larg al relaţiilor comerciale avute de facţiunile tribale getice cu oraşele greceşti de la Pontul Euxin. Cetatea de la Poiana Mănăstirii, prin suprafaţa ei, prin aspectul impunător al valului în zonele în care acesta s-a păstrat mai bine, trebuia să fi fost reşedinţa unei grupări puternice şi influente.

De asemenea, invitatul va îmbrăca un echipament getic de luptă şi îl va prezenta publicului.

Conferinţa va avea loc sâmbătă, 24 februarie 2018, ora 1100, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1.

Organizator muzeograf Mircea Oancă

Tag-uri Nume: