Publicat: 7 Noiembrie, 2018 - 11:53
Share
folosite la Congresul de Pace de la Paris din 1919

Conferinţa
 „Între Ana și Caiafa. Elementele etno- și carto-grafice ale hărților naționalităților folosite la Congresul de Pace de la Paris din 1919”

Dată: Joi 15 noiembrie 2018, ora 18:00
Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București
Acces: pe bază de înscriere, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe
Tarif: 5 lei / 2,5 lei pentru studenţi

Pe data de 15 noiembrie 2018, ora 18.00, vă invităm să participați la conferința „Intre Ana și Caiafa. Elementele etno- și carto-grafice ale hărților naționalităților folosite la Congresul de Pace de la Paris din 1919”, susţinută de istoric dr. Silviu Anghel.
În contextul celebrării anului centenar, prelegerea se doreşte a fi o introducere în cartografia etnografică, așa cum se prezenta ea acum 100 de ani la Congresul de Pace de la Paris. Cum aceste hărți au jucat un rol important în hotărârea noilor granițe ale Europei (și ale României), este important de înțeles ce erau de fapt aceste hărți, ce puteau oferi, ce limite aveau și de ce acum 100 de ani ele au fost considerate extrem de folositoare pentru ca mai apoi, în anii de după al doilea război mondial, ele să fie văzute ca nesatisfăcătoare.
Silviu Anghel este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. Din 2011 este doctor în studii clasice al Universităţii Columbia din New York. Între 2010 şi 2015 a fost cercetător ştiinţific la Universitatea Goettingen. A obţinut numeroase burse de cercetare, printre care un stagiu la Şcoala Americană de la Atena, la Academia Americană de la Roma, la Koc University din Istanbul. În prezent face parte din echipa de specialiști a Muzeului Hărților și este interesat de hărțile etnografice și militare.

Prelegerea face parte din seria Atlas. Conferințele MNHCV și este cea de a treia conferinţă din suita dedicată Centenarul Marii Uniri. 
Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site, la pagina evenimentului, și a achitării taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți.
http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/intre-ana-si-caiafa/

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.