Publicat: 28 Martie, 2016 - 18:36
Share

Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi din cadrul Senatului României în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice  și Cancelaria Prim-ministrului Dacian Cioloș, au plăcerea organizează marți, 29.03.2016, între orele 10:00 - 15:00, conferința internațională Repere pentru un cadru de operaţionalizare a principiilor şi mecanismelor stabilite de legea 8/2016, care va avea loc la sala Avram Iancu din incinta Palatului Parlamentului. 
13.000 de cetățeni au cerut o lege pentru introducerea unui Mecanism Independent de Monitorizare a instituțiilor care găzduiesc zeci de mii de copii și adulți cu dizabilități intelectuale. Majoritatea acestor persoane nu ajung să transmită autorităților problemele cu care se confruntă decât în situații de excepție.
Proiectul „Lagărele de lângă tine” derulat de Centrul de Resurse Juridice și-a propus să schimbe această stare de fapt: am cerut monitorizarea reală și cu efecte a acestor centre dedicate persoanelor cu dizabilități mintale. Cu sprijinul publicului larg, din ianuarie 2016 avem aceasta lege. Cum mergem mai departe?
Legea 8/ 2016 stabileşte responsabilitatea implementării instrumentelor de garantare a drepturilor omului pentru 35.000 de persoane cu dizabilităţi mintale instituţionalizate (centre de plasament, centre rezidenţiale și spitale de psihiatrie). Termenele pentru aplicarea Legii nr. 8/2016 sunt de 30 de zile de la promulgare pentru adoptarea ordinelor de ministru pentru implementarea Punctelor de contact, respectiv 60 de zile pentru înfiinţarea Consiliului de monitorizare şi adoptarea normei de aplicare a Mecanismului de Coordonare.
Pentru identificarea soluţiilor de realizare în practică a acestor prevederi, evenimentul se va bucura de prezenţa unor experţi internaţionali, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale cu atribuţii în domeniu, alături de reprezentanţi ai societăţii civile şi persoane cu dizabilităţi .