Publicat: 23 August, 2016 - 16:42
Share

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează joi, 25 august 2016, ora 11:00, sala Lapidarium, o conferință de presă cu prilejul întoarcerii în țară a expoziției-eveniment „Comorile României”. Acest amplu proiect expozițional a fost prezentat în Republica Populară Chineză, la Beijing și Chengdu, între 28 ianuarie și 5 august 2016.
Conferința de presă se va desfășura în prezența doamnei Corina Șuteu - Ministrul Culturii, a unui reprezentant al Ministerul Afacerilor Externe, a domnului Yan Jianwu - Consilierul Cultural al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, a unui reprezentant al Jandarmeriei Române, a doamnei Ruxandra Ileana Theodorescu - Comisar General al expoziției „Comorile României”, a domnului Ciprian Popescu - Special Services Manager al TNT Romania, a domnului Tudor Chiriac - Director General al Transglobus Art Services, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu - Manager al MNIR, și a domnului dr. Cornel Constantin Ilie - Director Adjunct al MNIR.
În cadrul proiectului, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă al României, și organizat în parteneriat cu 31 de muzee din România, au fost prezentate 445 de piese excepționale de patrimoniu - creații ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice în lume, constituind adevărate comori universale.
La Muzeul Național al Chinei din Beijing, între 28 ianuarie și 8 mai, expoziția a fost admirată de 110.000 persoane, iar la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu a adunat 180.000 de vizitatori în intervalul 5 iunie - 5 august.
Mulțumirile noastre se îndreaptă către colegii din Muzeul Național de Istorie a României, din Muzeul Național de Artă al României și din toate muzeele românești angrenate în organizarea acestei expoziții-eveniment pentru seriozitatea și devotamentul cu care s-au angajat în realizarea acestui mare și complex proiect cultural.
Ne exprimăm gratitudinea față de dăruirea și profesionalismul E.S. Dl. Lazăr Comănescu, Ministrul Afacerilor Externe, sub a cărui îndrumare reprezentanții ministerului au depus eforturi neîntrerupte și impresionante pentru concretizarea expoziției. Valoarea colaborării dintre Ministerul Afacerilor Externe și Muzeul Național de Istorie a României a fost vizibilă și esențială pentru succesul proiectului pe întreaga sa durată: de la semnarea primelor documente oficiale ce transformau ideea acestei expoziții în realitate și până la reîntoarcerea Comorilor României în țară.