Publicat: 18 Iulie, 2012 - 20:08
Share

Conferinţa de presă susţinută de Victor Ponta, premierul României şi preşedintele PSD – Parlamentul României:

...Curţii Constituţionale să fie astăzi adoptată de către Parlamentul României în acea formă şi cu acele prevederi care au rezultat din deciziile succesive ale Curţii Constituţionale. Ca să fiu mai concret, Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale plenului celor două camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale. Exact aşa a spus Curtea Constituţională, exact aşa s-a făcut amendamentul în cadrul comisiilor juridice şi în acest fel Guvernul susţine adoptarea legii în această formulă. Tot cum a decis Curtea Constituţională, Curtea nu se va pronunţa asupra hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi hotărârile privind acte juridice cu caracter personal. Adică exact textul din cele două decizii succesive ale Curţii Constituţionale. În acest fel îmi doresc să închidem dezbaterea şi internă şi internaţională. Curtea Constituţională are prin lege toate puterile pe care le-a stabilit prin deciziile sale şi din acest moment, din punctul de vedere al Guvernului şi, probabil, foarte clar şi din punctul de vedere al Parlamentului, deciziile Curţii Constituţionale se aplică imediat şi acoperă tot ceea ce Curtea Constituţională a considerat prin deciziile sale că este necesar.
Referitor la Legea Referendumului, Guvernul a susţinut şi eu personal am susţinut decizia preşedintelui Crin Antonescu de a promulga acea lege – de altfel şi analizată de Curtea Constituţională – care prevede că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor exprimate dacă referendumul sau la referendum s-au prezentat jumătate plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot. Deci cvorumul de 50%+1 – aceasta este prevederea legală în vigoare în acest moment prin promulgarea legii luni de către preşedintele Antonescu. A fost obligaţia pe care eu, ca prim-ministru, mi-am asumat-o la Bruxelles în urma discuţiilor cu preşedintele Barroso şi această formă va rămâne în vigoare şi va fi aplicată pentru referendumul din 29 iulie.
Singura modificare suplimentară pe care Guvernul o va susţine şi care a fost, de asemenea, discutată şi cu partenerii noştri internaţionali, este extinderea programului de vot de la 8-20, cât este în prezent, la 7-22 sau 7-23, ţinând cont de faptul că este o zi de vară, este o zi în care oamenii vin şi votează şi de decizia Curţii Constituţionale, care a spus că trebuie să asigurăm o prezenţă cât mai largă la vot. Cred că nimeni de bună credinţă nu poate contesta o extindere a programului de vot în cursul unei singure zile. Nu vorbesc de două zile, vorbesc doar de ziua de 29 iulie. Am văzut câţiva reprezentanţi ai PDL-ului care nu sunt de acord nici cu acest lucru, probabil... bun, dar e o chestiune clar de rea-credinţă, nu vor ca oamenii să vină la vot, nu vor ca oamenii să poată să-şi exprime dorinţa, fie că această dorinţă ar fi sau această decizie ar fi pentru demiterea preşedintelui Băsescu sau pentru păstrarea preşedintelui Băsescu în funcţie. Cred că nimeni nu ştie şi nu poate anticipa cum vor vota românii, indiferent că votează la ora 20 sau 21, pentru Băsescu sau împotriva lui Traian Băsescu.
Ceea ce ştiu sigur este că faptul că în baza deciziilor Curţii Constituţionale, referendumul este valid cu 50%+1 din numărul total de cetăţeni cu drept de vot, că referendumul se desfăşoară într-o singură zi, în ziua de 29 şi că, evident, programul va fi de aşa natură încât să permită accesul şi participarea la vot a cât mai multor cetăţeni români. Oricine se opune la aceste măsuri este clar de rea credinţă, iar tactica celor de la PDL de a obliga oamenii să rămână acasă este tactica pe care PDL-ul a folosit-o pentru supravieţuirea Guvernului Boc. Vă aduceţi aminte, şi atunci parlamentarii care susţineau Guvernul Boc şi alţii erau obligaţi să stea în bănci, să nu participe la vot. Până la urmă, sigur, după doi ani grei şi pierduţi pentru România, tactica n-a mai funcţionat şi au participat Parlamentarii la vot şi a căzut Guvernul PDL.
Eu sunt absolut convins că şi pe 29 această tactică a lui Traian Băsescu şi a PDL-ului de a pierde pe teren, dar de a câştiga la masa verde prin neprezentarea unui număr important de votanţi – atunci era vorba de parlamentari, acum e vorba de populaţia ţării – este o tactică falimentară şi sunt absolut convins că indiferent de eforturile şi de metodele folosite de Traian Băsescu şi de PDL, românii vor veni să voteze pe 29 iulie într-un vot esenţial pentru viitorul nostru ca ţară.
Aş vrea să precizez în acest context şi să fac trecerea către un alt subiect important astăzi, şi anume raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aş vrea să arăt încă o dată – şi sunt convins că oamenii vor aprecia acest lucru – faptul că şi preşedintele Crin Antonescu, şi eu am acceptat şi am susţinut varianta referendumului valid cu 50%+1 din totalul cetăţenilor cu drept de vot pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale, chiar dacă această decizie nu am considerat-o dreaptă sau de natură să soluţioneze problema, dar mai ales pentru că şi Crin Antonescu şi eu suntem interesaţi şi suntem gata să facem orice fel de sacrificiu personal sau politic pentru ca România să fie considerată şi pe plan extern un partener viabil, un partener serios şi o ţară care respectă toate regulile democratice.
Traian Băsescu şi cei de la PDL, în ultimele două săptămâni, văzând că îşi pierd scaunele, văzând că-şi pierd puterea, văzând că-şi pierd privilegiile pe care le-au avut în aceşti opt ani au denigrat România, au dezinformat partenerii noştri europeni, au prezentat România într-o formulă în care, după ei, potopul, după ei, dezastrul, nu-i mai interesează ce va fi în România dacă nu sunt ei pe scaune şi dacă nu beneficiază ei de privilegiile puterii.
Crin Antonescu şi cu mine şi cu colegii noştri de la USL am înţeles să sacrificăm interese legitime ale noastre din punct de vedere politic pentru că suntem convinşi că împreună vom avea după 29 iulie, prin votul românilor, vom avea sarcina de a scoate România la liman, de a readuce România pe un drum corect, pe un drum european, pe un drum normal, pentru a scoate România din dezastrul în care Traian Băsescu şi grupul lui de privilegiaţi au adus ţara în ultimii ani prin minciună, prin hoţie, prin corupţie şi prin toate metodele pe care Traian Băsescu şi PDL le-au folosit în această perioadă.
Referitor la raportul Comisiei Europene. Vreau să spun de la început că acest raport – am văzut şi eu draftul, înţeleg că astăzi în colegiul comisarilor se va adopta forma finală, am răspuns, am făcut observaţii, mi-am asumat în numele Guvernului României unsprezece puncte importante care au fost ridicate în discuţia cu preşedintele Barroso – acest raport va reflecta starea justiţiei din România în ultimii cinci ani. Evident că propaganda domnului Băsescu şi a PDL-ului va vorbi despre dezastrul în justiţie, uitând că vorbim de cinci ani, din care patru ani şi zece luni Traian Băsescu a fost la putere şi două luni a fost Traian Băsescu la putere cu un guvern USL. Aceasta, reflectat în raportul Comisiei Europene, este justiţia, aşa cum arată după cinci ani de Traian Băsescu. Cu bune şi cu rele, cu împliniri şi cu neîmpliniri, important este, din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al Guvernului României, că trebuie să luăm foarte în serios şi părţile bune, şi criticile aduse, trebuie să considerăm – şi eu am considerat încă de când eram unul dintre liderii opoziţiei – că o monitorizare a justiţiei României este în beneficiul nostru pentru a putea avea o expertiză externă în ceea ce, din păcate, de multe ori se transformă într-o bătălie internă. De asemenea, am considerat că lucrurile rele petrecute în justiţie în aceşti cinci ani de regim Traian Băsescu trebuie îndreptate în viitor. Şi am mai considerat şi voi mai considera un lucru, că dincolo de ceea ce Comisia Europeană expertizează în mod obiectiv, ce se întâmplă cu lupta împotriva corupţiei, cum funcţionează raporturile între instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei, obligaţia Guvernului şi obligaţia mea ca om politic este să promovez în continuare o reformă reală şi de structură a justiţiei României.
Este extrem de importantă combaterea corupţiei, este extrem de importantă independenţa procurorilor anti-corupţie, dar eu consider că la fel de important este fiecare proces din această ţară, fie că este vorba de un proces penal pentru tâlhărie, pentru omor sau pentru furt, fie că e vorba de un proces comercial, pentru că societăţile comerciale care activează în România au nevoie de o justiţie rapidă şi eficientă, fie că este vorba despre un proces civil, pentru ca oameni care îşi pierd bunuri şi care umblă după aceea ani şi zeci de ani pentru a-şi recupera proprietatea sau pentru a-şi redobândi drepturile, toate aceste lucruri care ţin de buna funcţionare a justiţiei trebuie să constituie cu adevărat preocuparea autorităţilor române. Nu doar să obţinem note bune sau rele de la Bruxelles – după cum vedeţi, în ultimii cinci ani, deşi s-a lăudat foarte mult preşedintele Băsescu, am tot obţinut mai mult note nesatisfăcătoare.
Trebuie să încercăm să obţinem în continuare păstrarea independenţei în zona anti-corupţie, funcţionarea instituţiilor, dar opinia mea şi determinarea mea este de a rezolva o justiţie şi drepturile unei justiţii independente şi eficiente pentru toate procesele din această ţară, pentru toate cazurile din această ţară şi pentru tot ceea ce înseamnă un serviciu public esenţial pentru dezvoltarea unei societăţi, toate acestea fiind incluse în sistemul de justiţie.
În rest, voiam să vă reconfirm faptul că la cele unsprezece întrebări pe care preşedintele Comisiei le-a avut în discuţia cu mine, ca şef al Executivului, am răspuns întâi sub forma unui proiect vineri, luni am răspuns în mod oficial şi că toate cele unsprezece puncte reprezintă angajamente ferme ale Guvernului în ceea ce priveşte relaţia cu Comisia Europeană.
Am ţinut să încep cu cele două prime puncte, cele referitoare la atribuţiile Curţii Constituţionale şi la Legea Referendumului tocmai pentru a arăta că aceste prime două puncte au fost soluţionate pe de o parte luni, prin promulgarea legii de către preşedintele Antonescu, pe de altă parte astăzi, prin această decizie şi vot pe care Parlamentul României îl va da.
Nu în ultimul rând, dacă îmi daţi voie, cred că este extrem de important în acest context în care tot ceea ce ţine de respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, de respectarea deciziilor instituţionale, cred, pentru cei cu bună credinţă, evident, nu-mi fac iluzii referitoare şi la alţii, dar cred că s-au soluţionat şi s-au simplificat. Ştim foarte clar cum votăm pe 29 iulie, ştim foarte clar, conform deciziei Curţii Constituţionale, că procesul de suspendare al preşedintelui a fost un proces constituţional şi ştim foarte clar că românii vor decide pe 29 iulie în ce direcţie va merge ţara în continuare cu sau fără Traian Băsescu.
Aş vrea însă să mai spun un singur lucru, după care vă stau la dispoziţie. Este o perioadă în care, pe de o parte, Guvernul îşi desfăşoară în mod intens activitatea sa, fie că este vorba despre relaţiile noastre economice, fie că este vorba despre asigurarea unei funcţionari a sistemului de sănătate, fie că este vorba despre finalizarea unor lucrări importante de infrastructură – şi mâine vom face lucrul acesta –, din partea cealaltă, preşedintele suspendat, domnul Băsescu, crede că dacă strigă mai tare şi dacă înjură mai tare, folosind toate insultele şi cuvintele pe care niciodată un preşedinte, chiar şi suspendat, dintr-o ţară civilizată nu le-ar folosi, crede că dacă strigi mai tare, e suficient ca să ai dreptate.
Aş vrea să reiau în încheiere zece dintre minciunile cele mai evidente ale lui Traian Băsescu, zece motive pentru care orice om din această ţară îl va sancţiona pe 29 iulie pe Traian Băsescu. Vorbesc de zece minciuni care au legătură cu activitatea Guvernului şi din această poziţie le prezint. În primul rând, Traian Băsescu a minţit când a spus că nu este nevoie de tăierea salariilor, a pensiilor şi că nu va fi niciodată nevoie de creşterea TVA. Vă reamintesc că Traian Băsescu şi guvernul său, fie prin angajarea răspunderii Guvernului, fie prin ordonanţe de urgenţă, dar niciodată prin legi adoptate în Parlament, a tăiat pensiile, a crescut TVA-ul şi a supraimpozitat pensiile mici, tăind, evident, salariile cu 25%.
Domnul Băsescu a minţit în mod clar referitor la destinaţia banilor împrumutaţi de la Fondul Monetar Internaţional. A spus că nu vor fi niciodată folosiţi pentru salarii şi pensii. După cum ştiţi foarte bine, în 2010-2011, aceşti bani au fost folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi au fost folosiţi exact în sensul în care Traian Băsescu minţea că nu vor fi niciodată folosiţi.
Traian Băsescu a minţit când a spus că nu sunt bani pentru mărirea salariilor, revenirea, de fapt, a salariilor şi că nu sunt bani pentru a da înapoi pensionarilor ceea ce li s-a luat în mod neconstituţional. Guvernul pe care îl conduc a procedat imediat la repararea acestor nedreptăţi, dovedind că Traian Băsescu a minţit şi că, de fapt, aceşti bani nu dorea să-i dea pensionarilor sau salariaţilor deoarece voia să-i folosească în continuare pentru clientela sa politică şi pentru afacerile politice pe care le-a patronat în această perioadă.
Traian Băsescu a minţit când i-a spus doamnei cancelar Merkel că nu există o procedură de suspendare în Constituţia României. Este inutil să spun că articolul 95 din Constituţia României prevede clar suspendarea preşedintelui şi că, prin decizia Curţii Constituţionale, s-a arătat foarte clar că procedura a fost constituţională.
E inutil, cred, pentru partenerii externi, dar pentru români este bine să reamintesc că Traian Băsescu a minţit când a spus că în cinci minute îşi dă demisia dacă este suspendat. A fost suspendat a doua oară.
A minţit şi recent, când a spus că dacă majoritatea românilor votează împotriva sa, pleacă acasă. După care comunică prin purtătorii săi de mesaj că şi dacă vor fi 90% dintre cei care votează pentru demiterea lui, el totuşi se întoarce la Cotroceni dacă nu sunt 9 milioane 200 de mii de participanţi la vot.
Traian Băsescu a minţit – şi aici vreau să vă vorbesc ca prim-ministru – spunând că e interzisă utilizarea ordonanţelor de urgenţă în ceea ce priveşte legislaţia privind referendumul. Vreau să-i reamintesc preşedintelui mincinos Traian Băsescu de ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Boc, Ordonanţa 103/2009, prin care s-a modificat Legea Referendumului prin ordonanţă de urgenţă şi să-i amintesc preşedintelui care minte, domnul Băsescu, că pe 27 noiembrie 2011 a retrimis Parlamentului spre reexaminare legea de respingere a acestei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Boc, cerând Parlamentului să aprobe legea. Deci în 2011, domnul preşedinte mincinos Băsescu cerea Parlamentului să aprobe ordonanţa prin care Guvernul Boc a modificat Legea Referendumului. E adevărat, după aceea, când n-a mai fost Guvernul domniei-sale, a uitat acest lucru.
Domnul preşedinte suspendat Băsescu minte în continuare în legătură cu dosarele sale. Dosarul privind casa din Mihăileanu, dosarul privind spălarea de bani, dosarele, probabil, privind implicarea şi protecţia pe care i-a acordat-o lui Sorin Blejnar – sunt dosare suspendate pe baza imunităţii pe care o are ca preşedinte. După 29 iulie, dacă nu va mai avea această imunitate, justiţia va putea să îşi urmeze cursul. Preşedintele mincinos Traian Băsescu a minţit spunând că va returna casa din Mihăileanu. Nu a dat niciodată înapoi acea casă. Mai mult decât atât, din bani publici, din bani RAPPS, şi-a pregătit o nouă locuinţă într-o perioadă de criză şi de tăieri de salarii şi de pensii, o locuinţă luxoasă pe care în acest moment probabil că vede că o va pierde în cazul în care poporul îl va demite pe 29 deoarece legea spune foarte clar că foştii preşedinţi au dreptul să beneficieze de locuinţe de la stat, dar numai dacă nu au fost demişi prin referendum de către popor.
Preşedintele mincinos Traian Băsescu a minţit spunând că face lobby pentru o afacere privată, afacerea de la Roşia Montana, deoarece rezervele BNR nu mai există, s-au vândut. Oficialii BNR au dezminţit această minciună şi s-a dovedit încă o dată că interesele sale private sunt mult mai importante decât interesele publice.
Am făcut aceste precizări pentru că sunt absolut convins că după atâţia ani de minciuni, după atâţia ani de dezinformări, după atâţia ani de şantaj şi de folosire a dosarelor, principalul instrument de guvernare al preşedintelui Băsescu, românii vor veni pe 29 la vot şi vor decide asupra viitorului lor. Repet, fac această paralelă cu toată încrederea. Guvernul Boc a rămas la putere doi ani obligându-şi propriii parlamentari să nu participe la vot. Acum Traian Băsescu vrea să rămână la putere obligând poporul român să nu vină la vot. Sunt convins că aşa cum a căzut şi Guvernul PDL, la fel se va întâmpla şi cu Traian Băsescu şi sunt convins că împreună cu Crin Antonescu, cu majoritatea parlamentară, cu aleşii noştri locali putem să reconstruim o Românie distrusă de minciună, de interese personale şi de şantaj de tip securist, un tip de şantaj pe care eu, fiind foarte tânăr atunci, nu l-am simţit direct, dar pe care părinţii şi bunicii noştri l-au cunoscut înainte de 1989 şi pe care Traian Băsescu l-a folosit în aceşti ani pentru a se perpetua pe sine şi pe cei din jurul său în fruntea ţării, ca beneficiari ai privilegiilor pe care le-au obţinut în mod necinstit.
Asta voiam să transmit. Voi merge în Camera Deputaţilor şi în Senat pentru a susţine poziţia Guvernului României referitor atât la legea Curţii Constituţionale, cât şi la referendum. Sunt foarte sigur că peste nouă milioane de români îşi vor decide viitorul pe 29 iulie în direcţia pe care ne-o dorim cu toţii.

Întrebare: (…)
Victor Ponta: Aveţi o informaţie falsă, iertaţi-mă! Aveţi o informaţie perfect falsă şi cred că e obligaţia mea să vă informez corect. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul este aici. În Senat şi după aceea în Camera Deputaţilor şi Guvernul, şi majoritatea celor prezenţi susţin referendum cu 50% plus 1.

Întrebare: Domnul parlamentar Ghişe avea nişte amendamente.
Victor Ponta: Au fost respinse. Vor fi respinse în continuare, bineînţeles! Staţi un pic: pe de o parte, fiecare parlamentar poate să facă amendamente. În acelaşi timp, însă, poziţia mea şi de aceea am exprimat-o încă o dată aici, o voi exprima în plenul celor două Camere şi poziţia majorităţii, cred, sper să vină pedeliştii la vot, să vină şi ei de data asta, este foarte clară – referendumul este valid cu 50% plus unu. Ne dorim o extindere a programului din ziua de 29 pe nişte considerente de bun-simţ şi care cred că nu pot fi contestate decât cu foarte multă lipsă de bun-simţ. Ce este aşa de rău să laşi românii în week-end să voteze la ora 21, de exemplu? De ce să nu-i mai laşi să voteze? Asta numai cei de la PDL vă pot explica. Am raportul, apropo, al Comisiei Juridice şi vă rog să-l vedeţi, să-l citiţi.

Întrebare: Legat de Raportul Comisiei Europene, chiar dacă se referă la ultimii cinci ani, în raport au fost incluse şi acele 11 puncte.
Victor Ponta: E corect asta. Eu am discutat cu preşedintele Comisiei, i-am explicat acest lucru şi am spus că este normal, dacă există aceste îngrijorări, să fie cuprinse, dar să fie cuprinse şi angajamentele noastre. Unele dintre îngrijorări referitoare la referendum, la Curtea Constituţională, practic până astăzi au fost soluţionate, celelalte la fel. Preşedintele, domnul Antonescu, a spus foarte clar, ministrul Justiţiei, ce se va întâmpla cu numirile de procurori-şefi, deci, practic, la toate cele unsprezece puncte am răspuns, or, aşa cum am văzut eu aseară draftul, dacă nu se schimbă nimic astăzi, este trecut foarte clar că Guvernul a răspuns şi că aceste lucruri fie au fost rezolvate, exprimarea în engleză este „au fost deja rezolvate sau vor fi în perioada imediat următoare”, dacă e vorba de demisia celor doi parlamentari, de exemplu. E o chestiune care se va rezolva, eu am trimis deja scrisori către Parlament şi către cei doi parlamentari şi sunt convins că se vor rezolva, dar nu ţine de puterea Guvernului să demită parlamentari, nici nu ar fi democratic aşa.

Întrebare: Aţi transmis deja parlamentarilor?
Victor Ponta: Da, am transmis scrisoarea, da!

Întrebare: În ceea ce priveşte Legea Curţii Constituţionale, de pildă, revocările preşedinţilor celor două Camere intră sub atribuţiile Curţii?
Victor Ponta: Curtea Constituţională, în ceea ce priveşte aceste contestaţii, a spus foarte clar, noi am preluat textul din decizia Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională a spus „putem cenzura hotărâri ale Parlamentului care afectează drepturi fundamentale, Curtea Constituţională nu intervine şi nu decide niciodată cine trebuie să fie preşedinte, cine trebuie să fie şef de Comisie sau care sunt structurile interne”. Exact cum a scris Curtea Constituţională în decizie, identic s-a preluat în textul legii.

Întrebare: Şi atunci cum se explică faptul că în jurisprudenţa legii sunt mai multe decizii legate de înlocuirile unor preşedinţi?
Victor Ponta: De fiecare dată au fost respinse contestaţiile. Or, Curtea asta a şi spus şi acum: noi nu primim contestaţii referitor la deciziile interne, noi primim contestaţii referitoare la hotărâri, dar citiţi decizia Curţii Constituţionale. Noi n-am făcut decât să preluăm exact ce a spus Curtea Constituţională

Întrebare: Domnule prim-ministru, referitor la raportul MCV, apărea şi ceva legat de miniştrii dumneavoastră care ar fi făcut presiuni la adresa Curţii Constituţionale. Există într-adevăr acest fragment în draftul pe care l-aţi văzut? Dacă da, cine sunt acei miniştri?
Victor Ponta: N-am văzut acest fragment pentru că nu ştiu niciun ministru care să fi făcut presiuni asupra Curţii Constituţionale. Mai degrabă s-ar putea să fie un fragment din ce li s-a transmis de la Bucureşti să fie trecut în Raport, că, ştiţi, se întâmplă într-adevăr lucruri foarte ciudate. Cea mai ciudată dintre toate a fost informaţia transmisă de la Bucureşti – eu nu i-am auzit public decât pe domnul Cezar Preda şi pe domnul Mihai Răzvan Ungureanu strigând foarte tare că nu se publică în „Monitorul Oficial” deciziile Curţii, după care m-am dus la Bruxelles cu declaraţia oficială a Curţii Constituţionale care a spus foarte clar că s-au publicat toate, pe măsură, sigur, ce se motivează. Deci acest gen de dezinformare şi intoxicare a Comisiei din partea celor de la PDL şi a domnului Băsescu… bun, ce vreţi mai mult decât că Traian Băsescu a minţit-o pe Angela Merkel spunând că nu există procedură de suspendare? Doamna Merkel nu avea de unde să ştie că există articolul 95 din Constituţia României. Dacă e minţită de cei de-aici, e normal să ia de bune aceste vorbe, dar în rest ştiţi foarte bine că s-au publicat în „Monitorul Oficial”.

Întrebare: Domnul Corlăţean spunea că doi dintre membrii Curţii sunt incompatibili.
Victor Ponta: Nu, a fost o sesizare pe care domnul Corlăţean a şi retras-o imediat, dar asupra căreia bănuiesc că ANI la un moment dat, dacă doreşte, din oficiu se va pronunţa.

Întrebare: Spunea preşedintele suspendat că Raportul ar fi fost unul bun, dar din cauza evenimentelor din ultima vreme acesta a fost deteriorat şi că aderarea noastră la Spaţiul Schengen este compromisă. Sunteţi cumva responsabil?
Victor Ponta: Doamnă, domnul Băsescu minte cu neruşinare, domnul Băsescu era la putere şi am fost amânaţi să intrăm în Spaţiul Schengen. Nu cred că amânarea a fost făcută anul trecut din cauza Guvernului Ponta, că nu ştia nimeni ce guvern va fi în România, nu cred că amânarea a fost decisă în primăvară din cauza Guvernului Ponta. Domnul Băsescu era la putere. Repet, Raportul se referă la cinci ani de zile. Domnul Băsescu, dacă a fost în opoziţie în aceşti ani de zile, sigur că e o critică la adresa celor care au fost la putere. Vă reamintesc că domnul Băsescu a fost în funcţie patru ani, unsprezece luni şi o săptămână din aceşti cinci ani, aşa încât după patru ani, unsprezece luni şi o săptămână în care tu ai decis tot să spui că de vină sunt cei care sunt de două săptămâni, trebuie să ai, totuşi, tupeul domnului Băsescu. Vreau însă să spun un lucru: mă bucur că nu apare în Raportul Comisiei pentru că ne-ar fi făcut foarte rău. Faptul că un caz grav, poate cel mai grav caz de corupţie instituţionalizată, şi anume reţeaua condusă de domnul Blejnar – spune DNA-ul chestia asta, nu o spun doar eu, de doi ani de zile de când a fost devoalată de mass-media, de opoziţie, de fiecare dată preşedintele Băsescu i-a luat apărarea şi a protejat-o public, prin intervenţiile sale publice la TVR, dacă nu mă înşel. De fiecare dată spunea că Blejnar e cinstit, că nu se întâmplă nimic, că opoziţia şi presa au ceva cu Blejnar, acum DNA-ul spune că domnul Blejnar, cu domnul Marta, cu toţi ceilalţi au produs un prejudiciu de 50 de milioane de euro deocamdată, eu cred că vor găsi şi restul, nu doar 50 de milioane de euro. Slavă Domnului că n-avem în Raportul Comisiei cum preşedintele în funcţie, domnul Băsescu, a protejat direct cea mai gravă reţea de fraudare a banului public din România! Vă daţi seama, asta ne mai lipsea, să rezulte clar cum preşedintele protejează evaziunea fiscală şi corupţia din România. Bine că nu este. Noi n-o să scriem chestia asta la Bruxelles.

Întrebare: O întrebare legată de faptul că STS a montat acea linie securizată de telefon la sediul de campanie a domnului preşedinte – ce face Guvernul în acest sens?
Victor Ponta: Nimic! STS-ul este în subordinea preşedintelui.

Întrebare: S-a pus problema unei comisii de anchetă parlamentară? E totuşi ilegal ce s-a întâmplat acolo.
Victor Ponta: Este competenţa preşedintelui. Faptul că domnul Antonescu se comportă aşa cum mi-aş dori eu să se comporte un preşedinte, şi anume civilizat, elegant, chiar îngăduitor, pot să vă asigur că domnul Antonescu este cel care a zis „nu vreau să stau în biroul lui Băsescu”, acum am aflat că nu l-a lăsat Băsescu să meargă, mă rog, minciunile obişnuite, faptul că domnul Antonescu n-a vrut să folosească o situaţie gravă, într-adevăr… de ce are acces Băsescu la servicii, deşi nu mai e preşedinte, e grav, dar cred că domnul Antonescu deja arată cum ar trebui să fie un preşedinte şi cum va fi un preşedinte în România după Băsescu, un preşedinte care nu-şi foloseşte puterile împotriva adversarilor politici, un preşedinte care înţelege că mai multă toleranţă nu poate decât să facă bine ţării. În rest, vă dau încă o dată exemplu, pentru a demonta minciuna domnului Băsescu, care spune că după o perioadă de criză cum mai poate el să fie popular – şi dau de fiecare dată exemplul a două ţări, una dintre ele aflată într-o criză mai gravă decât România, cealaltă destul de greu, Grecia şi Italia. Vă anunţ că şi în Grecia, şi în Italia preşedinţii în funcţie sunt oameni foarte populari. Cei care au plătit preţul crizei au fost prim-miniştrii, pentru că acolo preşedinţii au fost preşedinţi, n-au fost şi prim-miniştri, şi şefi de Parlament, şi procurori-şefi, cum a fost Băsescu. El a fost de toate şi atunci normal că oamenii îl consideră pe el vinovat pentru că el e cel vinovat. El le-a tăiat pensiile şi salariile, el este cel care le urmăreşte telefoanele cu linii speciale. Asta e marea diferenţă, să ştiţi, nici în Italia, nici în Grecia preşedinţii nu au probleme de popularitate, deşi, din păcate, şi acolo criza a fost foarte dură. La noi Băsescu este văzut vinovat pentru că el este cu adevărat vinovat şi pentru că Boc, Ungureanu, toţi ceilalţi au fost nişte marionete pe care domnul Băsescu le-a folosit şi le foloseşte în continuare, uitaţi-vă şi în zilele acestea. Pot să mă duc să votez acum?

Întrebare: O ultimă întrebare, luaţi în calcul şi o nouă numire în funcţia de Avocat al Poporului?
Victor Ponta: Eu am cerut în scris conducerii celor două Camere, în baza discuţiei pe care am avut-o cu preşedintele Barroso, dacă este posibil, pentru că nu e dreptul primului-ministru, dar eu le-am cerut în scris, dacă este posibil să declanşeze negocierile între grupurile politice pentru numirea unui Avocat al Poporului. La ora 13 se întâlnesc liderii de grup. Daţi-mi voie să anticipez, din păcate, faptul, cum spunea un coleg de-al meu aseară, şi dacă îl vom propune pe Sfântul Pavel PDL-ul va fi împotrivă, aşa încât, sigur, dacă se găseşte un sfânt mai sfânt pe care să îl accepte PDL-ul noi suntem absolut dispuşi să sprijinim această numire, însă domnul Băsescu şi PDL-ul nu ştiu niciodată să construiască ceva, ei ştiu doar să distrugă, aşa încât daţi-mi voie să nu-mi fac iluzii. Mi-am îndeplinit obligaţia, mi-aş dori să se ajungă la un consens, însă nici nu cred că trebuie să ne facem iluzii despre ce face PDL-ul.