25 septembrie 2022

Conferinţa „Cultura ca serviciu public: provocarea politicilor culturale moderne”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Avem bucuria de a vă invita la conferinţa „Cultura ca serviciu public: provocarea politicilor culturale moderne”, care se va desfăşura în data de 4 octombrie 2022, la Institutul Francez din Timişoara, un eveniment co-organizat de UVT şi Insula 42, în parteneriat cu Institutul Francez din Timişoara. Conferinţa va deschide prima ediţie a „Timişoara Ideas Fest”, un proiect de anvergură, dedicat ideilor şi oamenilor care inspiră comunităţi

Conferinţa „Cultura ca serviciu public: provocarea politicilor culturale moderne” este organizată în contextul în care practicile culturale au evoluat în Europa într-un ritm foarte rapid, mult mai rapid decât domeniul administrativ dedicat acestui câmp de activitate. Unele dintre aceste practici s-au internaţionalizat sau au devenit inter- şi trans-disciplinare. Prin contrast, administraţiile culturale nu au evoluat pe măsura dinamicii efervescenţei creative şi intelectuale a comunităţilor de artişti şi producători de conţinuturi culturale şi, ca urmare, ele le oferă acestora un cadru încă puţin ofertant (legislativ, birocratic, organizatoric şi chiar lingvistic), insuficient modernizat şi adaptat.

Propunem, de aceea, lansarea ideii unui thinktank care să includă intelectuali, cercetători, profesori, operatori şi antreprenori culturali şi creatori, al cărui obiectiv să fie construirea unui spaţiu critic de discuţie avizată asupra dezvoltării şi punerii în practică a politicilor culturale din România. Un asemenea grup poate să constituie, în timp, nucleul creării unui Observator regional de politici culturale, a cărui expertiză poate să contribuie în mod semnificativ la conturarea măsurilor de politici culturale iniţiate în România sau poate sugera ce tip de măsuri ar trebui luate. Conferinţa „Cultura ca serviciu public: provocarea politicilor culturale moderne” este un prim pas necesar în atingerea acestui deziderat.

Vă aşteptăm!

Conferinţa se va derula la: Institutul Francez din Timişoara, Bd. Constantin Diaconovici Loga nr. 46

Sursa foto Universitatea de Vest din Timişoara