Publicat: 14 Iunie, 2012 - 13:45
Share

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), România,  Institutul pentru Geofizica, Geodezie și Geografie din Bulgaria, Institutul de Geologie și Seismologie din Republica Moldova și Fundația Internațională pentru Ajutor și Dezvoltare – Semiluna Albastră din Turcia organizează pe 20 Iunie 2012, conferința de lansare a proiectului ESNET.

Cea mai buna metoda de diminuare a efectelor distructive ale calamitatilor naturale este sa te pregatesti pentru ele: sa le studiezi , sa le contracarezi efectele in masura posibilitatilor tot mai mari pe care le oferta cunoasterea stiintifica si evolutia tehnologica.

Proiectul  ‘Black Sea Earthquake Safety Net(work)’ – ESNET  - reuneste experinta a patru state din zona Marii Negre, care se confrunta in mod obisnuit cu efectele produse de cutremure: Bulgaria, Republica Moldova, Romania si Turcia. Proiectul  se deruleaza in cadrul Programului Operational Comun Bazinul Marii Negre 2007-2013.

Cei patru parteneri care implementeaza proiectul ESNET:  Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), Romania,  Institutul pentru Geofizica, Geodezie si Geografie din Bulgaria, Institutul de Geologie si Seismologie din Republica Moldova si Fundatia Internationala pentru Ajutor si Dezvoltare – Semiluna Albastra din Turcia organizează pe 20 Iunie 2012, conferinta de lansare a proiectului ESNET.  Conferinta va avea loc la Hotelul Europa din Eforie Nord, cu incepere de la ora 9,30.


Fiecare din cei 4 parteneri ai proiectului are cunostinte si experienta unice. Vorbitorii invitati reprezinta domeniile cheie pentru managementul situatiei de urgenta in caz de cutremur: retele de senzori pentru evaluare si avertizare in caz de cutremur major, interventie de salvare in caz de cutremur, ajutor medical specializat pentru situatii de urgenta, preventie a efectelor distructive ale hazardului seismic. INFP – liderul proiectului, -  are o experienta recunoscuta pe plan international si proiecte in derulare pentru transfer transfrontalier al know-how-ului dobandit in domeniul retelelor de monitorizare si alerta in caz de cutremur.

Activitatea in cadrul proiectului ESNET are ca rezultat evaluarea potentialului distructiv al cutremurelor specifice zonei Marii Negre, elaborarea unui concept integrat de monitorizare su interventie seismica, cresterea capacitatii autoritatilor publice centrale si locale, a unitatilor de interventie pentru situatii de urgenta  in actiuni comune in caz de dezastre.  Proiectul se adreseaza autoritatilor publice locale, institutiilor pentru situatii de urgenta din cele 4 tari, intregii populatii a zonei pentru o reactie mai buna la cutremure si reducerea pagubelor provocate de acest hazard natural.