17 august 2022

Conferinţă despre dezvoltarea locală durabilă, la Universitatea Ovidius din Constanţa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC), în parteneriat cu Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) Filiala Dobrogea, a organizat, vineri, 20 mai 2022, conferinţa-dezbatere cu tema „Să gândim dincolo de azi în dezvoltarea economică şi socială a Constanţei. Implicarea mediului universitar şi al mediului de afaceri, alături de administraţia publică, în eforturile de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă a judeţului Constanţa”, informează conf. univ. dr. ec. Ion Dănuţ Jugănaru, preşedintele ASPES – Filiala Dobrogea, şi cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe Economice a UOC.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC, Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa, şi dr.ec. Constantin Boştină, preşedintele ASPES Bucureşti.

„Conferinţa are o importanţă deosebită pentru că îmbină, în chip fericit, capacitatea de cercetare, de analiză a mediului universitar din Constanţa cu perspectivele oferite de mediul de afaceri şi de societatea civilă, cu scopul de a identifica cele mai eficiente modalităţi prin care pot fi îndeplinite obiectivele de dezvoltare economică şi socială ale judeţului. Este necesară o mai bună şi mai strânsă colaborare între mediul universitar, mediul de afaceri şi administraţiile locale din judeţul nostru, inclusiv prin crearea de Consilii Consultative Economice, la nivel local şi judeţean”, a precizat conf. univ. dr. ec. Ion Dănuţ Jugănaru.

Prezentările susţinute în cadrul conferinţei au vizat aspecte privind: industria agroalimentară; clusterul agroalimentar, ca formă de organizare a fermei de familie, într-un mediu asociativ, prin unirea mai multor fermieri, într-o cooperativă; necesitatea unei noi organizări administrativ-teritoriale; digitalizarea administraţiei publice; rolul şi preocupările UOC în abordarea provocărilor regionale de dezvoltare durabilă; oportunităţile şi provocările în construirea ecosistemului de inovare şi antreprenoriat în judeţul Constanţa; rolul centrelor de transfer tehnologic în dezvoltarea IMM-urilor; posibilităţile de finanţare prin Programul Operaţional Regional Sud-Est 2021-2027; dezvoltarea industriei Dobrogei; dezvoltarea durabilă – perspective şi limite tangibile.

Totodată, în cadrul conferinţei a avut loc prezentarea volumului „Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – orizont 2040”, publicat recent, sub coordonarea Asociaţiei pentru Studii Economico-Sociale Bucureşti.

Biroul de presă al Universităţii Ovidius din Constanţa

Sursa foto: Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC),