Publicat: 12 Mai, 2016 - 11:00
Share

Centrul Rațiu pentru Democrație organizează în cooperare cu Muzeul Național al Țăranului Român confetinta “Ion Rațiu – Un destin pentru România”. Evenimentul va avea loc între 18 mai în București, la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Tancred Bănățeanu. Această conferință este o componentă a evenimentului dedicat în memoria lui Ion Rațiu, expoziția foto cu instantanee inedite din viața marelui politician român, atât personală cât și publică, unde sunt prezentate fotografii din arhiva sa personală.

Conceptul expoziției se bazează pe imagini vizuale ale liderului politic român Ion Rațiu. Expoziția se va concentra pe imagini post-1989 până la moartea lui Ion Rațiu în anul 2000. Scopul conceptului este să evidențieze un stil unic de leadership. Din acest motiv, majoritatea pozelor îl vor reprezenta fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceaușescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaților din Parlamentul României.

Ion Rațiu este cel mai faimos creștin-democrat din România. Principiile sale au animat numeroase generații de români, în pofida faptului că în ultimii ani influența acestuia a scăzut. În spiritul aducerii principiilor sale în atenția noii generații, expoziția va utiliza imagini pentru a reprezenta și disemina principiile sale cât mai multor persoane, în special tineri. Familia Rațiu este una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Existența Familiei Rațiu datează din timpul lui Sigismund de Luxemburg, din secolul al XIV-lea. Originea numelui de familie Rațiu (Ratz / Racz) a fost pentru prima oară atestat în orașul Noşlac, județul Turda-Arieș.

PROGRAM

16:30 – 17:00 Înregistrarea participanților

17:00 – 17:10 Cuvânt de deschidere – Reprezentant al Muzeului Țăranului Român

17:10 – 17:30 Nicolae Rațiu, Președintele Rațiu Family Charitable Foundation

17:30 – 17:50 Indrei Rațiu, fondatorul Centrului Rațiu pentru Democrație din Turda

17:50 – 18:10 Petre Răileanu – curatorul caietelor zilnice ale lui Ion Rațiu

18:10 – 18:30 Răzvan Orășanu – organizatorul expoziției