Publicat: 23 Octombrie, 2020 - 13:21
Share

La 22 octombrie 2020, a avut loc Conferinţa internaţională a donatorilor pentru susţinerea sprijinului acordat refugiaţilor Rohingya. Evenimentul a fost găzduit de subsecretarul de stat al SUA, de comisarul european pentru gestionarea crizelor, de ministrul de stat pentru Asia de Sud şi Commonwealth al Marii Britanii, precum şi de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. La eveniment au mai luat parte secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al asistenţei de urgenţă şi miniştrii afacerilor externe din Bangladesh, Indonezia, Malaysia, Thailanda şi Vietnam. România a fost reprezentată de către secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Daniela Gîtman.

Desfăşurată în format virtual, conferinţa a reconfirmat angajamentul donatorilor pentru continuarea asistenţei umanitare acordate comunităţii Rohingya, strămutate în Bangladesh şi în regiune şi, de asemenea, a transmis un semnal de sprijin către toate statele care găzduiesc membri ai comunităţii Rohingya, în principal Bangladesh. Totodată, conferinţa a urmărit şi strângerea de fonduri pentru susţinerea eforturilor de gestionare a situaţiei refugiaţilor Rohingya. În cadrul intervenţiei susţinute, secretarul de stat Daniela Gîtman a transmis sprijinul deplin al României pentru eforturile destinate soluţionării juste şi durabile a crizei refugiaţilor Rohingya, în conformitate cu dreptul internaţional şi principiile drepturilor omului. În acest context, a salutat aprobarea de către Guvernul din Myanmar a recomandărilor Comisiei consultative privind Statul Rakhine şi, din această perspectivă, a subliniat imperativul implementării complete a acestora, astfel încât să devină posibilă întoarcerea voluntară, sigură, demnă şi durabilă a refugiaţilor Rohingya în locurile de origine. A evidenţiat, de asemenea, importanţa respectării dreptului internaţional şi a tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de crime împotriva refugiaţilor Rohingya.

Oficialul român a reiterat, totodată, angajamentul ţării noastre de participare la răspunsul internaţional umanitar şi la implementarea de soluţii cuprinzătoare şi
durabile pentru refugiaţii Rohingya şi membrii comunităţii gazdă din Bangladesh şi din întreaga regiune, precum şi pentru cei apatrizi şi strămutaţi din Statul
Rakhine. A pledat pentru promovarea unei distribuţii echitabile a eforturilor regionale şi internaţionale în gestionarea răspunsului la criza generată de strămutarea membrilor comunităţii Rohingya.

În context, secretarul de stat Daniela Gîtman a anunţat că, pe fondul agravării situaţiei umanitare şi a pandemiei de COVID-19, România va aloca o contribuţie voluntară în valoare de 50.000 euro în acest final de an ca răspuns la apelul pentru refugiaţii Rohingya lansat de ONU prin Planul Global de Răspuns Umanitar.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: