Publicat: 2 Mai, 2012 - 10:30
Share

Prezentăm conferinţa de presă susţinută de Victor Ponta, preşedinte PSD și premier desemnat al României – 01.05.2012:

"În această seară aş dori să anunţ propunerile Uniunii Social Liberale şi ale mele, ca prim-ministru desemnat, referitoare la ocuparea portofoliilor în Guvernul pe care luni îl voi prezenta în faţa Parlamentului în vederea învestirii sale.
Aş vrea de la început să precizez şi să am şi o rugăminte la dumneavoastră – eu voi vorbi tot timpul de Guvernul României şi sper să fie şi îmi doresc să fie un Guvern pentru România, nu Guvernul Ponta sau Guvernul USL. Pentru mine există Guvernul României şi ne vom face datoria ca Guvern al României.
Câteva cuvinte, dacă-mi permiteţi, după care, evident, o să vă prezint numele: în patru zile de la momentul în care am primit mandatul de a forma un nou Guvern, exact patru zile, dacă nu mă-nşel, şi o oră, aşa cum am anunţat, de altfel, împreună cu domnul preşedinte Antonescu, astăzi voi prezenta propunerile noastre. Propunerile vor fi supuse validării structurilor noastre politice, PSD, PNL şi PC, mâine la ora 11, în cadrul şedinţelor convocate deja. Luni voi prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare în Parlamentul României, solicitând votul de încredere de la grupurile parlamentare USL care numără în acest moment 229 de membri. După cum ştiţi, majoritatea este 231, dar mâine după-amiază voi avea întâlniri cu grupul minorităţilor naţionale, cu grupul parlamentar UNPR şi e posibil, n-am definitivat încă acest lucru, cu grupul parlamentar UDMR. Cu grupul Partidului Democrat Liberal nu voi avea consultări, deoarece oricum aceştia au anunţat deja oficial că nu vor susţine Guvernul pe care eu îl voi propune. Este vorba despre un guvern special, în condiţii speciale, un guvern cu un mandat până la alegeri, dar nu vreau să ascund faptul că intenţia noastră, a liderilor Uniunii Social Liberale, este ca în aceste şase luni de guvernare să performăm cât mai mult, să facem cât mai mult din ceea ce ne-am propus, în aşa fel încât în baza votului popular din cadrul alegerilor parlamentare să continuăm guvernarea USL şi, evident, să punem în aplicare tot programul nostru politic.
Mai vreau să precizez faptul că am ales pe această perioadă păstrarea în marea sa majoritate a structurii actuale a Guvernului pentru a nu avea perturbări administrative şi pentru a nu pierde timp cu reorganizări, despărţiri, eventuale fuziuni. După luna noiembrie, în baza votului popular şi având un mandat de patru ani, există înţelegerea politică la nivelul USL ca structura Guvernului să fie schimbată, să existe un alt mod de organizare, un mod de organizare european, un mod de organizare modern şi, evident, atunci şi portofoliile şi, eventual, persoanele care ocupă aceste portofolii le vom anunţa la momentul potrivit.
Acest Guvern are câteva sarcini foarte clare şi foarte precise din punctul meu de vedere: în primul rând, o schimbare radicală a modului de guvernare, şi aici vorbesc despre atitudine, vorbesc despre priorităţi, mă refer la direcţie şi, evident, la oameni, pentru că atitudinea, priorităţile, direcţia unui Guvern sunt direct influenţate şi de calitatea persoanelor care fac parte din acest Guvern.
Aş vrea să încep – sau mai bine nu, încep cu prioritatea zero, nu prioritatea unu: ca om al legii, ca om care a lucrat în justiţie, am în ADN-ul meu respectarea legii, şi atunci prioritatea zero, nu prioritatea unu a Guvernului pe care îl voi propune Parlamentului şi ţării va fi respectarea legilor acestei ţări, fără excepţii, fără derogări şi fără scuze, aşa cum am avut prea multe în ultima perioadă. De asemenea, îmi propun să asigurăm o bună guvernare transparentă, mai ales, şi eficientă, pentru că una dintre principalele critici ale noastre, ca partide de opoziţie, s-a referit la lipsa de transparenţă a guvernelor anterioare, şi acesta va fi un alt punct esenţial, reflectat inclusiv în organizarea şi în structura Guvernului. Ne dorim în mod sigur să arătăm că România poate fi guvernată altfel decât în ultima perioadă şi vreau să fac o precizare de la început: Guvernul României pe care-l voi propune şi pentru care voi cere votul de învestitură va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Palatul Cotroceni, nu de la sediul din Kiseleff 10 al PSD-ului, nu de la sediul din Aviatorilor. Guvernul pe care eu îl propun va conduce România de la Palatul Victoria, din sediul Guvernului, şi solicitările, deciziile politice, sigur, au importanţă, dar decizia aparţine Guvernului atâta timp cât are încrederea Parlamentului şi a forţelor politice care l-au susţinut.
Acest Guvern, spre deosebire, din nou, de ceea ce a fost în trecut, îşi asumă prin persoana mea – care vin la guvernare direct de pe băncile Parlamentului, băncile opoziţiei, este adevărat – să respecte în totalitate, să solicite sprijinul Parlamentului şi să considere controlul şi cenzura efectuată de Parlament asupra Guvernului ca pe o garanţie absolută a democraţiei. Nu Guvernul trebuie să conducă Parlamentul, ci Parlamentul este cel care învesteşte şi, cum s-a întâmplat săptămâna trecută, retrage încrederea unui Guvern. Pot să vă spun de pe-acum, este o decizie a mea şi o dorinţă a mea, deşi nu este o solicitare constituţională, dacă va fi adoptat de una dintre camerele Parlamentului o moţiune simplă împotriva unui ministru din Guvernul USL, acesta va trebui să demisioneze pentru a restabili autoritatea şi locul constituţional al Parlamentului în structura democratică românească.
În al doilea rând, prioritatea numărul doi, dacă vreţi, repararea inechităţilor şi a măsurilor care au provocat dezechilibre sociale. În al treilea rând, o viziune economică şi fiscală clară care să asigure stabilitate, predictibilitate şi un cadru clar pentru creşterea economică şi creare de locuri de muncă, protejarea şi utilizarea resurselor naturale şi ale altor active ale statului, în baza unei strategii pe termen mediu şi lung construită în interes public şi interes naţional. Este esenţial şi va fi esenţial pentru viitorul Guvern să ne respectăm angajamentele asumate în faţa partenerilor internaţionali şi a instituţiilor internaţionale, dar, în egală măsură, angajamentele asumate în faţa populaţiei României. În al patrulea rând, ne propunem o funcţionare depolitizată a administraţiei publice: doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi învestiţi şi sprijiniţi politic în Guvernul USL. În al cincilea rând, o toleranţă zero faţă de acte de corupţie, faţă de clientelism în structurile guvernamentale, continuarea eforturilor Guvernului României pentru îndeplinirea cerinţelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi a reformelor pentru a face în România o justiţie mai eficientă şi mai respectată, utilizarea transparentă şi corectă a fondurilor publice. În al şaselea rând şi, în această enumerare, în ultimul rând – în mod sigur, vor fi şi alte obiective, dar acestea doresc să le prezint acum ca fiind priorităţi – alegeri democratice şi corecte. Alegeri democratice şi corecte! Îmi iau obligaţia atât faţă de partidele care ne susţin din cadrul USL, cât şi faţă de întreaga societate românească, îmi asum obligaţia de a asigura faptul că administraţia publică nu va fi implicată în campania electorală, nici de partea celor care au fost la guvernare, nici de partea noastră, care suntem acum la guvernare. Obligaţia numărul unu a Guvernului în cadrul alegerilor generale şi locale va fi de a combate frauda şi, mai ales, corupţia electorală, indiferent de partidul şi de candidatul care va utiliza asemenea mijloace ilegale.
Pentru atingerea acestor obiective am considerat că în ceea ce priveşte alegerea titularilor de portofolii, mai ales că este vorba de o perioadă de şase luni până la alegeri, trebuie să ţin cont în special de următoarele trei criterii, şi o să vi le prezint imediat: în primul şi în primul rând, experienţa profesională. Nu este timp foarte mult acum de învăţat, activitatea, dacă vom primi votul Parlamentului, trebuie să înceapă chiar de marţi cu o şedinţă de Guvern şi cu adoptarea unor acte normative importante. Vreau să arăt o diferenţă foarte clară faţă de ultimul Guvern şi de ultimele Guverne la care noi am considerat criticabile lipsa de competenţă şi de experienţă şi îmi cer scuze de pe-acum colegilor mei mai tineri, mai lipsiţi de experienţă, care vor fi în Guvernul USL, vor fi alături de noi la momentul şi în locul potrivit. O să mă uit pe CV-uri alături de dumneavoastră, dar e posibil ca primul-ministru să fie cel mai tânăr dintre membrii cabinetului – dacă există vreo excepţie, o să o sesizăm împreună. În al doilea rând, ca criteriu fundamental, integritatea şi corectitudinea dovedite în exercitarea funcţiilor publice, şi, în al treilea rând, coerenţa şi eficienţa actului de guvernare.
Mai vreau să adaug că m-am sfătuit cu oameni apropiaţi din conducerile partidelor noastre, cu lideri de opinie, dar, evident, decizia şi răspunderea pentru nominalizările pe care le voi face îmi aparţin. Dar vreau să mulţumesc public colegului meu co-preşedinte, domnul Crin Antonescu, care a fost un sprijin pentru mine în formularea acestor propuneri şi care a respectat în totalitate tot ceea ce, de altfel, va declara public asupra modului în care primul-ministru are ultimul cuvânt în alegerea membrilor Guvernului.
Aş dori să vă prezint lista propunerilor pentru ocuparea portofoliilor cu foarte puţine explicaţii referitoare la persoana fiecăruia, după care, dacă aveţi întrebări, sunt gata să vă răspund.
Ministrul Finanţelor şi vice-prim-ministru îl voi propune pe domnul Florin Georgescu, în acest moment prim-vice-guvernator al Băncii Naţionale, un CV foarte larg pe care dumneavoastră îl puteţi consulta, ministrul Afacerilor Externe îl voi propune pe domnul profesor Andrei Marga, ministrul Justiţiei pe colegul meu, domnul senator Titus Corlăţean, ministrul Economiei, colegul meu deputat, domnul Daniel Chiţoiu, ministru de Interne, domnul Ioan Rus, ministrul Apărării Naţionale, domnul general în rezervă Corneliu Dobriţoiu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, colegul nostru, preşedinte al Partidului Conservator, domnul Daniel Constantin, ministrul Muncii, doamna Mariana Câmpeanu, ministrul Educaţiei, doamna profesor universitar rector, doamna Corina Dumitrescu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Ovidiu Silaghi, ministrul Sănătăţii, domnul doctor Vasile Cepoi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, domnul Eduard Hellvig, ministrul Mediului, doamna euro-parlamentar Rovana Plumb, ministrul Culturii, domnul senator Mircea Diaconu, ministrul Comunicaţiilor, domnul deputat Dan Nica, ministrul Afacerilor Europene, actualul titular, domnul Leonard Orban, şi ministrul Administraţiei, domnul Victor Paul Dobre. O să vă explic imediat această mică schimbare referitoare la intenţia mea iniţială de a avea 16 miniştri. Sunt 17, deoarece portofoliul Administraţiei şi Internelor, inclusiv funcţia de vice-prim-ministru, am propus-o colegului meu, secretarul general, domnului Liviu Dragnea. Domnia-sa este în acest moment şi va fi, de altfel, şeful campaniei electorale a Uniunii Social Liberale şi mi-a solicitat, ţinând cont de faptul că nu poţi să fii şi jucător, şef de campanie electorală, şi arbitru, adică cel care organizează alegeri, mi-a solicitat ca până după alegeri să nu facă parte din structura Guvernului tocmai pentru a se concentra şi a avea ca obiectiv politic din partea Uniunii Social Liberale conducerea campaniei, o campanie pe care o doresc şi pe care o consider a fi victorioasă. Vreau să-i mulţumesc colegului meu şi să spun că voi încerca, alături de cei din Guvern, să asigurăm o guvernare cât mai bună pentru a-i face o campanie electorală mai uşoară şefului de campanie electorală.
Am decis, de asemenea, numirea a patru miniştri delegaţi, prin păstrarea structurilor administrative actuale. Aceştia vor activa în cadrul ministerelor respective şi o să vă explic imediat. Am decis propunerea ca ministru delegat pentru dialog social în cadrul Ministerului Muncii a domnului profesor Liviu Marian Pop. De asemenea, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în cadrul Ministerului Economiei şi Mediului de Afaceri pe domnul Lucian Isar. Ca ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, colegul meu deputat, domnul Mircea Duşa, şi ca ministru delegat la primul-ministru, nu în cadrul unui minister, ci direct în subordinea primului-ministru, ministrul delegat pentru Strategii Guvernamentale, Transparenţă Decizională şi Relaţia cu Societatea Civilă – după cum vedeţi, este un portofoliu nou la care eu am ţinut foarte mult să existe deja din acest moment în Guvern –, repet, Strategii Guvernamentale, Transparenţă Decizională şi Relaţia cu Societatea Civilă, domnul Victor Alistar.
Acestea sunt propunerile pe care le voi înainta mâine conducerilor politice din cadrul Uniunii Social Liberale. Acestea sunt propunerile pe care le voi prezenta celorlalte grupuri parlamentare şi acestea sunt propunerile pe care luni le voi prezenta Parlamentului României, cu solicitarea şi rugămintea de a-i acorda votul de încredere.
Vă mulţumesc pentru răbdare! O să-l rog pe domnul preşedinte Crin Antonescu, co-preşedinte al USL, să vă spună câteva cuvinte, după care vă stăm, evident, la dispoziţie pentru eventualele întrebări.
Domnule preşedinte, vă rog! Încă o dată, ţin s-o spun nu politic, ci uman şi prieteneşte, că domnul Antonescu a fost un adevărat partener pentru mine în aceste zile dificile şi îi voi fi un partener la fel de loial când va fi preşedintele României.
Vreau să fac o ultimă precizare, aşa, de încălzire, înainte de întrebările dumneavoastră: am avut mai puţin timp decât domnul preşedinte Antonescu să urmăresc în presă guvernele peste guverne, schimbările. Vreau să vă spun că nu-i vorba de secretomanie, e vorba de confidenţialitate. Acum cred că v-aţi lămurit că absolut nimeni din presă n-a avut informaţiile pe surse exclusiv de la mine sau de la altcineva. Sunt câteva lucruri pe care le-am văzut şi pe care mă bucur că nu s-au întâmplat chiar aşa. În drum încoace, împreună cu domnul Antonescu, înainte să anunţ Guvernul, la o televiziune importantă de ştiri, că este cel mai bogat Guvern din istoria României! Şi m-am uitat să văd cine sunt cei bogaţi, că poate greşisem eu, şi erau cinci nume pe care, dacă o să vă uitaţi, niciunul dintre ei nu este ministru. Din cinci, zero! Aşa încât asta este proba că am fost corect faţă de toată mass-media. Mi se pare şi din partea dumneavoastră corect şi normal demersul de a afla cât mai mult, de a primi o ştire – vă rog să mă credeţi că aceeaşi corectitudine, aceeaşi atitudine normală îmi doresc şi sper să o am şi pe perioada exercitării mandatului de la Palatul Victoria, şi îmi doresc cu toţi cei care reprezentaţi mass-media – acum nu mai sunt doar un lider de opoziţie care are preferinţe şi consideră că există instrumente media ale puterii şi ale opoziţiei, voi reprezenta Guvernul României. Toţi reprezentanţii mass-media au dreptul constituţional şi legal de a solicita informaţii şi au dreptul constituţional şi legal de a le primi în acelaşi timp. După cum aţi putut să constataţi, astă-seară le-aţi primit toţi în acelaşi timp, acum, şi nimeni înainte! Vă rog, vă stăm la dispoziţie amândoi cu aceeaşi deschidere!

Întrebare: Bună seara, Ştirile PRO TV!
Victor Ponta: Vă mulţumesc şi apreciez extrem de mult că începeţi să vă prezentaţi înainte să îmi puneţi întrebarea! Voiam să vă rog eu să intrăm încet-încet în acest gen de normalitate.

Întrebare: Puteţi să ne spuneţi care a fost raţiunea pentru care domnul ministru Leonard Orban se regăseşte şi în cabinetul dumneavoastră? Aţi discutat şi cu guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu, iar preşedintele Traian Băsescu a aflat lista de la dumneavoastră sau de la televizor acum?
Victor Ponta: Am înţeles. Deci cele două întrebări sunt trei! O iau în ordine inversă. Nu, domnul preşedinte Traian Băsescu nu a aflat de la televizor, i-am transmis lista Guvernului în urmă cu o oră sau două, pentru că, repet ceea ce am spus deja, fără a avea niciun fel de relaţii – sunt imposibile, de altfel – personale sau apropiate cu preşedintele ţării, eu mi-am propus şi din partea mea va exista dorinţa de a exista relaţii instituţionale. Şi preşedintele României, indiferent cine este, nu trebuie să afle de la televizor lista Guvernului. I-am transmis-o şi cred că am făcut bine! A doua întrebare, cu guvernatorul: domnul guvernator Mugur Isărescu mi-a dat o mână de ajutor esenţială în formarea acestui Guvern şi vreau să-i mulţumesc şi public prin faptul că pe o perioadă de şase luni şi-a dat, practic, mâna dreaptă, prim-vice-guvernatorul, să fie mâna mea dreaptă, prim-vice-premier, domnul Florin Georgescu, şi vreau să mulţumesc în special celor doi miniştri mai vechi, domnul Florin Georgescu şi domnul Ioan Rus, care amândoi au acceptat să intre în acest Guvern până în luna noiembrie şi să mă sprijine pe mine, care sunt din altă generaţie, dar care, din punctul lor de vedere, reprezint opţiunea corectă pentru formaţiunea politică pe care o reprezentăm şi pe care ei au servit-o cu mult înainte ca eu să fiu membru PSD. A treia întrebare, domnul Orban: am considerat şi a fost o solicitare din partea preşedintelui Partidului Conservator, domnul Daniel Constantin, care va conduce ministerul care derulează cele mai multe fonduri europene, Ministerul Agriculturii, de a avea o continuitate şi de a-l păstra pe domnul Orban ca tehnocrat, cum a fost de fiecare dată. De altfel, probabil că o să remarcaţi că există mulţi ne-membri de partid în acest Guvern. Domnul Orban are câteva examene esenţiale şi câteva proiecte esenţiale de continuat şi nu aş fi vrut, am fost de acord cu propunerea domnului Daniel Constantin de a încerca să asigurăm continuitate şi de a, dacă vreţi, obţine cât mai rapid rezultate în această problemă fundamentală pentru România, a absorbţiei fondurilor structurale. În acest context, vreau să vă mai fac o precizare: vreau să-i mulţumesc public colegului meu Titus Corlăţean, care, în mod sigur, prin pregătirea domniei-sale, îşi dorea şi merita un alt portofoliu. La solicitarea mea, domnul Corlăţean are un mandat foarte clar la Ministerul Justiţiei de a conduce ministerul şi de a asigura buna funcţionare a justiţiei, dar mai ales de a asigura o bună reprezentare a României la Bruxelles în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţionalităţilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Pregătirea domniei-sale de jurist, dar şi de diplomat, cred că reprezintă un avantaj în obiectivul nostru de a îndeplini criteriile din MCV.

Întrebare: Adriana Ionescu, România TV – aţi spus că responsabilitatea acestor nominalizări vă aparţine în totalitate, vă asumaţi acest Guvern. Ce veţi face dacă mâine, în condiţiile în care există un Comitet Executiv şi la PSD, şi la PNL, anumiţi miniştri nu vor primi votul?
Victor Ponta: Opriţi-vă puţin, pentru că nu se poate – eu voi prezenta, de altfel, cum se face şi în Parlament, eu voi prezenta lista Guvernului şi în Comitetul Executiv al PSD, domnul preşedinte Antonescu la PNL, domnul preşedinte Constantin la PC, şi voi solicita un vot pentru Guvern, pentru că nu putem să-l tăiem în felii, iar eu sunt convins – nu pot să anticipez –, dar sunt convins că în urma discuţiilor pe care le-am avut şi ieri, şi astăzi, am discutat cu marea majoritate a colegilor mei din Comitetul Executiv Naţional, şi există voinţa politică pentru a sprijini Guvernul României condus de mine, ca prim-ministru, în această formulă, aşa încât exclud, ca să fiu sincer, exclud varianta de a primi un vot împotriva acestui Guvern. Dar vă precizez ceea ce le-am precizat deja colegilor mei – ideea de feliere nu se împacă cu ceea ce eu am propus, totul are un sens şi o coerenţă. Nu poţi să scoţi piese din ceea ce am făcut pentru că fiecare are rolul lui, de exemplu al domnului Corlăţean sau al domnului Orban.

Întrebare: Sunt mulţi din teritoriu, mai ales din PSD, care sunt nemulţumiţi…
Victor Ponta: Nu ştiu, eu nu ştiu pe nimeni nemulţumit, dacă dumneavoastră ştiţi pe cineva nemulţumit, mâine avem Comitetul Executiv.

Întrebare: Aţi avut vreo reacţie până acum din partea domnului Băsescu?
Victor Ponta: Nu, repet, era normal ca domnia-sa să nu afle de la televizor şi cred că am procedat corect.

Întrebare: În ceea ce îl priveşte pe domnul Georgescu şi pe domnul Rus, ei vor face parte din acest Guvern doar în aceste şase luni?
Victor Ponta: Au acceptat şi n-au acceptat uşor această solicitare a mea, iar domnul Florin Georgescu va fi timp de şase luni sau, mă rog, până la alegeri, va fi suspendat din funcţia de prim-vice-guvernator, urmând să se întoarcă la Banca Naţională a României după alegeri.

Întrebare: Spuneaţi că domnul Dragnea a refuzat să facă parte din acest Guvern?
Victor Ponta: Nu a refuzat, am avut această discuţie pentru că prima mea propunere era către domnia-sa.

Întrebare: Tocmai pentru că se ocupă de organizarea campaniei?
Victor Ponta: Este chiar şeful de campanie al USL. Repet, o să vedeţi pe listă, dacă nu greşesc, domnul Vasile Cepoi, domnul Liviu Marian Pop, domnul Victor Alistar şi, de altfel, evident, domnul Florin Georgescu – a fost, dar nu mai e – nu sunt membri de partid, sunt tehnocraţi asumaţi, evident, politic de către PSD, în cazul de faţă.

Întrebare: Aţi renunţat la acordarea paritară?
Victor Ponta: Dacă vă uitaţi, vedeţi că sunt 11 şi 11 susţinuţi de Alianţa de Centru-Dreapta şi de PSD, dar, repet, nu am solicitat celor pe care i-am menţionat – dacă am uitat pe cineva o să vă spun imediat – nu am solicitat şi nu voi solicita înscrierea lor în partid. Asta e o opţiune care le aparţine, o vom discuta la momentul respectiv. Răspund la toată lumea, vă rog doar să mă întrebaţi pe rând! Eraţi de mult, dar stând în spate, aveţi întotdeauna acest dezavantaj!

Întrebare: Ce decizie luaţi în legătură cu Universitatea de Medicină din Târgu Mureş?
Victor Ponta: Astă-seară prezint propunerile de miniştri, de mâine dimineaţă, după votul din cadrul structurilor noastre politice, toţi cei validaţi trebuie să înceapă să scrie la programul de guvernare. De altfel, mâine la ora 17 voi avea o primă şedinţă aici, la USL, cu toţi membrii cabinetului, şi, de asemenea, cei care au portofolii afectate de scrisoarea de intenţie cu FMI, sub coordonarea vice-premierului Florin Georgescu, vor începe deja discuţiile tehnice cu cei de la FMI şi Comisia Europeană. Din punctul de vedere al calendarului, vineri dimineaţă trebuie să transmit, s-a discutat cu cei doi preşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, vineri dimineaţă trebuie să trimit lista Guvernului şi programul de guvernare pentru ca Birourile Permanente să convoace pentru luni comisiile de specialitate şi plenul Parlamentului.

Întrebare: Pe ce voturi vă bazaţi?
Victor Ponta: A dumneavoastră era aia cu cinci din care nu-i nici unul, aşa că… vă rog!

Întrebare: Pe ce voturi vă bazaţi în Parlament, spuneaţi că nu aveţi voturile necesare şi o arată şi matematica elementară, şi veţi conta pe voturile UNPR şi UDMR şi dacă sunteţi dispus să acceptaţi condiţiile pe care cele două formaţiuni vi le propun?
Victor Ponta: Repet, în acest moment, Uniunea Social Liberală, după ultimele înscrieri de astăzi, are 229 de parlamentari. Majoritatea constituţională este de 231, o cunoaşteţi foarte bine de la discuţiile de la moţiune. Alături de cei 229 sunt şi parlamentari independenţi care m-au anunţat că vor susţine Guvernul. În plus, am stabilită pentru mâine la ora 13, la Parlament, o întâlnire cu reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale şi am intenţia de a propune celor 17 parlamentari din grupul minorităţilor naţionale un acord de colaborare cu Guvernul. La ora 14 voi avea o întâlnire cu grupul parlamentar al UNPR – nu pot să vă spun în acest moment ce anume vom susţine şi ce nu sau care vor fi condiţiile acceptate; cu PDL, repet, nu vom avea întâlniri, pentru că lucrurile sunt foarte clare. Cu UDMR urmează să vedem şi să discutăm, nu am stabilit încă nimic. Aceasta este susţinerea din acest moment. Sigur, din calcul matematic, 229 plus independenţi plus 17 – teoretic există o majoritate suficientă pentru a merge mai departe, dar nu contest faptul că îmi doresc ca noul guvern să aibă realmente stabilitate în Parlament. Vă rog să vă gândiţi că un guvern fragil, aşa cum a fost iniţial Guvernul Boc şi mai ales Guvernul Ungureanu, iată, a fost de multe ori handicapat de lipsa unui suport clar în Parlament şi atunci evident că îmi doresc o majoritate clară asumată şi confortabilă. Confortabilă în sensul de număr, nu neapărat ca altceva.

Întrebare: Şi pentru acest confort, vreţi să schimbaţi şefii Camerelor sau intenţionaţi să mergeţi…
Victor Ponta: Nu e treaba Guvernului chestia asta. Asta-o treaba Parlamentului. Şi eu, repet, nu vreau să conduc un guvern care să conducă Parlamentul. Invers este normal şi Parlamentul decide în privinţa Guvernului şi nu invers.

Întrebare: Aţi făcut de două ori referire la grupul parlamentar UNPR. Voiam să vă întreb, în acest moment consideraţi că este un grup parlamentar sau v-aţi reevaluat poziţia?
Victor Ponta: Am reevaluat, da. Vedeţi cum termenii fac istorie. În acest moment sunt prim-ministru desemnat şi am obligaţia de a discuta cu grupurile parlamentare – sigur, cele care doresc să discute cu primul-ministru desemnat. A existat intenţia din partea celor de la UNPR de a discuta şi da, voi participa mâine la o asemenea întâlnire.

Întrebare: Domnule Ponta, ştiţi vreo decizie cum că domnul Alistar ar avea o interdicţie de a ocupa funcţii publice?
Victor Ponta: Da. Ştiu că domnul Alistar, la un moment dat, a fost acuzat de aşa ceva şi decizia justiţiei a fost că acuzaţia era neîntemeiată.

Întrebare: Aşadar, nu are interdicţie.
Victor Ponta: Dacă justiţia a decis aşa, eu cred că justiţia a decis bine şi, evident, o persoană cu o experienţă clară, domnul Alistar, evident, nu va mai fi coordonatorul Transparency International pentru că e într-o incompatibilitate. Însă domnia-sa, la momentul la care i-am făcut propunerea, sper să nu fie un secret, s-a consultat cu colegii din Transparency International şi ca tehnocrat care să răspundă de un program de creştere a transparenţei şi a integrităţii actului de guvernare e un lucru pe care eu îl consider esenţial. A acceptat şi va face parte din acest Guvern.

Întrebare: În formula guvernamentală aveţi un singur vice-premier?
Victor Ponta: Un singur vice-premier care are şi portofoliu, domnul Florin Georgescu. Vă explic imediat de ce am considerat necesară cumularea funcţiei de vice-prim-ministru cu cea de ministru de Finanţe, deoarece domnul Florin Georgescu va avea extrem, extrem de dificila sarcină de a coordona nu doar ministerul de Finanţe, pe care îl conduce direct, ci şi celelalte ministere, începând în primul rând cu Ministerul Economiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, care au obligaţii asumate prin acordurile pe care România le-a semnat cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană. Practic, prin funcţia de vice-prim-ministru, domnul Florin Georgescu are şi autoritatea necesară de a coordona celelalte ministere în discuţiile pe care le avem cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Este, indiscutabil, cea mai dificilă sarcină din acest Guvern şi mă bucur că un om atât de experimentat şi un om care provine exact… a fost ministru de Finanţe, este prim-vice-guvernator al Băncii Naţionale şi este şi un om care a fost în partidul nostru foarte apreciat. Mă bucur că a acceptat, vă spun sincer că cu greu, cu foarte multă dificultate, această sarcină care este cea mai dificilă în următoarele şase luni.

Întrebare: Aţi făcut referire la lideri de opinie cu care v-aţi consultat.
Victor Ponta: Da, nu o să-i precizez.

Întrebare: Domnule preşedinte, am eu o întrebare, dumneavoastră consideraţi că organizaţiile de femei ale PSD şi PNL sunt mulţumite de reprezentativitatea doamnelor în Guvern?
Victor Ponta: Păi, având în vedere, cel puţin la PSD, că preşedinta organizaţiei de femei este ministru… Sigur, dacă mă întrebaţi pe mine, nu, nu sunt mulţumit doar de trei ministre în cabinet. Evident că îmi doresc din luna noiembrie să avem o reprezentare mult mai echilibrată. Era momentul, după cum veţi remarca, doamna Mariana Câmpeanu, doamna Rovana Plumb şi doamna Corina Dumitrescu sunt persoane cu o mare experienţă administrativă. Au lucrat toate trei în diverse perioade şi în diverse funcţii, au condus structuri guvernamentale şi acest criteriu a fost decisiv în propunerea mea. Critica dumneavoastră este întemeiată.

Întrebare: Nu era o critică.
Victor Ponta: Nu, nu, mă gândeam deja – e întemeiată şi mi-o asum şi o să fac tot ce pot să îmbunătăţesc această proporţie.

Întrebare: Care dintre măsurile USL vor fi promovate şi de Guvernul Ponta? Vorbim despre mărirea salariilor.
Victor Ponta: Nu, asta am încercat să vă explic, nu pot să vorbesc înainte ca miniştrii să înceapă să scrie la programul de guvernare. Programul de guvernare, în mod normal, vineri dimineaţă trebuie finalizat şi prezentat Parlamentului. Ţineţi cont de faptul că toată ziua de joi vor avea loc întâlniri între miniştrii desemnaţi şi întâlniri tehnice şi delegaţia FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, pentru că nu vreau să pun în program decât lucruri pe care chiar o să le şi facem, nu promisiuni de care nu ne ţinem.

Întrebare: Domnule premier desemnat, vreau să vă întreb dacă aţi luat vreo decizie în privinţa celui care va ocupa funcţia de SGG.
Victor Ponta: Secretar general al Guvernului?

Întrebare: Secretar general al Guvernului.
Victor Ponta: Nu e membru al Guvernului, va fi un funcţionar. Cel mai înalt funcţionar.

Întrebare: Nu aţi luat încă o decizie?
Victor Ponta: Ba am luat, dar nu e cazul să v-o anunţ acum, deoarece nu este membru al Guvernului şi, după cum ştiţi, nu e nici deputat, senator, pentru că funcţiile sunt incompatibile.

Întrebare: Aţi stabilit până în momentul de faţă algoritmul politic pentru numirea secretarilor de stat şi când aveţi de gând să finalizaţi numirea lor?
Victor Ponta: Nu există un algoritm, există acordul USL care vorbeşte de paritatea reprezentării în funcţiile politice. Repet, funcţiile politice sunt cele de miniştri, secretari de stat. Nu, nu am discutat şi nici nu discutăm de aşa ceva până marţi, pentru că nu vreau să vorbim de pielea ursului din pădure. Deocamdată luni cerem votul de încredere al Parlamentului. Dacă îl avem, probabil că luni seară vom depune jurământul şi atunci marţi, pe aceleaşi criterii pe care le-am avut în vedere la miniştri, experienţă, competenţă, integritate, corectitudine, vom avea şi secretarii de stat pe principiul prevăzut în acordul de formare al USL, parităţii între PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta.

Întrebare: Şi o ultimă întrebare, tot tehnică. Există o prevedere în statutul PSD care spune că premierul nu poate fi şi preşedinte.
Victor Ponta: În statul partidului pe care eu îl conduc?

Întrebare: Da.
Victor Ponta: Vă aflaţi într-o mică eroare. Nu, nu există aşa ceva.

Întrebare: La negocierile de mâine cu grupurile minorităţilor, UNPR, UDMR veţi fi dispuşi să cedaţi anumite funcţii de secretar de stat?
Victor Ponta: Nu, nu, dar nu ne-a cerut… nu, vreau să fiu foarte corect. Nu ne-a cerut nimeni aşa ceva. Eu am avut discuţii telefonice cu liderii celor trei grupuri şi nu ne-a cerut nimeni aşa ceva. Nu vreau să înţelegeţi că ne-au cerut şi am refuzat, nici vorbă de aşa ceva, nu, nu s-a pus problema.
Vă mulţumesc mult de tot. Ne vedem mâine!