27 septembrie 2022

Conferinţa „Implicarea capitalului privat în dezvoltarea comunităţilor locale”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Joi, 27 Mai 2021, oraşul Buziaş a găzduit conferinţa „Implicarea capitalului privat în dezvoltarea comunităţilor locale”, organizată de Primăria Buziaş, Revista Patronatului Român şi International Development Institute din Statele Unite ale Americii.

Conferinţa, transmisă live, s-a bucurat de prezenţa fizică sau online, în calitate de keynote speaker, a unor personalităţi reprezentative pentru administraţia publică locală din România. Au vorbit şi au răspuns întrebărilor dl. Emil Boc, Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Primar al Municipiului Cluj-Napoca, dl. Adrian Ovidiu Teban, Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România, Primar al oraşului Cugir, judeţul Alba, dl. Alin Nica, Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, dar şi membri ai legislativului român şi european precum dna. Senator Alina Gorghiu, dl. Deputat Marilen Pirtea, dl. Eurodeputat Gheorghe Falcă, precum şi alţi specialişti în domeniul finanţării proiectelor locale. Din partea International Development Institute, SUA, domnii David Baxter şi Suman Timsina au prezentat exemple concrete şi modalităţi de colaborare public-privat aplicate în alte state.

Au fost abordate pe larg aspecte legate de soluţia modernă a Parteneriatului Public Privat (PPP), în contextul în care, deşi elaborată încă din 2010 şi amendată în mai multe rânduri, legislaţia PPP nu este încă stimulativă nici pentru sectorul privat, nici pentru cel public. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de finanţări non-bugetare, finanţări nerambursabile, achiziţii publice, antreprenoriat social, lobby şi advocacy, comunicare şi PR. Una dintre propunerile concrete degajate în urma dezbaterilor, propunere avansată de dl. Radu Nicosevici, specialist reputat în materie de lobby şi advocacy, a fost ca cele trei asociaţii reprezentative ale autorităţilor publice locale, cea a municipiilor, a oraşelor şi a comunelor din România să îşi reunească specialiştii pentru a elabora şi propune legislativului de la Bucureşti un text lege cu adevărat încurajator pentru proiecte PPP.

Tema lobby a fost abordata si de Doamna Adriana Liuba Ahciarliu Kyriakidis, PhD intr-un mod pragmatic pentru mediul de afaceri, cu prezentarea intitulata „Lobbyul ca instrument antreprenorial”.

Într-o altă ordine de idei, domnul Emil Boc a subliniat că pentru accelerarea dezvoltării locale este necesar ca factorii de decizie din România să facă demersuri pe lângă autorităţile europene pentru a obţine o derogare de la vestita limitare a deficitului bugetar la 3% din PIB, soluţie folosită pe scară largă, cu decenii urmă, de alte state europene în scopul dezvoltării rapide.

Conferinţa a fost un succes având în vedere prezenţa fizică în generoasa sală de conferinţe a Hotelului Parc din Buziaş a unui număr de aproximativ 40 de persoane, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai capitalului privat, dar şi a unui număr de peste 30 de participanţi prin mediul online.