Publicat: 29 Aprilie, 2012 - 17:21
Share

Prezentăm conferinţă de presă susţinută de Victor Ponta, preşedintele PSD şi co-preşedinte al USL, şi de Radu Moldovan, preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud – Bistriţa :


  Radu Moldovan: Sărut-mâinile, bună ziua, bun venit tuturor la Bistriţa, în mod special domnului prim-ministru desemnat, Victor Ponta! Domnule prim-ministru, vă mulţumim că în prima zi a dumneavoastră, cred că una din cele mai ocupate, aţi ales să vă ţineţi de angajamentele făcute înainte de a fi desemnat prim-ministru! E un semn bun pentru noi că noul prim-ministru îşi ţine angajamentele. Suntem bucuroşi să fiţi alături de noi la Bistriţa. Pentru colegii din presă, după întâlnirea cu dumneavoastră vom participa la Năsăud la lansarea candidatului pentru funcţia de primar a domnului Mircea Romocea din partea USL. Pe urmă, la orele 17:30, la Sala Polivalentă din Municipiul Bistriţa va avea loc lansarea candidaţilor USL pentru alegerile locale din 10 iunie 2012.
Domnule prim-ministru, vă rog!

  Victor Ponta: În primul rând, bună ziua! Am obiceiul să mă ţin de promisiuni mai ales faţă de oamenii care întotdeauna s-au ţinut de promisiuni faţă de mine şi colegii mei de-aici din Bistriţa, şi domnul primar, şi domnul preşedinte al Organizaţiei Judeţene, şi colegii liberali şi conservatori de fiecare dată când am vorbit că facem ceva din punct de vedere politic bun pentru oamenii din Bistriţa am făcut şi sper să facem de-acum încolo mult mai mult.
  În rest, mă aflu aici în primul rând în calitatea mea de co-preşedinte al Uniunii Social Liberale pentru a asista la lansarea candidaţilor noştri în judeţul Bistriţa, în special în Municipiul Bistriţa şi în Năsăud. Împreună cu domnul Antonescu şi cu domnul Constantin astăzi de dimineaţă am fost în judeţul Braşov, după care ne-am despărţit pentru a acoperi cât mai multe judeţe în aceeaşi perioadă de timp. Este avantajul muncii în echipă în cadrul USL şi de-acum încolo, evident, programul meu politic şi electoral se va reduce la minimul posibil, iar colegii mei, domnul Antonescu şi domnul Daniel Constantin, mă vor suplini în ceea ce priveşte activitatea de campanie electorală.
  În rest, repet: vreau să mă ţin de cuvânt de fiecare dată, dar cu atât mai mult m-am ţinut de cuvânt cu cât a fost vorba de Bistriţa. Nu e un secret, cel puţin pentru dumneavoastră, din presa locală, faptul că am o relaţie specială de foarte mult timp cu Radu Moldovan, cu Ovidiu Creţu, cu Nicu Moldovan, cu cei de-aici, din Bistriţa. Nu este un secret pentru dumneavoastră că ne propunem să câştigăm din nou mandatul de primar cu primari cu care PSD şi USL se mândresc foarte mult în Ardeal, să câştigăm Consiliul Judeţean cu Radu Moldovan şi acum, vorbind în dubla calitate de lider politic, dar şi de prim-ministru desemnat, sunt gata deja să-mi asum responsabilitatea ca alegerile locale să se desfăşoare în respectarea cu stricteţe absolută a prevederilor legale şi a regulilor privind o campanie electorală într-o ţară democratică. Asta înseamnă că noul Guvern al USL, dacă va primi votul de învestitură al Parlamentului, va opri şi nu va folosi deloc până în luna noiembrie fondurile publice aflate la dispoziţia primului-ministru în fondul de rezervă pentru campania electorală. Dacă am criticat atâta timp, pe bună dreptate, alocarea clientelară a banilor publici de către fostele guverne, nu am nici cea mai mică intenţie să fac aceeaşi greşeală. Vă asigur, ca jurist şi ca fost magistrat, că, repet, organizarea în cea mai strictă respectare a legii şi a regulilor democratice a alegerilor locale şi, foarte probabil, a celor parlamentare va avea loc, în organizarea unui Guvern pe care-l voi conduce, şi că aici, în mod special, la Bistriţa, unde preşedintele care înţeleg că nu mai candidează al Consiliului Judeţean, oameni aflaţi în conducerea administrativă a judeţului, au fost şi sunt acuzaţi de către organele statului, nu de către alte partide politice, de fapte grave de corupţie, aici, la Bistriţa, un semnal de înnoire a ceea ce înseamnă administraţia locală, dar nu doar o schimbare de partid sau de om, ci o schimbare de mentalitate şi de abordare în ceea ce priveşte corectitudinea absolută a utilizării banilor publici în cadrul judeţului.
  În rest, pot să spun mai multe despre guvernare după data de 7, cea mai probabilă dată în care voi solicita votul de învestitură din partea Parlamentului, aşa cum am anunţat deja la Braşov ceva mai devreme. Am avut o discuţie cu domnul Antonescu şi putem marţi, pe 1, sigur, cred că am putea şi mâine, dacă ar fi absolut necesar, dar marţi, pe 1, voi prezenta public către, evident, în primul rând către conducerile celor trei partide din Uniunea Social Liberală şi către opinia publică propunerile privind ocuparea portofoliilor în viitorul Guvern şi principalele puncte din programul de guvernare pentru care voi solicita votul Parlamentului.
  Dacă aveţi alte întrebări, sunt gata să vă răspund la ele, cu precizarea, de la început, că de aseară începând comentariile mele politice trebuie să ţină cont de noua poziţie pe care o am în structura statului şi s-ar putea să vi se pară că există o schimbare de ton. E reală această schimbare şi e absolut naturală pentru cineva care, din acest moment, se pregăteşte pentru a ocupa una dintre funcţiile cele mai importante în administraţia ţării.
Vă rog!

  Întrebare: Vă aşteptaţi la o relaţie dificilă cu preşedintele Traian Băsescu, cu care nu aţi avut cele mai bune relaţii?
  Victor Ponta: România, pentru prima dată în mod real, pentru că situaţia din decembrie 2004 a fost diferită, pentru prima dată în mod real va experimenta o coabitare între un preşedinte aparţinând şi reprezentând o forţă politică, Partidul Democrat Liberal, şi mine, reprezentând exact opoziţia la ceea ce înseamnă Partidul Democrat Liberal. În ceea ce mă priveşte, ca om al legii şi ca om al dreptului, consider că o relaţie constituţională şi legală şi instituţională poate exista între mine şi preşedintele ţării. Nu voi pretinde şi nu cred că e cazul să pretindem că ar putea sau ar fi şi o relaţie personală. Nimeni nu se aşteaptă la lucrul ăsta şi nu este cazul, dar, din punctul meu de vedere, o relaţie constituţională, instituţională şi legală este de dorit în acest moment. Noi conflicte politice şi instituţionale în această perioadă extrem de dificilă nu ar face decât să prejudicieze ambele părţi. Domnul preşedinte Băsescu, ca un om politic experimentat şi care se află spre finalul mandatului său politic, poate că are mai puţin de pierdut decât mine. Eu sunt la începutul carierei mele politice la nivel înalt şi, repet, îmi doresc şi am capacitatea de a aplica o relaţie instituţională şi legală care să funcţioneze.

  Întrebare: Domnul Marian Oprişan a declarat ieri că domnul Ion Iliescu va fi exclus din PSD, iar domnul Mircea Geoană va fi reprimit.
  Victor Ponta: Am o rugăminte, opriţi-vă – dacă eu personal consider că trebuie să răspund în acest moment în faţa dumneavoastră, a presei, şi în faţa oamenilor referitor la lucrurile care ţin de guvernarea ţării şi de ceea ce, într-adevăr, priveşte viaţa de zi cu zi a românilor, daţi-mi privilegiul ca aceste întrebări cu care, sigur, eram obişnuit până ieri, fără supărare, să nu vă răspund la ele.

  Întrebare: Am o altă întrebare.
  Victor Ponta: Sper să nu fie de acelaşi gen.

  Întrebare: Guvernul va da banii înapoi pensionarilor?
  Victor Ponta: Eu am prezentat ieri în plenul Parlamentului, înainte de a şti rezultatul votului şi înainte de a şti că voi fi desemnat de către preşedintele ţării să formez un nou Guvern, punctele principale din programul de guvernare al Uniunii Social Liberale, puncte care priveau o eventuală guvernare după alegeri, din noiembrie, dar care sunt perfect valabile şi acum. Guvernul pentru care voi cere votul de învestitură al Parlamentului este un Guvern special şi un Guvern cu un mandat limitat în timp, în primul rând, până la alegeri. Dincolo de ceea ce mi-am asumat în faţa Parlamentului, voi preciza în săptămâna următoare calendarul punerii în aplicare a programului nostru de guvernare, evident, după ce aflu în mod oficial care este situaţia în acest moment a finanţelor ţării. Voi avea, de altfel, în zilele următoare o întâlnire cu ministrul în funcţie, domnul Bogdan Drăgoi, şi vreau să îi mulţumesc public pentru disponibilitatea şi sprijinul pe care e dispus să mi-l acorde. Voi avea o întâlnire imediat cu delegaţia Fondului Monetar, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene care se află la Bucureşti. La solicitarea către plenul Parlamentului de a-mi acorda votul de învestitură, toate aceste elemente de program şi calendarul aplicării lor evident că vor fi incluse.

  Întrebare: Am înţeles că nu veţi anunţa deocamdată componenţa cabinetului.
  Victor Ponta: O anunţ pe 1. Cred că toată România este într-o mini-vacanţă, eu de Ziua Muncii voi munci şi voi prezenta componenţa Guvernului şi punctele principale din program.

  Întrebare: Rugămintea mea este să ne spuneţi, dacă puteţi, câte ministere va avea cabinetul dumneavoastră.
  Victor Ponta: De principiu, schema guvernamentală pe care am discutat-o şi cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Vă spun lucrul ac acesta pentru că nu intenţionez şi nu cred că este momentul până la alegeri, în noiembrie, când sper să avem un mandat de patru ani, nu cred că este momentul să facem restructurări de instituţii guvernamentale, ci în cadrul actualelor ministere miniştrii şi miniştrii delegaţi care vor răspunde de anumite probleme specifice pe care eu şi Uniunea Social Liberală le-am considerat neacoperite în ultima perioadă. Pot să vă dau exemplul dialogului social.

  Întrebare: A doua întrebare se referă la UDMR – va fi nevoie sau veţi apela dumneavoastră la grupul UDMR ca să voteze învestitura?
  Victor Ponta: O să vă răspund – Guvernul va fi format de Uniunea Social Liberală şi în Guvern vor fi, eventual, şi îmi doresc lucrul ăsta, tehnocraţi, susţinuţi însă politic de către unul din partidele componente ale Uniunii Social Liberale. Voi discuta cu toate grupurile parlamentare în ideea unei eventuale votări a Guvernului şi a susţinerii unor proiecte punctuale. Nu voi avea, probabil, dar nu o văd ca pe o declaraţie de război, domnul preşedinte Boc al PDL a anunţat deja că nu va vota Guvernul nostru, şi atunci nu vom discuta cu PDL. De altfel, avem şi o interdicţie adoptată de curând în acest sens, dar nu asta e problema. Înţeleg că PDL-ul – şi mi se pare oarecum logic – nu va susţine Guvernul USL, în schimb e foarte posibil ca anumite proiecte importante, cele în care şi noi am susţinut Guvernul trecut, vorbesc de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, de Tratatul de Guvernanţă Fiscală, de obiectivele noastre internaţionale, acolo sigur că vom discuta cu absolut toate forţele politice reprezentate în Parlament.

  Întrebare: Cum ne traduceţi dumneavoastră afirmaţia fostului premier „Nu mi-am spus ultimul cuvânt”? La ce se referă, după părerea dumneavoastră?
  Victor Ponta: Nu ştiu şi nu mă ocup acum de traduceri, vă rog să nu vă supăraţi pe mine.

  Întrebare: Aţi declarat mai demult că vreţi să-l menţineţi pe domnul Leonard Orban ca ministru. Vă menţineţi afirmaţia?
  Victor Ponta: Da, dar nu am apucat încă să vorbesc cu domnia-sa astăzi, dar intenţia, ca toate intenţiile bune, vreau să le menţin. Mi-aţi adresat această întrebare înainte de a avea ocazia să discut personal cu domnia-sa dacă doreşte să îşi continue activitatea. Vă mai fac o precizare: pe obiectivele care se află în derulare, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, acordul cu FMI-ul şi problema fondurilor europene, mă bazez foarte mult pe o capacitate a noastră de continuitate, pentru că nu e timp în şase luni să faci schimbări fundamentale, şi atunci trebuie continuat ceea ce merge bine şi, sigur, îmbunătăţit ceea ce merge prost.
  Eu, spre deosebire de – şi nu e un reproş, e doar un avantaj, dacă doriţi – domnul Boc şi domnul Ungureanu, cunosc foarte bine modul în care funcţionează Parlamentul. Îmi tratez toţi colegii parlamentari cu respectul necesar şi nu vreau să vorbesc despre votul de pe 7 ca fiind deja trecut, gata, avem votul respectiv. Este decizia parlamentarilor şi, sigur, obligaţia noastră de a strânge 231 de voturi în favoarea votării Guvernului. În acest moment, grupul parlamentar al Uniunii Social Liberale are 227 de membri, oficial. Deci în sensul acesta vorbesc de fiecare dată ca despre ceea ce propun Parlamentului la votul de învestitură. Doi: nu am nici cea mai mică intenţie, şi vorbesc şi în numele domnului Antonescu, de a schimba nicio secundă ceea ce ne-am angajat atunci când eram în opoziţie, şi anume nu se schimbă numirile politice pe care le-am criticat pe bună dreptate ale Guvernului PDL cu numirile politice în deconcentrate ale Guvernului USL. Ceea ce ne dorim – ne dorim ca în structurile deconcentrate să existe cu adevărat profesionism şi competenţă, iar numirile politice sunt cele de miniştri şi de secretari de stat.

  Întrebare: Cum priviţi sprijinul UNPR anunţat de domnul Oprea? Spunea că sunteţi prieteni!
  Victor Ponta: Am luat act, da, domnul Oprea a fost colegul nostru şi nu a fost niciodată un secret faptul că a fost colegul nostru şi mulţi dintre cei de-acolo. V-am precizat că voi discuta cu toate grupurile parlamentare, mai puţin referitor la susţinerea în Parlament cu grupul PDL, deoarece astăzi preşedintele PDL a anunţat deja decizia, încă o dată o spun, până la urmă o decizie uşor de anticipat şi raţională, din punctul lor de vedere, sigur că da!

  Întrebare: În calitatea dumneavoastră de viitor prim-ministru, ce părere aveţi de înstrăinarea resurselor naturale ale ţării?
  Victor Ponta: Mi-am spus punctul de vedere ieri, în plenul Parlamentului. Îmi voi spune din nou programul Guvernului la votul de învestitură, aşa încât daţi-mi voie să iau lucrurile la modul cel mai serios. De data aceasta, responsabilitatea este foarte, foarte mare când eşti, într-adevăr, în funcţia de conducere a Guvernului şi vreau ca tot ceea ce spun să fie bazat pe decizii ale Guvernului. Guvernul sper că va începe să funcţioneze în mod constituţional din seara zilei de 7 mai dacă Parlamentul va acorda votul de învestitură.
Vă mulţumesc!