17 august 2022

Conferinţa Internaţională a proiectului Erasmus+ YoPeVa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociaţia ACDC România promovează un model european de angajare în rândul tinerilor cu potenţial, organizând Conferinţa Internaţională a proiectului Erasmus+ YoPeVa

Joi, 27 Ianuarie 2022, Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară (ACDC) a dat startul unei serii de webinarii ce vor avea loc de-a lungul anului în curs, prin organizarea şi găzduirea online a Conferinţei Internaţionale a proiectului Erasmus+ YoPeVa – Young People with Values in traducere „Tineri cu valori”, având număr de identificare 621369-EPP-1-2020-1-ES-EPPKA3-IPI-SOC-IN.

În deschiderea evenimentului, alături de preşedintele asociaţiei – Petru Vasile Gafiuc, a luat cuvântul Daniel Prorociuc, subprefect în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava. Pe tot parcursul anului trecut, colaborarea cu autorităţile locale abilitate a favorizat crearea un model de parteneriat de succes între organizaţiile neguvernamentale şi actorii din sectorul public. Astfel, la invitaţia Asociaţiilor ACDC România şi Institutul Bucovina, Daniel Prorociuc a întâmpinat mai multe delegaţii de parteneri europeni sosiţi la Suceava, cu prilejul unor mobilităţi transnaţionale ce vizează schimbul de bune practici în domeniul formării profesionale şi serviciilor sociale.

Conferinţa Internaţională, la care au participat specialişti din Macedonia de Nord, Albania şi Grecia, alături de parteneri şi invitaţii acestora, a pus în lumină rezultatele proiectului YoPeVa şi viitorul parteneriatului proiectului. Tinerii aflaţi în risc de excludere sunt una dintre cele mai mari probleme de rezolvat în Europa, dacă dorim să avem un viitor mai bun pentru toţi, a arătat managerul de proiect din partea Fundaţiei ESPLAI, Francisco Loras.

Nynke de Jager (BDF) – managerul de analiză al proiectului, a vorbit despre despre analiza YoPeVa a bunei practici Jove Amb Valor: din Brazilia până în Catalonia şi Europa. În continuarea acestuia, Carmen Podani din partea Asociaţiei ACDC şi Eileen Quenn de la CESIE, au prezentat invitaţilor YoPeVa Innovation Book, ghidul pentru definirea şi implementarea proiectului în fiecare regiune şi ţară europeană. Analiza politicilor şi implicarea stakeholderilor pentru a asigura sustenabilitatea şi capitalizarea au fost aduse în discuţie, mai apoi, de către Jonas Wieszkos (BORAS), manager analiză politici şi Sergi Alegre (Fundesplai), manager capitalizare.

În închiderea evenimentului, provocarea lansată de gazde, a fost aceea de a participa la un atelier de lucru despre implicarea stakeholderilor în activităţile proiectului, lecţiile învăţate şi felul în care acestea pot fi transmise mai departe şi puse în aplicare în cadrul viitoarelor iniţiative.

YoPeVa vizează dezvoltarea unui instrument european care să permită formarea incluzivă a tinerilor în afara structurilor şi standardelor sistemului educaţional, oferindu-le un sistem solid de valori şi integrându-i pe piaţa muncii cu abilităţi şi competenţe adecvate. Acesta se desfăşoară pe o perioadă de 24 de luni, sub coordonarea Fundaţiei ESPLAI (Spania), în parteneriat cu Universitatea din Barcelona (Spania), Vuxenutbildningen Boras (Sweden), Asociaţia ACDC (România), CESIE (Italia), Stichting Business Development Fiesland (Olanda) şi Fundacao da Juventude (Portugalia).

Pentru mai multe informaţii legate de proiect, persoana de contact este Petru-Vasile Gafiuc, preşedintele Asociaţiei ACDC, email: acdcassociation@gmail.com, tel: 0230.524.128.