28 mai 2022

Conferinţă internaţională dedicată Zilei Independenţei Naţionale a României

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conferinţa internaţională intitulată „Războaiele de independenţă, diplomaţie şi societate. Noi perspective şi abordări ale Problemei Orientale 1875-1878”, dedicată sărbătoririi Zilei Independenţei Naţionale a României, s-a desfăşurat, în zilele de 9 şi 10 mai, la Palatul Cercului Militar Naţional.

Deschiderea lucrărilor a avut loc în prezenţa ministrului apărării naţionale, Vasile Dîncu, şi a secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul MApN, Simona Cojocaru.

Evenimentul, organizat de Institutul pentru studii politice de apărare şi istorie militară (ISPAIM), a avut loc cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României. În acest sens, conferinţa şi-a propus să ofere un cadru de dezbateri şi dialog privind rolul şi semnificaţia Războiului de Independenţă din 1877-1878, dar şi a implicaţiilor geopolitice ale Marii Crize Orientale din anii 1875-1878 asupra organizării spaţiului de securitate Balcani-Marea Neagră.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a reliefat, în discursul său, rolul armatei române, angajată în ample operaţiuni militare pe frontul din Balcani, şi devotamentul soldaţilor români care au contribuit, prin sacrificiul lor, la realizarea marelui ideal de la 1877.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a reiterat faptul că independenţa de stat a României a reprezentat un efort comun al armatei, diplomaţiei şi societăţii, apreciind pe această cale eforturile de integrare a cercetării istorice româneşti în circuitul mai larg al istoriografiei internaţionale şi importanţa menţinerii dialogului şi cooperării ştiinţifice.

În deschiderea lucrărilor au mai luat cuvântul Iulian Chifu, consilier de stat al prim-ministrului României, şi general-maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării.

Conferinţa a reunit reputaţi istorici şi specialişti din numeroase institute de cercetare şi universităţi de prestigiu atât din ţară, cât şi din Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia şi Turcia.

Pe timpul evenimentului, a fost prezentat proiectul editorial „Independenţa României. Război şi diplomaţie 1877-1878”, un volum de documente reprezentative pentru momentul istoric care a marcat decisiv destinul ţării noastre. Proiectul realizat de ISPAIM este rezultatul cooperării cu instituţii naţionale reprezentative în domeniul cercetării istorice precum Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi Editura Militară.

În partea a doua a conferinţei, în ziua de 10 mai, a avut loc o masă rotundă pe tema „Războiul de Independenţă al României – noi perspective de analiză şi abordări istorice”, cu participarea unor istorici, cercetători şi experţi din România, dezbaterile propunându-şi să investigheze şi să ofere noi perspective de analiză şi înţelegere asupra unui eveniment care a fundamentat devenirea şi construirea statului român modern.

Biroul de presă